Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Takipteki kredilere dikkat! - Para Haberleri

        Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2015’te bankacılık sektörünün yönetmesi gereken güçlüklerin başında tüketimin kısıtlanmasına yönelik yapılan düzenlemelerin yarattığı gelir kaybının geldiğine dikkat çekti. Özen ayrıca,gelecek yıl sektörün önündeki zorluklardan birinin de aktif kalitesinin yönetimi olabileceğini belirterek,aktif kalitesinde ciddi bir bozulma beklemediklerini ancak takipteki kredilerde artış yaşanabileceğini söyledi. Reuters’ın sorularını yanıtlayan Özen, “Tüketimi kontrol altına almaya yönelik düzenlemeler, özellikle bireysel kredi ve kredi kartları ağırlığı fazla olan bankaları daha olumsuz etkiledi. İlave karşılık yükü, taksit sınırlaması gibi düzenlemeler kârlılığı baskıladı”dedi. ‘Kredi kartları dünyasında’ kârlı iş yapmanın zorlaştığına dikkat çeken Özen, 2015 yılında kârlılığı korumanın dikkatli adımlar atmayı gerektireceğini ifade etti.

        ‘KÂRLILIK BASKILANDI’

        2015’te ücret ve komisyonlara ilişkin düzenlemenin de kârlılıkta baskı yaratacak bir diğer unsur olacağına dikkat çeken Ergun Özen, “Ücret ve komisyon gelirleri bugün sektörün toplam gelirlerinin yüzde 23’ünü oluşturuyor. Kaldırılan ya da kısıtlama getirilen komisyon kalemleri de bu gelirler arasında göz ardı edilemeyecek bir paya sahip” diye konuştu. Önümüzdeki dönemde KOBİ kredileri büyümesinin ön planda olacağını kaydeden Özen, “Nispeten daha riskli bir alan olan bu kredilerinde takipteki kredi oranına yansımaları olabilir, burayı dikkatli yönetmek gerekiyor” dedi. Bankacılık sektörünün net kârı ekim sonunda, marjlardaki daralmanın etkisiyle geçen yıla göre yüzde 4.3 daralarak 20.77 milyar lira oldu. Sektörde kredilerde takibe dönüşüm oranı ise yüzde 3 seviyelerinde.

        ‘BORÇLANMADA ZORLANMAYIZ’

        Özen, Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırma ihtimali ve güncel ekonomik konjonktüre bağlı döviz kurlarının değişimine dikkat çekerek, “Türk bankacılık sektörünün yurtdışı borçlanma kaynakları konusunda ya da borçlarını yenileme konusunda zorlanacağını düşünmüyorum” ifadelesini kullandı.

        ‘KREDİLERDE YÜZDE 15-20 BÜYÜRÜZ’

        Özen, 2015 yılının sektör genelinde büyüme anlamında daha iyi bir yıl olmasını beklediğini belirterek, Garanti Bankası’nın kredi büyümesinin 2014’e göre bir miktar hızlanmasını ve yüzde 15-20 aralığında öngörülen sektör büyümesine paralel olmasını beklediklerini söyledi. Ticari kredilerde daha yüksek büyüme hedeflediklerini ifade eden Özen, bankanın yurtdışı borçlanma hedefleriyle ilgili olarak da “2015 için öncelikli hedefimiz, yaklaşık 2.7 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredilerimizin devamlılığını sağlamak ve uzun süredir üzerinde çalıştığımız İpotek Teminatlı Menkul Kıymet programımızı kurup ihraç için uygun piyasa koşullarını takip etmek olacaktır” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ