Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtiçi Tatil Fırsatları Mardin Dünya Kültür Mirası'na aday olmak için hazırlıklara başladı - Turizm Haberleri

        Dünya Kültür Mirası'na aday olmak için 27 yıldır mücadele veren Mardin, önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'na (UNESCO) yeniden başvurmak için hazırlıklara başladı.

        Mardin'de bulunan önemli tarihi eserler olmak üzere cami, medrese, külliye, kilise ve tarihi evler tek tek restorasyondan geçirildi. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında daha önce belirlenen yaklaşık 560 beton binadan şu ana kadar 150 bina yıkıldı. Tarihi sokaklar onarılıyor. Şehrin altyapısı tamamlandı.

        Şehrin girişinde bulunan iş yerleri tek tip hale getiriliyor. Binlerce yıllık tarihi geçmişi ile 30 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin Kalesi restorasyon ihalesi yapıldı. UNESCO'nun belirlediği kriterleri yerine getirmek için Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarihi şehirde çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor.

        "UNESCO HEYETİ İLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ"

        Mardin'in, dünya mimarisinin önemli şehirlerinden biri olduğunu belirten Vali Dr. Ahmet Cengiz, Mardin'in tarihi dokusunun korunması ve dünya kültür mirası olması için önümüzdeki günlerde eksikleri tamamlayarak, yeniden UNESCO'ya müracaat edeceklerini belirtti. UNESCO'ya müracaat için Mardin'e verilen sürenin 2014 yılı olduğunu belirten Vali Cengiz, "Biz eksiklerimizi tamamlayıp mart ayında veya bize önerilen tarihte dosyamızı sunacağız. İnşallah Mardinimizi de UNESCO listesinde görmek istiyoruz. Mardin'de ülkemizin en büyük tarihi dönüşüm projesi ve en büyük kentsel dönüşüm projesi uygulanmaktadır. Tarihi dönüşümün çok bileşeni var. UNESCO heyeti ile sürekli görüşüyoruz. Mardin, bu projesini hem de UNESCO kültürel miras adaylığını görüşüyoruz." dedi.

        "UNESCO DOSYASI İÇİN UZMAN EKİPLER ÇALIŞTIRIYORUZ"

        UNESCO dosyası için uzman ekipler çalıştırdıklarını ifade eden Vali Cengiz, şöyle konuştu: "Bu tarihi dönüşüm projesi ve kentsel dönüşüm projesi çok yakından ilgili uluslararası uzmanlar çalıştırıyoruz. Portekizli bir profesör geldi. Çalışmalarımız devam ediyor. Tabi, mesela tarihi dokuya uymayan yapıların yıkılması. Bunun bir parçasıydı. Altyapı çalışması, ondan sonra cephe iyileştirilmesi bunların hepsi UNESCO? Adaylığının parametreleridir. Bunu yaparken de öncelikle turizmin gelişmesini sağlamaktır. Turizm sektöründe hizmet veren mevcut işletmelerin canlanması ve yeni işletmelerin oluşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda, dışarıdan işletmelerin ve işletmecilerin Mardin'de faaliyete başlaması lokomotif etkisi gösterecektir. "şeklinde konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ