Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple, tayvan'da dava kaybetti - Teknoloji Haberleri
        1

        ABD’li teknoloji devi Apple’a Tayvan’ın rekabet kurumu tarafından 670 bin dolar ceza verildi. Adil Ticaret Komisyonu teknoloji devinin, iPhone fiyatları konusunda mobil servis sağlayıcılar ve bayilere müdahale ettiğini ileri sürdü. Komisyon, bayilik hakları verildikten sonra şirketin ürün fiyatlarına karışamayacağına hükmetti.

        2

        Apple, daha önce özellikle Samsung ile yaşadığı davalar ile biliniyor. Patent haklarını ihlal ettiği geekçesiyle 2011 ve 2012 yılında Apple Güney Kore'li teknoloji devine 20'ye yakın ülkede dava açmış, iki şirket arasında resmen mahkeme savaşları yaşanmıştı. Bunun dışında Apple, Motorola, Boston Üniversitesi ve ABD Kültür Bakanlığı gibi kurumlarla da davalık olmuştu.

        3

        SAMSUNG İLE DAVA SAVAŞLARI

        Takvimler 2011 yılı Nisan ayını gösterdiğinde Apple, Samsung’a ilk davasını açtı. O dönemde açılan dava Samsung’un Galaxy Tab serisinin iPad’in patent haklarını ihal ettiği yönündeydi. Bundan sonraki dava Mayıs ayında Samsung tarafından Apple’a açıldı. Güney Kore’li şirket, Apple’ın 10 patentini ihlal ettiğini öne sürdü. Aradan bir ay bile geçmeden Apple, Galaxy S, Galaxy S 2 ve Galaxy Tab cihazlarını yasaklatmak üzere yeni dava açtı.

        4

        HOLLANDA'DA GALAXY SATIŞLARI DURDURULDU

        İki şirketin birbirlerine karşılıklı açtığı davaların ilk etkisi 2011 yılı Ağustos ayında görüldü ve Samsung Galaxy Tab 10.1′in satışını Avusturalya’da erteledi. Bu haberden sonra Hollanda mahkemesi Apple’ı haklı bularak Galaxy S, Galaxy S 2 ve Galaxy Ace akıllı telefonların satışını durdurdu. Birçok ülkeye görülmeye başlayan davaların sayısı 20‘yi buldu.

        5

        Tarihler 2011 yılını gösterdiğinde Samsung yeni bir dava açarak, Apple’ı cihazlarında bulunan ve Samsung’a ait olan 3G teknolojisini izinsiz kullanmakla suçladı. Samsung bununla da yetinmeyip yaklaşık bir ay sonra piyasaya yeni sürülen iPhone 4S’leri yasaklatmak üzere bir dava daha açtı. Ancak Almanya’da da görülen patent davasında Samsung alehine sonuca ulaşılması, şirketi hayal kırıklığına uğrattı. Samsung Galaxy Tab 10.1 tabletlerin satışı Almanya’da durduruldu.

        6

        Galaxy Tab 10.1 davaları birçok ülkede sürerken Apple, ABD’de yeni bir zafer kazandı. Kaliforniya bölge mahkemesinden Galaxy Tab 10.1′in satışının durdurulması kararı verildi. Ancak iki şirket arasında Hollanda’da devam eden 3G davası, bu kez Apple alehine sonuçlandı ve Apple’ın Samsung’a 5 milyon euro tazminat davasına çarptırıldı. Bu dönemde piyasaya sürülen Samsung’un akıllı telefonu Galaxy S 3 için Apple harekete geçti. Apple cihazın satışının durdurulması için mahkeme yolunu yeniden tuttu. Ancak Apple’ın bu talebi ABD mahkemeleri tarafından reddedildi.

        7

        1 MİLYAR DOLARLIK SONUÇ

        İki şirket arasındaki patent davasının duruşmaları 30 Temmuz 2012 tarihinde görülmeye başlandı. Samsung, Apple'a 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Samsung'un sonuca itirazı üzerine yeniden gerçekleşen dava sonucu yargıç, 600 milyon dolar ödenmesine ve kalan 450 milyon dolar için tekrar yargılanmasına karar verildi.Samsung 52 milyon 700 bin dolar ödemesi gerektiğini iddia etti ancak, jüri Samsung’un 290 milyon dolar daha ödemesi gerektiğine karar verdi.

        8

        SON RAUND SAMSUNG'UN

        Haziran 2013'de ise uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) Apple'ın Samsung patentlerini ihlal ettiğine karar verdi. Karar ile birlikte iPad ve iPhone'un bazı eski modellerinin ABD'de satışlarının durdurulması gündeme gelmişti. Patent davasının konusu, Apple'in 3G kablosuz internet bağlantısı teknolojisinin aynı anda birden fazla hizmeti sağlayabilmesini sağlayan özellikleri ile ilgili.

        9

        MAHKEME MOTOROLA'YI HAKLI BULDU

        Başta Samsung olmak üzere neredeyse tüm rakiplerine çeşitli paten davaları açan Apple, 2011'de Motorola karşısında büyük şok yaşadı.. Almanya'da bir yerel mahkeme, Motorola'nın 2011 Nisan ayında Apple'a karşı açtığı patent davasında Motorola'yı haklı buldu. Davanın konusu, Apple'ın, pek çok mobil cihazında, Motorola'ya ait olan bir çeşit GPRS teknolojisini izinsiz kullanmasıydı.

        10

        BİR DAVA DA BOSTON ÜNİVERSİTESİ'NDEN

        Samsung gibi devlerle davalık olmaya alışan Apple'a, bu yaz beklenmedik bir yerden, Boston Üniversitesi tarafından dava edildi. Açılan davanın konusu ise, Apple'ın iPad, iPhone ve MacBook Air ürünlerinin tamamının "monocrystalline gallium nitride"ten yapılmış ince bir film tabakası kullanmaları. Boston Üniversitesi, bu filmin patentini 1995 yılında aldıklarını iddia etti.

        11

        APPLE'A 'KARTEL DAVASI

        Amerikan Adalet Bakanlığı, e-kitap fiyatları konusunda kartel oluşturdukları suçlamasıyla aralarında Apple'ın da bulunduğu bazı büyük şirketlere dava açtı. Bakanlık, Apple, Hachette, HarperCollins, MacMillan, Simon&Schuster ve Penguin'i, aralarında anlaşarak e-kitap fiyatlarını belirlemekle suçluyordu. Dava, Temmuz 2013'de sonuçlandı ve Apple'ın da aralarında olduğu şirketler suçlu bulundu.

        ABD’li teknoloji devi Apple’a Tayvan’ın rekabet kurumu tarafından 670 bin dolar ceza verildi. Adil Ticaret Komisyonu teknoloji devinin, iPhone fiyatları konusunda mobil servis sağlayıcılar ve bayilere müdahale ettiğini ileri sürdü. Komisyon, bayilik hakları verildikten sonra şirketin ürün fiyatlarına karışamayacağına hükmetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ