Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kıbrıs Rum Ordusu'na Made in Turkey damgası! - Makro Ekonomi Haberleri

        Güney Kıbrıs’ın resmi adı Milli Muhafız Ordusu olan silahlı kuvvetlerinde Türk üretimi lastik kullanılıyor. Türk şirket Petlas’ın lastikleri Yunanistan temsilciliği aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum kesimine satılıyor.

        Yunanistan’ın Gümülcine şehrinde yapılan 2. Bölgesel Türk Yunan İş Forumu’na katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, önceki gece katılımcıların onuruna verilen yemeğin ardından Batı Trakyalı Türk işadamlarıyla bir araya geldi. Ergün’e Türkiye’den işadamlarıyla daha fazla ortak iş yapmak istediklerini anlatan işadamlarının birinin anlattıkları ise ticaretin sınır tanımadığı gibi gerektiğinde düşmanlık da tanımadığını ortaya koydu. Türk üretimi lastiklerin Kıbrıs Rum Kesimi’nin resmi adı Rum Milli Muhafız Ordusu olan silahlı kuvvetlerinde kullanıldığı anlaşıldı. Petlas’ın Yunanistan temsilciliğini yürüten Arina şirketini sahibi Mustafa Hasanoğlu, Ergün’e Kıbrıs Rum Kesimi’ne de Türkiye’den getirttiği lastikleri sattığını söyledi. Toplantının ardından sorularımızı yanıtlayan Hasanoğlu, “16 yıldır lastik şirketinin temsilciliğini yapıyorum. 2005’ten bu yana da Güney Kıbrıs’a lastik satıyorum” dedi.

        Lastikleri herhangi bir marka veya menşe değişikliği yapmadan sattığını anlatan Hasanoğlu, “Lastikler, üzerinde firmanın adı ve Made in Turkey (Türk Malı) yazısıyla gidiyor. Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki distribütörle 2005’te Selanik’te düzenlenen bir fuarda tanıştığını söyleyen Hasanoğlu, “İlk başta lastiklerde Made in Turkey yazısı görülünce ciddi zorluklar yaşamış. Malları Yunanistan’dan getirdiğini belgeleriyle anlatsa da ciddi tepki çekmiş. Zamanla piyasada oturdu” diye konuştu.

        İSTANBUL’A GİDİYORLAR

        Kıbrıs Rum Kesimi’nin küçük bir pazar olduğunu ve yılda 3-4 tane 20’lik konteyner dolusu lastik gönderdiğini söyleyen Hasanoğlu, “Türkiye’deki üretici de Kıbrıs Rum Kesimi’ne mal satacağımı söylediğimde ‘Buzları çözmek için adım olur’ diyerek beni destekledi. Oraya satışın sembolik önemi var. Büyüklüğüne göre o pazar için iyi bir satış yapıyoruz” dedi.

        TÜRK KARŞITI YÜRÜYÜŞ YAPMAK 3 YILDIR YASAK

        Güney Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu’nda askerlere Türkiye karşıtı yürüyüş yapmak üç yıl önce yasaklandı. En çok kullanılan yürüyüş eylemlerinden biri ise “En iyi Türk ölü Türk” diye bağrılmasıydı. 2009’da yasak olmasına rağmen eğitimde askerlerine “En iyi Türk ölü Türk” diye bağırmaları emri veren bir subay görevinden alındı.

        Seçkin Ürey-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ