Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 100 milyar dolarlık 22 bin aileye özel hizmet - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye'de bazı bankaların, belli bir tutarın üzerinde varlığı bulunan müşterilere hizmet vermek amacıyla bünyesinde kurduğu private banking (özel bankacılık) bölümlerinin sayısı her geçen gün artıyor.

        Hizmetlerin giderek çeşitlendiği özel bankacılık bölümlerinde müşterilere, portföy yönetiminden yatırım, sanat, servet, vergi ve mirasa kadar pek çok danışmanlık hizmeti sunuluyor. Belli yerlerdeki sağlık ve kültür harcamalarında indirim, hava limanlarındaki lounge'lardan ücretsiz yararlanma imkanlarını da kapsayabilen hizmetler, seçilmiş bazı şubelerde müşterilere öncelikli ve birebir verilebiliyor.

        AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de en az bir milyon dolara sahip aile sayısının 22 bine yakın olduğu ve bu ailelerin toplam servetinin 100 milyar doların üzerinde bulunduğu ifade ediliyor. Özel bankacılık yönetimi altında bireysel müşteriler için 15 milyar dolarlık bireysel varlık yönetildiği tahmin ediliyor.

        Türkiye'de önemli bir potansiyel arz eden özel bankacılık, önümüzdeki yıllarda kişisel servet artışına dair beklentiler paralelinde gelişmeye ve büyümeye açık bir bankacılık alanı olarak değerlendiriliyor.

        Türkiye İş Bankası Özel Bankacılık İş Birimi, 100 bin TL üzerinde finansal varlığı bulunan ve banka toplam varlığı içinde önemli bir paya sahip olan 80 binin üzerindeki özel bankacılık müşterisinin 26 milyar lirayı aşan varlığını yönetiyor.

        İş Bankası'nda 400 bin TL üzerinde varlığı bulunan özel bankacılık müşterilerine yönelik olarak da ''Privia'' markası altında bir sadakat programı yürütülüyor. Tanıtıcı bir kimlik kartı niteliğindeki Privia Kart'a sahip müşteriler, yurt içi ve dışındaki tüm şubelerde öncelikli ve birebir hizmet alıyor.

        Yapı Kredi Private Banking, yaklaşık 14,5 milyar dolarlık portföyü yönetiyor.

        Kurumsal ve bireysel olmak üzere 3 bine yakın müşterisi bulunan Akbank, kurumsal müşterilerle birlikte 10 milyar dolar civarında bir varlığı yönetiyor.

        İŞ BANKASI'NDAN ''PRIVIA'' SADAKAT PROGRAMI

        Türkiye İş Bankası'nda özel bankacılık faaliyetleri, Türkiye'nin gelir dağılımına uyumlu olarak mevcut şube ağından seçilmiş şubelerin içerisinde konumlandırılmış özel bankacılık bölümlerinde 2004 yılından bu yana sürdürülüyor. 2007 yılında da banka genelinde yaşanan değişim projesinin bir yansıması olarak Özel Bankacılık İş Birimi kuruldu.

        İş Bankası yetkilileri, İş Birimi'nin, karşılıklı güvene dayanan uzun süreli banka-müşteri ilişkisini esas alarak çok yönlü hizmet modeli anlayışı çerçevesinde kişiye özel finansal çözümler ve farklılaştırılmış hizmetler sunmayı hedeflediğini belirtti.

        Yetkililer, Özel Bankacılık İş Birimi'nin, 100 bin TL üzerinde finansal varlığı bulunan ve banka toplam varlığı içinde önemli bir paya sahip olan 80 binin üzerindeki özel bankacılık müşterisinin 26 milyar lirayı aşan varlığını yönettiğini bildirdi.

        Özel bankacılık hizmetlerinin, müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçları paralelinde yapılandırılmış ürünlerin yanı sıra, farklı yatırım alternatiflerinin ve bankacılık ürünlerinin kişiselleştirilmiş hizmet anlayışıyla sunumuna yönelik olduğunu, hizmetlerinin genel olarak varlık ortalamalarının toplamı 100 bin lira üzerindeki müşterilerini kapsadığını anlatan yetkililer, şunları kaydetti:

        ''Bununla birlikte 400 bin TL üzerinde varlığı bulunan özel bankacılık müşterilerimize yönelik olarak da Privia markası altında bir sadakat programı yürütülmektedir. Tanıtıcı bir kimlik kartı niteliğindeki Privia Kart'a sahip müşteriler, yurt içi ve yurt dışı tüm şubelerimizde öncelikli ve birebir hizmet almaktadır. Uygulamanın ayrıcalıkları kapsamında müşterilerimiz kendilerine özel geliştirilen yatırım seçenekleri olarak A ve B Tipi Privia Değişken Yatırım Fonları'na sahip olabilmektedir. Kart sahibi müşteriler, Anadolu Hayat Emeklilik tarafından Privia Kart sahiplerine yönelik oluşturulan Grup Emeklilik Planı'na da dahil olabilmektedir. İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Hastanesi ile geliştirilen işbirliği çerçevesinde sağlık hizmetlerinden indirimli yararlanmakta ve aynı zamanda protokol hizmeti almaktadırlar. Hava limanlarında bulunan Millenium Lounge hizmetinden beraberlerinde sınırsız sayıda refakatçiyle yararlanabilmekte ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan eserlere indirimli sahip olmaktadırlar.''

        Yetkililer, özel bankacılık müşterilerine, şubelerinde portföylerindeki sınırlı sayıda müşteriye hizmet veren müşteri ilişkileri yöneticileri tarafından her türlü geleneksel bankacılık hizmet ve ürünlerinin yanı sıra, müşterilerinin risk profiline uygun olarak yapılandırılmış ürünler de dahil geniş yatırım seçenekleri sunulduğunu bildirdi.

        Özel bankacılık müşterilerine etkin, hızlı ve kaliteli hizmetin müşteri gizliliği prensibi gözetilerek sunumu amacıyla da İstanbul, Ankara ve İzmir'de belirli şubelerin bünyesinde konumlandırılmış, konfor ve müşteri mahremiyeti gözetilerek özenle tasarlanmış 22 özel bankacılık hizmet alanı bulunduğunu belirten yetkililer, sadece özel bankacılık müşterilerine hizmet sunmak üzere uzmanlaşmış İstanbul Özel Bankacılık Şubesi'nin de bu yıl faaliyete başladığını söyledi.

        İş Bankası yetkilileri, Türkiye'de yönetilen özel bankacılık fon büyüklüğünün net olarak saptanamamakla birlikte toplam hane halkı sayısı içinde varlıklı ve çok varlıklı kesimin oranına bakıldığında özel bankacılığın, hali hazırda önemli bir potansiyel arz ettiğini, önümüzdeki yıllarda da kişisel servet artışına dair beklentiler paralelinde gelişmeye ve büyümeye açık bir bankacılık alanı olarak değerlendirildiğini ifade etti.

        YAPI KREDİ'DEN SANAT VE MİRAS DANIŞMANLIĞI

        Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik de Yapı Kredi'nin 1998 yılından beri müşteri gruplarına göre farklılaştırılmış hizmet anlayışını benimsediğini, yıllar içinde bu yaklaşımını geliştirerek özel bankacılık alanında farkını daha da belirginleştirdiğini ve lider konumunu güçlendirdiğini ifade etti.

        Özçelik, Yapı Kredi bünyesinde kurulan Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi bölümünün Yapı Kredi Private Banking markası ile yüksek varlıklı müşterilere hizmet verdiğini, bu hizmetlerin yüksek varlık sahibi her tür müşteri profiline hitap eden yatırım ürünleri ve danışmanlığını kapsadığını, müşteri birikimlerinin maksimum getiri anlayışıyla yönetilirken, uzman müşteri temsilcileri aracılığıyla yurt içi ve dışı piyasaların takip edildiğini ve yatırımcılara alternatif ürünler sunulduğunu anlattı.

        Yapı Kredi Private Banking'in bugün 31 özel bankacılık merkezi ve şubesinde, 18 şubedeki özel bankacılık hizmet noktasında 200'ün üzerinde müşteri temsilcisi adedine ulaşmış olan geniş bir kadro ile müşterilerine hizmet verdiğini bildiren Özçelik, ''Yapı Kredi Private Banking olarak, yaklaşık 14,5 milyar dolarlık portföyü yönetiyoruz. Bu rakam, bankanın bireysel varlığının yüzde 30'a yakın kısmına denk geliyor. Bu pay mevduatlarda yüzde 25'leri bulurken, bazı ürünlerde yüzde 50'nin üzerine çıkabiliyor'' diye konuştu.

        Piyasada bu alanda gittikçe artan rekabeti de göz önünde bulundurarak stratejilerini oluşturduklarını, farklı müşteri segmentlerine göre farklılaştırmış özel hizmetler tasarladıklarını anlatan Özçelik, yüksek varlıklı müşteri kitlesine sunulan portföy danışmanlığı ile geniş ürün gamından müşterilerinin ihtiyaçlarına en uygun olanları seçerek yatırımlarına en çok kazandıracak kişiye özel finansal çözümler sunduklarını söyledi.

        Özel portföy yönetimi ile müşterilerinin risk tercihi ve yatırım alışkanlıklarına uygun varlıklarını yönettiklerini ifade eden Özçelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Yapı Kredi Private Banking olarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarını göz önünde tutarak vergi danışmanlığı hizmeti de sunuyoruz. Bu konuda Ernst & Young firması ile işbirliği yapıyoruz. Her yıl müşterilerimize vergi mevzuatı ve değişiklikleri ile ilgili bilgilendirmek amacıyla Türkiye'nin çeşitli illerinde vergi seminerleri düzenleyerek vergi konusundaki uzman kişileri müşterilerimizle buluşturuyoruz. Türkiye'de bir ilke imza atarak Mayıs 2007'de sanat danışmanlığı hizmetini başlattık. Sanata ilgi duyan, koleksiyon sahibi ya da koleksiyonerliğe yeni başlayacak olan müşterilerimize ihtiyaç duydukları tüm danışmanlık hizmetlerini veriyoruz. Yapı Kredi Private Banking olarak, bu alandaki gücümüzü bünyemizde bulunan Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık şirketinden alıyoruz. Sanat danışmanlığı kapsamında müşterilerimize sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp global hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bu konuda engin tecrübesi olan Unicredit'in ve dünyaca ünlü müzayede evi Christie's'in desteği ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.''

        Miras danışmanlığında Türkiye'de önemli bir açığı dolduracaklarını düşündüklerini kaydeden Özçelik, ''Miras hukuku varlıklı müşterilerimizin bile çok bilgi sahibi olmadığı, eksik bilgi nedeniyle çeşitli sorunlar yaşadığı bir konu. Miras planlaması yaparken konunun hukuk ve vergi açısından değerlendirilmesi için müşterilerimizi konusunda uzman danışmanlarımızla bir araya getiriyoruz. Konuyla ilgili hukuk büroları ve akademisyenlerle görüşme halindeyiz. Sadece birebir danışmanlık değil, aynı zamanda bilgilendirme amaçlı da çeşitli seminerler düzenlemek 2009 planlarımız arasında...'' şeklinde konuştu.

        KİŞİYE ÖZEL BANKACILIK

        Akbank Private Banking'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, Mart 2001'den bu yana tamamen kişiye özel alternatifler bekleyen yatırımcılar için geliştirilmiş hizmetler sunduklarını, Türkiye'de ''ilk özel bankacılık şubelerini'' Akbank'ın açtığını söyledi.

        Önder, her biri sınırlı sayıda müşteriye hizmet veren özel müşteri yöneticilerinin, değişen koşullara göre sürekli kişiye özel revize edilen yatırım stratejileriyle müşterilerine hizmet verdiğini ifade ederek, ''Kurumsal ve bireysel olmak üzere 3 bine yakın müşterimiz bulunuyor. Yaklaşık olarak, kurumsal müşterilerle birlikte 10 milyar dolar civarında bir varlığı yönetiyoruz'' dedi.

        Akbank Private Banking olarak, bankacılık hizmetleri, yatırım danışmanlığı, portföy yönetimi ve servet danışmanlığı olmak üzere 4 ana kolda müşterilerine hizmet verdiklerini anlatan Önder, portföy yönetiminin, Akbank Private Banking müşterilerine Ak Portföy A.Ş'nin sunduğu özel bir hizmet olduğunu belirtti.

        Servet danışmanlığının ise 5 milyon TL üzeri varlığa sahip kişiler ve aileler için yeni bir segment olduğunu, aile servetinin korunması ve gelecek nesillere en uygun şekilde aktarılması misyonu çerçevesinde hizmet verildiğini kaydeden Önder, şöyle devam etti:

        ''Akbank Private Banking olarak, son 2 yıldır sunmakta olduğumuz sanat danışmanlığı hizmetimiz kapsamında yatırım aracı olarak sanat eseri seçiminde yön göstererek değerlendirme yapılmasının yanı sıra, sanat piyasaları, gelişen sanat trendleri ve yeni sanat eğilimleri ile ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Sanat danışmanlığı konusunda müşterilerimize en iyi hizmeti sunabilmek için Sotheby's Müzayede Evi ile bir işbirliği gerçekleştirdik. Bu işbirliği çerçevesinde hizmet ağımızın kapsamını genişleterek, ekspertiz hizmeti, müzayede satış bilgilendirme hizmeti, Sotheby's müzayedeleri öncesi sergi gezi imkanı ve müzayede davetiye ve katalog gönderimi gibi değişik alternatifleri müşterilerimize sunmaya başladık.''

        2008 sonuna kadar müşteri ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan rahat ve modern toplam 7 şubeleri bulunduğunu, bunların İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa'da faaliyet gösterdiğini, 2009 başından bu yana açtıkları yeni şubelerle bu sayıyı 11'e çıkardıklarını bildiren Önder, özel bankacılık alanındaki potansiyele değinirken de, şöyle dedi:

        ''En az 1 milyon dolara sahip aile sayısı 22 bine yakın. Bu ailelerin toplam serveti 100 milyar doların üzerinde. Özel bankacılık yönetimi altında bireysel müşteriler için 15 milyar dolarlık bireysel varlık yönetildiği tahmin ediliyor. 2010 yılına kadar kişi sayısında yüzde 20 artış beklentisi bulunmakta.''

        DENİZBANK ÖZEL BANKACILIK MERKEZİ

        Denizbank Özel Bankacılık Grup Müdürü Cem Önenç ise, Denizbank Özel Bankacılık Merkezi'nin, özel müşterilerinin 150 bin dolar ve üstü bireysel birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek, istekleri ve beklentilerine göre hizmet vermek üzere Eylül 2004'de kurulduğunu bildirdi.

        Önenç, ''Denizbank Özel Bankacılık, finansal piyasalarda yapılan tüm işlemlerde müşterilerinin risklerini yönetmesine yardımcı olur, ihtiyacına uygun ürünü sunar, bankalar arası piyasalarda işlem yapabilme olanağı sağlayarak müşterilerinin piyasalardaki anlık hareketlerden ve fiyat avantajlarından yararlanabilmesini sağlar, global finansal danışmanlık yapar, kişiselleştirilmiş hizmet ve kişiye özel çözümler sunar, düzenlemiş olduğu çeşitli organizasyonlarla müşterilerinin yanında olur'' diye konuştu.

        Cem Önenç, 2009 yılı itibariyle 10 adet özel bankacılık merkezleri bulunduğunu, bunların 5'inin İstanbul'da, 5'inin de Anadolu'da yer aldığını bildirdi.

        2000'li yılların başından itibaren Türkiye'deki varlıklı kesimin alternatif yatırım araçlarına yöneldiğini ve son 5 yıldır Türkiye'nin, özel bankacılık alanında büyümede hızlı yol aldığını belirten Önenç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Uluslararası araştırma ve danışmanlık şirketi Boston Consulting Group'un Global Servet 2006 raporuna göre, Türkiye'de serveti bir finans kurumu tarafından işletilen en az bir milyon dolara sahip aile sayısının 20 bin 700 adet olduğu tahmin ediliyor. Bu veriler ve özel bankacılık alanında gelişen uzmanlık ve hizmet kalitesi, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de özel bankacılığın giderek artan bir rekabete doğru gelişim yaşayacağını gösteriyor. Varlıklarını farklı yatırım araçları ile değerlendirmek isteyen, yurt içi ve dışı piyasaları yakından takip eden ve birkaç özel bankacılıktan aynı anda hizmet alan bir müşteri profili oluşmuş durumda. Bu profilin büyüklüğünün, tüm dünya piyasalarında yaşanan faiz düşüşleri ve farklı yatırım araçlarından getiri elde etme yönelimi ile artması beklenmektedir.''

        ''BANKALARIN MEVDUATININ YÜZDE 10-15'LİK KISMI ÖZEL BANKACILIKTA''

        Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Mendi de, özel müşterilerine 1 Mart 2008'den bu yana Varlık Yönetimi Bölümü ile hizmet verdiklerini, söz konusu bölümün üst gelir grubuna dahil ettikleri müşterilerinin yaklaşık yüzde 5'ine hizmet sunduğunu anlattı.

        Mendi, müşterilerine türev piyasalar ürünleri, yapılandırılmış ürünler, kişiye özel ürünler, hisse senedi işlemleri ve para piyasası ürünleri sağladıklarını ifade ederek, ''7 bölge müdürlüğümüzde bulunan çalışanlarımızla tüm şubelerimize hizmet veriyoruz'' dedi.

        Özel bankacılık müşterilerinin özellikle tutsat (mortgage) ürünleri ve türev işlemlere yönelik limit kredileri kullandığını anlatan Mendi, Türkiye'de büyüklük olarak bakıldığında bankaların toplam mevduatının yüzde 10-15'lik kısmının bu kapsamda (özel bankacılık) değerlendirildiğini, faizlerin düşmesiyle birlikte özel bankacılık ürünlerine daha fazla ihtiyaç duyulacağını, bu nedenle ürün çeşitliliğinin artacağını düşündüklerini kaydetti.

        HSBC'DEN YATIRIM ALANINDA PROFESYONEL HİZMET

        HSBC Özel Bankacılık'tan Sorumlu Grup Başkanı Ebru Öncü de banka bünyesinde Özel Bankacılık Bölümü'nün Ağustos 2006'da kurulduğunu, özel bankacılık müşterilerine tüm konvansiyonel bankacılık hizmetlerinin yanı sıra, yatırım alanında profesyonel hizmet verildiğini, bu kapsamda aktif finansal danışmanlık, ürün tavsiyeleri, piyasa analizleri ve portföy yönetimi gibi tüm yatırıma dayalı hizmetlerin yer aldığını bildirdi.

        Özel bankacılık bünyesinde müşterilere fiyatlama avantajı, düşük komisyon ve düşük marjlı çalışabilme imkanları sunulduğunu belirten Öncü, HSBC Özel Bankacılık olarak, üst gelir grubunda varlıklarının yüksek olduğunu görebildiklerini söyledi.

        Öncü, Türkiye'de özel bankacılığın son 5 yılda ivme kazandığını ifade ederek, ''Türkiye'de özel bankacılık bünyesinde toplam portföy büyüklüğünün 20 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Sektörde tüm rekabetçilerdeki en büyük trend hizmet ağı genişletilmesi yönündedir'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ