Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar temkinli! - Para Haberleri

        Global piyasalardaki kararsız ve temkinli seyir devam ediyor. ABD önceki gün aldıklarını dün beklentilerden iyi gelen istihdam verisinin etkisiyle bir miktar geri alırken, Asya piyasaları dalgalı bir seyir izledi. ABD vadeli işlemler ise bugün ekside seyrediyor.

        Bu sabah itibariyle Fransa'nın yüzde 0 büyüme sergilemesi piyasaları yine rahatsız etmiş gözüküyor. Buna bağlı olarak İMKB'de güne yüzde 0.84 oranında düşüşle 51 bin 578 puan seviyesinden başladı. Satış baskısı ilk yarı sonuna kadar devam etti.

        İlk yarı sonunda yüzde 0.63 değer yitiren İMKB, 51.688 puandan kapandı.

        İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi ikinci seansın ilk 30 dakikalık bölümünde önceki kapanışa göre 358,88 puan ve yüzde 0,69 artışla 52.047,32 puan düzeyinde seyrediyor.

        Endeks günlük bazda da yüzde 0,06 artıda görünüyor.

        Döviz ise sabah saatlerinde 1.80'e biraz daha yaklaştıktan sonra hafif geri çekildi. Bu geri çekilmede Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesini 100 milyon dolar olarak açıklaması etkili oldu.

        Dolar saat 12:30 itibariyle 1.7790 TL, Euro ise 2.5374 TL'den işlem görüyor.

        MERKEZ GEREKİRSE MİKTARI ARTIRACAK

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gerekli görülmesi halinde günlük döviz satış ihale tutarlarının kademeli olarak artırılabileceğini bildirdi.

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yazılı açıklamasında, ''Önümüzdeki günlerde gerekli görülmesi halinde günlük döviz satış ihale tutarları kademeli olarak artırılabilecektir'' dedi.

        ASYA BORSALARI KARARSIZ!

        Asya'da borsaların bazıları düşerken, bazıları değer kazandı. Japonya'da Tokyo Borsası'nın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,20 (18,22 puan) azalarak 8.963,72 puana gerilemiş bulunuyor.

        Asya'da ayrıca Tayvan Borsası yüzde 1,06, Güney Kore Borsası yüzde 0,92 ve Hindistan Borsası yüzde 0,03 geriledi.

        Singapur Borsası ise yüzde 1,35, Endonezya Borsası yüzde 0,89, Çin'de Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 0,36 ve SE Endeksi yüzde 0,29, Tayland Borsası yüzde 0,18, Avustralya Borsası yüzde 0,54 ve Hong Kong Borsası yüzde 0,82 yükseldi.

        AVRUPA'DAN AÇIĞA SATIŞA YASAK GELDİ! PEKİ TÜRKİYE DE YASAKLAYACAK MI?

        AB piyasa denetçisi, piyasaların karışık olduğu bir dönemde Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın açığa satış yapılmasını yasakladığını bildirdi.

        AB denetleme otoritesi ESMA'dan yapılan açıklamada, dört ülkenin açığa satışla ilgili bir açıklama yaptıkları ve yeni yasaklarla ilgili kısa sürede açıklama yapacakları belirtildi.

        Açığa satış, ''kar sağlamak amacıyla bir hisse senedini satmak ve onu daha düşük bir fiyatla geri satın almak'' anlamına geliyor.

        TÜRKİYE DE YASAKLAYACAK MI?

        İMKB Başkanı Hüseyin Erken, açığa satışı yasaklamayı düşünmediklerini söyledi

        Avrupa'nın bazı ülkelerinde açığa satışın yasaklanması bu uygulamanın Türkiye'de de olabileceği ihtimalini doğurdu. Fakat Bloomberg International'a değerlendirmelerde bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin erken, açığa satışları yasaklamayı düşünmediklerini, zira artırılan denetimler ve işlem düzenlemelerine aykırı hareketlere uygulanan ağır para cezalarının adil fiyatlama için yeterli koruyuculuğu sağlamakta olduğunu söyledi.

        E-posta yoluyla soruları yanıtlayan Erken, açığa satışların İMKB'de önemli bir hacim tutmadığını ve piyasa üzerindeki genel etkisinin sınırlı kaldığını söyledi.

        AÇIĞA SATIŞA YASAKTAN FRANSA MEMNUN!

        Uluslararası piyasalarda yüksek borçlanma maliyetleri ve söylentilerin vurduğu borsalarda güveni sağlamak amacıyla Avrupa'nın dört ülkesinde açığa satışların yasaklanması bugün yürürlüğe girdi.

        Avrupa Sermaye Piyasası Otoritesi (ESMA), dün yaptığı açıklamada, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'da açığa satışın yasaklandığını bildirmişti. Açıklamada, ''Açığa satışın geçerli bir ticaret stratejisi olabileceğine, ancak piyasada yayılan söylentilerle kullanıldığında açıkçası kötü bir davranış olduğu'' ifadesine yer verilmişti.

        Avrupa bankacılık sektörünün hisselerinin izlendiği DJ Stoxx Endeksi dün şubat ayındaki seviyeye göre yüzde 37 kayıpta seyrederken, 28 ayın en düşük seviyesine indi. DJ Stoxx Endeksi sadece Ağustos ayında yüzde 17 değer kaybetti.

        Fransa, 11 finansal kuruluşun hisselerinde açığa satışını 15 günlüğüne yasakladı. Fransa'da hisselerinin açığa satışı yasaklandığı şirketler arasında BNP Paribas, Societe Generale, Axa SA, Credit Agricole ve Natixis bulunuyor.

        İspanya da aralarında Bank Santander ve BBVA'nın bulunduğu 16 finansal şirketin hisselerinde açığa satışı 15 günlüğüne yasakladı.

        Belçika ise Ageas, Dexia SA, KBC ve KBC Ancora'nın hisselerinde açığa satışı yasaklarken, süreye ilişkin bilgi vermedi.

        İtalya, 29 finansal şirketin hisselerinin açığa satışını 15 gün süreyle yasakladı.

        FRANSA MALİYE BAKANI

        Bu arada Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, finansal şirketlerin hisselerinin açığa satışının yasaklanmasından memnun olduğunu söyledi.

        Baroin, Fransız bankalarının dünyanın en güvenli bankalarının arasında olduğunu da belirtti.

        Hollanda Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (AFM), Avrupalı diğer ülkelerin finansal piyasaları düzenleme kurullarıyla yaptıkları değerlendirmeden sonra açığa satışın yasaklanmasına gerek görmediğini açıkladı.

        Güney Kore'de 10 Ağustos'a yürürlüğe giren hisselerin tamamıyla ilgili açığa satış yasağı ise üç ay sürecek.

        ABD'de Sermaye Piyasası Kurumu (SEC), Lehman Brothers'ın çökmesinden dört gün sonra 19 Eylül 2008'de 799 banka ve diğer finansal şirketlerin hisselerinin açığa satışını geçici olarak yasaklamıştı.

        İngiltere Finansal Hizmetler Denetleme İdaresi de(FSA), 2008 yılının eylül ayında açığa satışı yasaklamış, 2009 yılının ocak ayında da yasağı kaldırmıştı.

        İNGİLTERE AÇIĞA SATIŞI YASAKLAMA NİYETİNDE DEĞİL

        Alman hükümeti, çıplak açığa satış kararının tüm Avrupa genelinde uygulanması gerektiğini bildirdi.

        Almanya Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın dün aldığı çıplak açığa satış kararının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, Almanya'nın 2010 yılı Mayıs ayından bu yana çıplak açığa satışı yasakladığı hatırlatıldı.

        Açıklamada, açığı satışları yasaklama kararının tüm Avrupa genelinde uygulanması gerektiği vurgulandı.

        Öte yandan İngiltere Finansal Hizmetler Denetleme İdaresi (FSA) sözcüsü, şu anda çıplak açığa satışları yasaklama niyetinde olmadıklarını bildirdi.

        FSA, daha önce 2008 yılının eylül ayında açığa satışı yasaklamış, 2009 yılının ocak ayında da yasağı kaldırmıştı.

        Avrupa Sermaye Piyasası Otoritesi (ESMA), dün yaptığı açıklamada, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'da açığa satışın yasaklandığını bildirmişti. Açıklamada, ''Açığa satışın geçerli bir ticaret stratejisi olabileceğine, ancak piyasada yayılan söylentilerle kullanıldığında açıkçası kötü bir davranış olduğu'' ifadesine yer verilmişti.

        Uluslararası piyasalarda yüksek borçlanma maliyetleri ve söylentilerin vurduğu borsalarda güveni sağlamak amacıyla Avrupa'nın dört ülkesinde açığa satışların yasaklanması bugün yürürlüğe girdi.

        PETROL FİYATI

        Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 85 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 107 dolar seviyesinde işlem görüyor.

        ABD ham petrolünün eylül ayı teslimi varil fiyatı bugün Asya'daki işlemlerde 77 sent değer kaybederek 84,95 dolardan işlem görmeye başladı. ABD ham petrolünün eylül ayı teslimi varil fiyatı dün 2,83 dolar (yüzde 3,4) artarak 85,72 dolardan kapanmıştı.

        Londra Brent tipi ham petrolün eylül ayı teslimi varil fiyatı da 47 sent düşüşle 107,55 dolardan satılıyor.

        ALTIN

        1.800 dolar denemesi yapan altın ise son iki gündür hafif bir düzeltme yaşıyor. Bugün itibariyle altının ons fiyatı 1.750-1.770 bandından hareket ediyor. Uzmanlar volatilite sürse de altının bir süre daha yükseliş trendini koruyacağına dikkat çekiyor.

        AMERİKA VE AVRUPA BORSALARININ DÜNKÜ KAPANIŞLARI!

        ABD'de dün New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi yüzde 3,95 (423,37 puan) değer kazanarak, 11.143,30 puana, Standard and Poor's 500 Endeksi aynı gün yüzde 4,63 (51,88 puan) artarak 1.172,64 puana ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 4,6 (111,63 puan) artarak 2.492,68 puana çıktı.

        Amerika kıtasında ayrıca Kanada Borsası yüzde 2,79, Brezilya Borsası'nda Bovespa Endeksi yüzde 3,79, Arjantin Borsası'nda Merval Endeksi yüzde 4,96 ve Meksika Borsası'nda IPC Endeksi yüzde 4,26 arttı.

        Avrupa'da da dün borsalar değer kazandı.

        Londra Borsası'nda dün FTSE-100 Endeksi yüzde 3,11 (155,67 puan) değer kazanarak 5.162,83, Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde 2,89 (86,67 puan) artarak 3.089,66 ve Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 3,28 (184,24 puan) yükselerek 5.797,66 puana çıktı.

        İtalya'da Milano Borsası'nda FTSE MIB Endeksi yüzde 4,10, İsviçre'de Zürih Borsası yüzde 5,02, Hollanda'da AEX Endeksi yüzde 1,99, İspanya'da Madrid Borsası'nda IBEX 35 Endeksi yüzde 3,56, İsveç Borsası'nda OMX 30 Endeksi yüzde 3,66 ve Rusya'da Moskova Borsası'nda MICEX Endeksi yüzde 0,52 değer kazandı.

        ABD: AVRUPA'NIN BORÇ KRİZİNİ ÇOK YAKINDAN İZLİYORUZ

        ABD, Avrupalı kuruluşların küresel finansal piyasaları vuran Avro Bölgesi'nin borç krizinin üstesinden gelebileceğini ve Avrupa'nın bu durumunu yakından izlediğini bildirdi.

        Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın Michigan'da bir fabrika ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Avrupalı kuruluşların bu durumun üstesinden gelme kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz ve Avrupa'nın borç krizini çok yakından takip ediyoruz'' dedi.

        Carney, açıklamasında, ''ABD'de gördüğümüz çalkantının Avrupa kaynaklı ekonomik sıkıntılar yüzünden olduğu açık'' ifadesini de kullandı.

        Başkan Obama, küresel borsalardaki büyük kayıplara yol açan gelişmeleri değerlendirmek için son günlerde Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya liderleri ile görüşmüştü.

        HİSSE SENETLERİ İÇİN TIKLAYIN...

        DÜNYA PİYASALARI İÇİN TIKLAYIN...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ