Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan Moritanya'da konuştu

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Afrika turu kapsamında gezisinin ikinci ayağı Moritanya'da mevkidaşı Muhammed Veled Abdulaziz ile düzenlediği basın toplantısında, "Kudüs konusunda durduğumuz yerden asla taviz vermeyeceğiz." dedi.

        Erdoğan, "Biz yeni bir dünya düzeni kurulurken Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz." diye konuştu.

        "40'ın üzerinde balıkçı gemimiz Moritanya'da faaliyet gösteriyor"

        Türkiye ile Moritanya arasında kazan-kazan esasına dayalı bir birlikteliğin oluşturulacağını vurgulayan Erdoğan, özellikle de Türk özel sektörünü yatırımlarını artırması için teşvik ettiklerini aktardı.

        Erdoğan, geçen aralık ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin iş adamlarıyla Moritanya'yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, bugün de kendisiyle ülkeye gelen Türk iş adamlarının Moritanyalı iş dünyası temsilcileriyle ortak toplantı yaptıklarını anlattı.

        Son dönemde özellikle balıkçılık alanında bir canlanma görüldüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Halen 40'ın üzerinde balıkçı gemimiz Moritanya'da faaliyet gösteriyor. Moritanya'nın madencilik alanında çok ciddi bir potansiyeli barındırdığını biliyorum. Bizim de Türkiye olarak bu alanda ciddi tecrübelerimiz var. İnşallah bütün bunları Moritanyalı kardeşlerimizin de hizmetine sunmak isteriz.

        Önümüzdeki dönemde Karma Ekonomik Komisyonun ilk toplantısını düzenleyeceğiz. Bugün iki ülke arasında turizmden tarıma, ekonomiden madenciliğe farklı anlaşma ve protokoller imzalandı. Bu anlaşmalar mevcut ilişkilerimize ayrı bir güç katacaktır."

        Erdoğan, ekonomik ilişkilerin geldiği aşamanın bir diğer göstergesinin de Türk Hava Yollarının (THY) Novakşot seferleri olduğuna dikkati çekti.

        "KENDİSİ ÇALAR KENDİSİ OYNAR"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika'nın Kudüs kararına ilişkin; ''Kudüs bizler için çok çok önemli olduğu kadar Hristiyan dünyası içinde önemli bir yerdir.Amerika'nın Kudüs'ü kendisi için büyük elçilik ilan etmiş olması bizi asla bağlamaz.Bizde bir söz var: ''Kendisi çalar kendisi oynar''. Bunu BM'de gördük 128 ülke Amerika'nın karşısında dik durdu. Amerika ise kasaba niteliğindeki 8 ülke ile oradan anca çıkabildi. Hiçbir zaman güç haklı değildir. Hak güçlüdür. Orada bunu gördük. Durduğumuz yerden asla taviz vermeyeceğiz. Kudüs Filistin'in başkentidir, bunu da zaten ilan ettik.''diye konuştu.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MORİTANYA'DAN AYRILDI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moritanya'nın başkenti Novakşot'tan özel uçak "CAN" ile TSİ 01.20'de ayrıldı.

        Batı Afrika turu kapsamında gezisinin ikinci ayağı Moritanya'daki temaslarını sonlandıran Erdoğan, gezisinin üçüncü ayağı Senegal'e hareket etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Novakşot Havalimanı'ndan mevkidaşı Muhammed Veled Abdulaziz uğurladı.

        Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Moritanya'dan ayrıldı.

        AA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda mevkidaşı Muhammed Veled Abdulaziz ile yaklaşık 1 saat süren baş başa görüşme gerçekleştirdi.

        Ardından yarım saat süren heyetler arası görüşmeye katılan iki lider, anlaşmaların imza töreninde hazır bulundu.

        7 ANLAŞMA İMZALANDI

        Türkiye ile Moritanya arasında şu anlaşmalar imzalandı:

        "Balıkçılık ve Deniz Ekonomisi Alanında İşbirliği Anlaşması"

        "Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"

        "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"

        "Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması"

        "Hidrokarbon, Maden ve Mineraller Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"

        "Diasporaya Dair Konularda İkili İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"

        "Türkiye Maarif Vakfı ile Moritanya Arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması" ile "Yüksek Öğrenim Bursları Alanında İşbirliği Protokolü"

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ