Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TAPDK yeni taslağına göre, sahte bandrol üretenlere verilen ceza 5 yıldan 12 yıla kadar çıkabilece - Makro Ekonomi Haberleri

        MELTEM ERSOY

        GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) görev ve yetkilerini düzenleyen kanun tasarısı taslağına göre, bireyler kendi tüketimleri için üretecekleri fermente alkollü içecek ve tütün için TAPDK’ya ya da TAPDK’nın yetkilendirdiği mercilere bildirim yapmak zorunda kalacak. Taslakta ticari amacı olmayan üretimle ilgili yapılan düzenlemelere göre, 50 kilogramı aşan sarmalık kıyılmış tütün elde eden ya da 350 litreyi aşan fermente alkollü içki imal edenler, gerekli izinleri almamışsa ve sadece kendileri tüketmiyorlar ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Bu rakamların altında, sadece kendi tüketimleri için üretim yapanlar da önceden TAPKD’ya ya da TAPDK’nın yetkilendirdiği merciye bildirimde bulunmak zorunda kalacak. Ayrıca, taslakta ticari amacı olmayan üretimle ilgili ‘kendi ürettiği ürünleri kullanarak’ ifadesi eklenerek, “Ticari amaç gütmeden eşe dosta dağıtıyorum” denmesinin de önüne geçiliyor.

        TAKLİT BANDROL ÜRETENE 6 YILA KADAR HAPİS CEZASI

        Taslakla birlikte, hem içki hem de sigarada vergi kaybından ölümlere kadar pek çok krize yol açan sahte bandroller için uygulanan cezalar artırılacak. Geçtiğimiz aylarda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan ve sigarada bandrol kontrollerinin sıkılaştırılmasını da kapsayan Kaçakla Mücadele Eylem Planı’nın ardından hazırlanan bu taslakla artırılan cezalar, özellikle turizm sezonunda turistlerin de ölümüne yol açabilen sahte alkollü içkiler için de yaptırımların artması anlamına geliyor. Taslağa göre, taklit bandrol üretenler veya yurtiçine sokanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Üreticilerin örgütlü olması durumunda da bu cezalar ikiyle çarpılacak, yani hapis cezası mevcut durumda 5 yıla kadar çıkabiliyorken, yeni düzenlemeyle 12 yıla kadar çıkabilecek.

        TÜTÜNDE 5 BİN TL’YE KADAR PARA CEZASI

        Taslakla birlikte, para cezaları da yeniden belirleniyor. Buna göre, ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün üretenler ile satan veya satışa arz edenlere ürettikleri, sattıkları veya satışa arz ettikleri tütünün kilogramına göre 250 TL’den 5 bin TL’ye kadar para cezası verilebilecek.

        ÇİLLER VE RUS TURİST VAKALARI ÖNLEM ALDIRDI

        Geçen yıl yaşanan iki vaka cezaların ağırlaştırılmasında etkili oldu. Alanya’daki tekne turunda 5 Rus turistin sahte içkiden ölümü büyük yankı uyandırmıştı. Geçen yaz eski Başbakan Tansu Çiller’in Kuşadası’ndaki çiftliğinde de 7 bin 750 şişe bandrolsüz şarap ele geçirilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ