Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Siber saldırılar devam ediyor - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Son günlerde artan siber saldırıların bugün de devam ettiği söyleniyor. Bazı bankaların internet sitelerine erişim sağlanamazken bazı bankaların ise kartsız işlem kısmında da sorun yaşanıyor.

        Yurtdışından geldiği tahmin edilen siber saldırı '.tr' ile biten birçok internet sitesini etkiledi. Saldırıların 14 Aralık'ta başladığı tahmin ediliyor. 14 Aralık'ta başlayan bu saldırılarla 23 Aralık'a kadar 40 bine yakın '.tr' uzantılı internet sitesine saldırı gerçekleştirildi.

        ANONYMOUS ÜSTLENDİ

        Henüz Rusya'nın olayla parmağı var mıdır bilinmezken dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous 22 Aralık'ta yayınladığı bir videoda saldırıları üstlenmişti.

        BTK VE TİB'DEN MÜDAHALE

        23 Aralık günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptığı açıklamada 'Saldırıların başlamasının hemen ardından BTK ve TİB müdahale etti. 17 Aralık'a kadar bu olay devam etti. İki saat yavaşlama, kesilme oldu' şeklinde belirmişti.

        GÖZLER ODTÜ'YE ÇEVRİLMİŞTİ

        ODTÜ Türkiye'nin çok ciddi siber saldırılara mağruz kaldığını belirten bir açıklama yapmış ve açıklamaya şunları eklemişti: 'Yaşanan bu yoğun siber saldırının ilk anından itibaren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) yetkilileriyle yoğun bir şekilde iletişim ve koordinasyon içerisinde bulunmaktadır'

        BANKALAR İPTAL

        Dün birçok bankanın internet sitesine ulaşım sağlanamadı, post cihazları çalışmadı, ATM'lerde işlem yapılamadı. Sitesine erişim sağlanamayan bir bankanın yetkilisi HABERTURK.COM'a açıklamada bulunarak, şunları söyledi; Şu an için bir şey söylemek mümkün değil. Söz konusu erişim sıkıntısıyla ilgili çalışmalara devam ediyoruz. En kısa zamanda açıklamada bulunacağız.

        ELVAN'DAN 'HERKES HADDİNİ BİLMELİ AÇIKLAMASI'

        Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye'deki internet sitelerine yönelik siber saldırıların ardından değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı Elvan: "ODTÜ, internetle ilgili olarak uluslararası arenada bir sorumluk almıştı. Ancak zaman içinde biz Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu (BTK) kurduk.BTK, Ulaştırma Bakanlığı aracılıyla ODTÜ'deki bu sorumluluğun, bu kuruma devredilmesi gerektiğini bildirdi, talep etti. Ancak ODTÜ bu konuda direniyor. Halbuki yasal düzenlemeler var, kendisini imparator zannediyor bu rektör zannedersem herkes haddini bilmeli diye düşünüyorum" dedi.

        NELER YAPILIYOR?

        Saldırıya ilişkin gerekli önlemler tüm ilgili devlet kurumları ve Telekom Operatörleri’yle işbirliği içerisinde alınıyor. Yurt içi ve yurt dışında 5 ayrı noktada konuşlanmış bulunan 6 sunucuyla verilen hizmet, saldırı sırasında 11 sunucuya (pratikte 20) ANYCAST teknolojisi dahil edilerek sürdürülmüş, DNS sistemi bu saldırı sırasında hiçbir zaman tamamen devre dışı kalmamış ve hizmet vermeye devam etmiş durumdu.

        ODTÜ'DEN AÇIKLAMA

        ODTÜ bugün devam eden saldırılarla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde yer alan haberlerde, bugün de süren siber saldırılarda bazı bankalara ve diğer kurum ve kuruluşlara ait web sitelerinin hedef alındığı belirtilmektedir.

        Medyada paylaşılan, ülkemizin bankalarına ve kurumlarına yönelik olarak sürdüğü söylenen siber saldırılar, ilgili kurumların kendi kontrolü altındaki sistemlerle ilişkilidir. Konunun ODTÜ/Nic.tr tarafından tutulan “.tr” DNS kayıtları veya DNS servisi ile hiçbir ilgisi yoktur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ