Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Sonik Kuyu ile dünyanın öbür ucuna mesaj gönderdiler - Teknoloji Haberleri
        1

        Törene, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nikolas Sergi, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ed McIsaac, büyükelçilik ve konsolosluk yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

        2

        Giddy, İskele Meydanı'nda kurulan, içine yerleştirilen internet erişimi ile binlerce kilometre uzaklıktaki kentlerde yaşayanların birbirlerine seslerini eş zamanlı duyurabileceklerini ifade etti.

        3

        Giddy sistemin açılışında yaptığı konuşmada, bu kuyulardan konuşulduğu zaman Avustralya ve Yeni Zelanda'dan da ses alınabildiğini söyledi.

        4

        Kuyunun benzerlerinin Wellington ve Sidney'de de bulunduğunu belirten Giddy, üç ülke arasında iletişim kurmayı amaçladıklarını anlatarak, şöyle dedi:

        5

        "Bunun benzeri olan bir sanat eseri bulunduğunu düşünmüyorum. Benzersiz bir çalışma olduğuna inanıyorum. Bu üç kuyu sayesinde, üç ülkenin dostluğu yeniden hayat buluyor. Aslında burada Atatürk'ün sözlerini düşünmemiz gerekiyor."

        6

        "Aslında savaşla başlayan bir durum, Atatürk'ün sözleri sayesinde şu anda barışa dönüşmüş bulunuyor. Atatürk'ün sözlerinden yola çıkarak, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye arasındaki dostluğu tüm dünyanın sağlaması gerekiyor."

        7

        Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da kuyunun başına gelerek, Yeni Zelanda'daki kuyunun önündeki Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Damla Yeşim Say, Wellington Belediye Başkanı Celia Wade Brown ile konuştu.

        8

        Gökhan, "Barışın kenti Çanakkale'den binlerce kilometre ötedeki kardeşlerimize Allan Giddy'nin eseri sonik kuyu aracılığıyla sesimi duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum." diyerek dünyanın öbür ucuna seslendi.

        9

        Daha sonra, Çanakkale ile Wellington belediyelerinin yetkilileri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

        13

        3 ay boyunca İskele Meydanda kalması planlanan Kuyu ile Çanakkale Belediyesi, 7’den 70’e herkesi barış mesajlarını dünyaya haykırmaya davet ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ