Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Parayı rahatlatan anlaşma - Makro Ekonomi Haberleri

        ABD, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinde mutlu sona az kaldı. Demokrat ve cumhuriyetçilerin kongrede planın temelinde anlaştığı yönünde açıklamalar borsalara ciddi alımlar getirdi. ABD Başkanı George W. Bush'un, ulusa sesleniş konuşmasında ABD'nin ciddi bir mali kriz içinde olduğunu belirterek halktan destek istemesi de dünkü toparlanmanın bir diğer nedeni oldu. Dünya borsalarının birçoğu günü ABD'den art arda gelen açıklamalarla keyifli geçirdi. Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasaları Alt Kurul Başkanı Paul Kanjorski kurtarma planı üzerinde neredeyse anlaşıldığını açıkladı. İngiltere ve Almanya'da borsalar yüzde 2 yükselirken İMKB günü yüzde 3.37 artışla tamamladı.

        Borsalar yükselirken döviz piyasasında da satışlar hızlandı. ABD'de başlayan dalgalanma sonras 1.30 YTL sınırına kadar yükselen dolar, önce 1.24 YTL'ye bu sabah itibarıyla da 1.23 YTL'ni altına geriledi.

        Yükselişte, Kanjorski'nin ardından Kongrenin güçlü ismi Bankacılık Komitesi Başkanı, Christopher Dodd'un iki partinin de kurtarma planının genel ilkelerinde anlaşmaya vardıklarını açıklaması etkili oldu. İki parti milletvekilleri de destek verilecek şirketlerin tepe yöneticilerinin (CEO) maaşlarına kısıtlama getirilmesi ve ileride şirket satılırsa kar etmek için kamunun imtiyazlı hisse alması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

        Demokrat Parti senatörü Chris Dodd, 2 saat süren görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, ''Süratle hareket edebileceğimizden artık tamamen eminiz. Temsilciler Meclisi'nden, Senato'dan geçecek ve Başkan tarafından onaylanacak bir planımız olacağını artık bekleyebiliriz'' dedi.

        Görüşmelere yakın Kongre üyelerine göre geriye artık uzlaşılması gereken çok az sorun kaldı. Cumhuriyetçi partiden Barney Frank, ''Halledilmesi gereken çok fazla anlaşmazlık yok'' diye konuştu.

        ABD Hazinesi ilk aşamada 250 milyar dolar, daha sonra 100 milyar dolar kullanacak. Kongre programın sonuçlarından memnun kalmazsa geri kalan ödemeyi durdurabilecek. Programa katılan tüm şirketler yönetici maaşlarına kısıtlama getirecek.

        Büyük olasılıkla plandan yararlanan şirketler Hazine´ye hisse garantisi verecek. Senatör Bob Corker, yasanın pazartesi piyasalar açılmadan önce geçmesini beklediğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ