Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji YouTube'da 360 derece yayın dönemi başlıyor - Teknoloji Haberleri
        1

        Videoların kaydedilerek offline izlenmesini ve diğer YouTube Go kullanıcılarıyla paylaşımını mümkün hale getiren uygulama, sınırlı bant genişliği sunan bölgeleri, daha spesifik olarak, Hindistan’ı hedefliyor.

        2

        YouTube resmi blogunda dün tanıtılan YouTube Go, şirketin 2014 yılında yayınladığı YouTube Offline başta olmak üzere izleyicilerin veri tüketimini minimize ederek video izlemesini sağlayan uygulamalarının bir tür revizyonu niteliğinde. Offline öncelikli video servisi, düşük bağlantılarda da çalışıyor. Video izlerken kullanıcıların veri tüketimlerini düşünerek çözünürlük seçmesine izin veren uygulama üzerinde offline videoları paylaşmak da mümkün.

        3

        Google’ın veri tüketimi verimliliği esaslı yenilikleri, aslında YouTube Go ile sınırlı değil. Chrome için Data Saver Mode özelliğini devreye alan Google, web tarayıcısının 2G ve altı bant genişliklerinde verimli bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Veri tüketimini yüzde 67’ye kadar azalttığı belirtilen Data Saver Mode, kullanıcıları düşük bağlantılarda iki kata kadar hızlanmasını sağlıyor.

        4

        Buna ek olarak Chrome’a download özelliği ekleyen Google, kullanıcıların daha önce kaydettikleri web sayfalarına offline’ken de erişmelerine izin veriyor. Özellik Google Play mağazasından tüm kullanıcılara sunulan Chrome Beta uygulamasından kullanılabilir durumda. Özelliklerin zaman içinde tüm Chrome kullanıcılarına açılacağı belirtiliyor.

        5

        Google Chrome web tarayıcısının açılış sayfalarına keşfet özelliğini getireceğini de söylüyor. Bu özellik, kullanıcıların Google tarafından hazırlanan kişiselleştirilmiş sayfa önerilerini görmelerini sağlıyor ve Chrome’un yeni sürümüyle birlikte geliyor.

        6

        Google, YouTube’un public beta versiyonunda, servise sosyal medya yetenekleri katacak yeni özellikleri test etmeye başladı.

        7

        Facebook ve Twitter, sosyal medya deneyimini video odaklı bir formata çevirmeye çalışırken, video paylaşımı konusunda dünyanın en güçlü markası olan YouTube bu konuda zaten herkesten önde olduğunu fark etmiş olacak ki, servisin ara yüzüne yeni bir sekme ekliyor.

        8

        YouTube’da yer alacak yeni Community sekmesi, tam anlamıyla bir sosyal medya servisi olarak işlev görecek. Bu sekmede yayıncılar ve izleyiciler farklı metinler paylaşabilecekler, GIF animasyonları ve fotoğraflarla birbirlerine cevap verebilecekler.

        9

        Kullanıcılar bu sekmede yer alan “haberler” sayfasında, takip ettikleri diğer kullanıcıların ve yayıncıların hareketlerini, paylaşımlarını, yorumlarını görebilecek, tartışmalara katılabilecekler. YouTube halihazırda, abonelikler sekmesi ile, kullanıcılara abone oldukları kanallarda yayınlanan yeni videoları duyuruyor ancak bu duyurular sadece yeni video yayını ile sınırlı.

        10

        Community (Topluluk) sekmesi ise sadece video yayınlarını değil, yorumları, tartışmaları, fotoğraf ve metin paylaşımlarını da içerek bir haber sayfasına ev sahipliği edecek. Böylece YouTube, Facebook ve Twitter’dan alıştığımız standart sosyal medya servisi özelliklerine kavuşmuş olacak.

        11

        Google bu fırsatı iyi değerlendirecek olursa, yıllardır aradığı sosyal medya atılımını nihayet başarabilir. Ancak rakiplerinin de yerinde durmadığını hatırlamakta fayda var. Facebook live video servisi ve Instagram videoları ile çoktan YouTube kadar güçlü bir video paylaşım servisine dönüşmüş durumda.

        12

        Twitter’ın da Periscope sayesinde video alanında önemli bir oyuncuya dönüştüğü inkar edilemez. Google bu kez elindeki YouTube kozunu doğru kullanamazsa, YouTube’un sahip olduğu liderliği de Facebook ve Twitter’a kaptırma riskiyle karşı kaşıya bulunuyor.

        13

        Popüler video paylaşım platformu YouTube'u Android üzerinde deneyimlemek aslında halihazırda oldukça konforlu. Zira mobil ortamda sunulan arayüz, YouTube'un web versiyonundan çok daha başarılı, ve üstelik videoları Chromecast'e de aktarmak için dahili bir işlevsellik sunuyor.

        14

        Fakat YouTube'un mobil versiyonunda web'i aratan bir özellik varsa o da elbette çoklu pencere işlevselliği. Zira mobil cihazda YouTube'da bir video izlerken başka bir uygulamayı açmanız pek mümkün değil.


        15

        FlyTube adlı yeni bir araç sayesinde kullanıcılar işte bu dertten kurtuluyorlar. FlyTube, YouTube'da izlediğiniz videoları tıpkı Messenger uygulamasındaki sohbet balonları gibi yüzer bir açılır pencere şeklinde diğer uygulamaların üzerine yerleştiriyor.

        16

        Bu özelliği aktive etmeniz için yapmanız gereken tek şey FlyTube'u YouTube bağlantıları ve videoları için varsayılan platform olarak ayarlamanız. Söz konusu işlevsellik halihazırda Samsung TouchWiz tarafından sunuluyor olsa da, FlyTube'un Samsung dışındaki Android cihazlar için harika bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz.

        17

        YouTube, Google tarafından satın alındıktan sonra büyük değişimler geçirdi. Kullanıcı sayısı ile dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitelerinden birisi olan YouTube, her yaştan kesime hitap ediyor. YouTube'un birçok platform için resmi uygulaması mevcut ve gayet stabil bir şekilde çalışıyor. Fakat YouTube'un neredeyse her yerde olması güvenlik problemlerine davetiye çıkartıyor.

        18

        Artık neredeyse tüm akıllı cihazlarda aktif olarak çalışan sanal asistan mevcut. YouTube üzerinde izlediğiniz videolarda geçen kelimeler akıllı telefonunuzdaki sesli asistanınızı harekete geçirebilir.

        19

        Kötü niyetli kişiler videolarında "Hey Siri" veya "OK Google" şeklinde başlayan ifadeler ile telefonunuza çeşitli yönlendirmeler yapabilir.

        20

        Kötü niyetli kişiler bu şekilde cihazınızı zararlı internet sitelerine yönlendirebilir, çeşitli aramalar yapabilir veya mesaj atabilir.

        21

        Bu tehlikeden etkilenmemek için cihazınızdaki sanal asistanları devre dışı bırakabilirsiniz veya ses ile aktifleşme özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.

        22

        Meerkat SXSW 2015’te boy gösterdikten sonra akıllı telefon ile internette canlı yapabilmek, teknoloji dünyasının gözde konseptleri arasına girdi. Twitter Periscope ile kısa sürede Meerkat’i arka sıralara doğru iterken, Facebook da canlı yayın konusunda attığı iddialı adımlarla dikkat çekiyor.

        23

        Google’ın sahibi olduğu YouTube da bu sahneye giriş yapmaya hazırlanıyor. Popüler video paylaşım servisi, yakında kullanıcılarının mobil uygulamalardan faydalanarak kanalları üzerinde canlı yayın yapabileceğini açıkladı.

        24

        YouTube mobil canlı yayın işine girme konusunda biraz yavaş kalmış olabilir. Ancak platform üzerinde canlı yayınlar uzun bir süredir destekleniyor. Facebook kullanıcılarının arkadaşlarına ulaşmasını kolaylaştırılması nedeniyle avantajlı gibi gözükse de, YouTube’da da kanallarıyla çok sayıda kişiyi peşine toplayan video yıldızlarının bulunduğunu unutmamak gerekiyor.

        25

        YouTube mobil cihazlar üzerinden canlı yayın imkanıyla standart kullanıcılarının da aklını çelmeye yakın gözüküyor. Yine de, şirket mobil cihazlardan canlı yayın özelliğini ilk olarak küçük bir içerik oluşturucu grubuna sunuyor. Tüm kullanıcıların özellikle tanışabileceği tarih konusunda ise şimdilik bilgi verilmiyor. Mobil cihazlar üzerinden canlı yayın imkanı sunarken, bunu kullanıcıların kafasını fazla karıştırmayacak biçimde gerçekleştirmek büyük önem taşıyor.

        26

        YouTube’un mobil uygulamaları da bu düşünce çerçevesinde güncellenecek. Uygulamaya eklenecek “Yakala” butonuna tıklandığında kullanıcılardan önce küçük resim işlevi görecek bir fotoğraf çekmeleri istenecek. Kısa bir tanımın da eklenmesinin ardından canlı yayına geçilebilecek.

        27

        Sohbet özelliğinin aktif olup olmaması konusunda karar kullanıcılara bırakılacak. Yayın sahipleri diledikleri takdirde abonelerine canlı yayına başladıklarına dair bildirim gönderebilecek.

        28

        Bir süredir Android kullanıcılarına sunulan özellik, artık iOS kullananların da emrinde!

        29

        Android kullanıcıları halihazırda uzun bir süredir YouTube'un bütün video kataloglarını Google Cardboard üzerinden görebilme olanağına sahipti.

        30

        Google'ın iOS için sunduğu son YouTube güncellemesiyle birlikte aynı işlevsellik artık iOS platformuna da geliyor.

        31

        Google'ın bu yeni güncellemesiyle birlikte iPhone kullanıcıları da artık Cardboard özelliğini bütün YouTube videolarında kullanabilecekler.

        32

        Cardboard logosuna ulaşmak için de videonun sağ üst tarafındaki üç noktalı simgeye dokunmanız gerekiyor.

        33

        Dünyanın bir numaralı video platformu YouTube'un mobil uygulamasını kullananlar artık birbirleriyle sohbet edebiliyor. Yeni gelen mesajlaşma özelliği henüz kullanıma açılmış olmasına rağmen, tüm kullanıcıların bu özellikten faydalanabilmesi birkaç haftayı bulacak.

        34

        Wired’ın haberine göre, bu özellik kapsamında YouTube mobil uygulamasının içinden fotoğraf veya bağlantı paylaşımı yapılabiliyor.

        35

        Özelliğe erişim imkanı olanlar, arkadaşlarına bu yolla ulaşarak onların da YouTube’un yeni iletişim yönteminden faydalanmalarını sağlayabiliyor. Sohbet ekranı, uygulama içinde açılan yeni bir sekmede gösteriliyor.

        36

        YouTube’un neden bir mesajlaşma özelliğine ihtiyaç duyduğu be bu özelliği kimlerin kullanacağı akıllara gelen ilk sorular oluyor. Şirket, uygulama içinde bir paylaşım seçeneği bulunduğu takdirde kullanıcıların birbirleriyle paylaşacakları videoların sayısının artacağına inanıyor.

        37

        Facebook ve Snapchat gibi platformların video paylaşımı konusundaki agresif yaklaşımları göz önüne alınınca YouTube’un bu hamleyle kendi sınırlarını daha net belirlemeyi ve kendisini korumayı amaçladığı söylenebilir.

        38

        YouTube, UnPlugged adı verilen ve internet üzerinden normal ve kablo TV kanallarının yayınını yapan ücretli bir TV hizmetini kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

        39

        Bloomberg News'te yer alan habere göre, söz konusu hizmetin bedelinin ayda 35 doları geçmeyeceği ve 2017'de kullanıma sunulacağı belirtiliyor.

        40

        Google bünyesindeki YouTube'un bu hizmeti için NBCUniversal, Viacom, Twenty-First Century Fox ve CBS gibi içerik sağlayıcılarla görüşmelerde olduğu iddia ediliyor.

        41

        Haberde ayrıca YouTube'un bu yayınlar için söz konusu kanallarla yayın hakları konusunda belirli bir telif ücreti üzerinde henüz anlaşmadığı da öne sürülüyor.

        42

        YouTube'un masaüstündeki otomatik oynatma işlevi YouTube'un Android uygulamasına bugün geldi. Bazı kullanıcılar, yeni işlevden faydalanmaya başladılar bile.

        43

        Otomatik oynatma işlevinin Google tarafından sunucular üzerinde etkinleştirildiği, uygulamayı güncellemeye gerek olmadığı anlaşılıyor. Tüm yapmanız gereken, hala gelmediyse seçeneğin cihazınıza gelmesini beklemek.

        44

        Ayar kullanılabilir durumda olduğunda seyrettiğiniz videonun altında bir açma kapama anahtarı görüyorsunuz. YouTube genel ayarlarında da görünen seçenek, varsayılan olarak açık konumda bulunuyor.

        45

        Google'ın yeni işlev için farklı tasarımlar denediği söyleniyor, ancak en çok rastlanan tasarım, yukarıdaki ekran görüntüsünde görünene benziyor.

        46

        Google'ın güçlü kollarından birisi olan ünlü video paylaşım sitesi YouTube, bugünden itibaren canlı yayınlar için 360 derecelik videolara ve uzamsal seslere destek vermeye başlıyor.

        47

        Ünlü video paylaşım sitesi YouTube, bugün resmi olarak 360 derece videodesteğiyle birlikte canlı yayın yapılmasına olanak sağlayacak şekilde güncellendi. Şubat ayında yapılan duyuruda özelliğin test sürecinde olduğu belirtilmişti.

        48

        Yaklaşık 2 ay süren test sürecinin ardından 360 derece video desteğiyle canlı yayın yapma özelliği bugün tüm kullanıcıların hizmetine sunuldu.

        49

        Yenilik sadece 360 derece video desteğiyle sınırlı değil. Ayrıca Google, 360 derece video için özel olan uzamsal ses desteğini de kullanıcılarının hizmetine açtı.

        50

        Shiftdelete'in haberine göre uzamsal ses desteği ile nesnelerin seslerinin ne kadar uzaktan veya hangi yönden geldiğini anlamamız çok daha kolaylaştıracak.

        51

        Bu yenilik, özellikle film ve müzik deneyimimizi gerçekten farklı boyutlara taşıyacak. Gelen yeniliğin kullanıcıların yanı sıra geliştiriciler açısından da önemi büyük. Çünkü Youtube, Live API isminde bir modülü de geliştiricilere sundu.