Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! EYT'de gözden kaçan 15 yıl detayı! SSK ve Bağ-Kur'lular için erken emeklilik yolu ve prim gün sayıları... 2022 EYT yasası ne zaman çıkar, son durum ne?
        1

        EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e Meclis'e gelmeden EYT üzerinde çalışma talimatı gedli. Öte yandan düzenlemenin ne zaman çıkacağıyla iligli de AK Parti cephesinden son açıklamlar manşetlerde yerini aldı. Tüm bu gelişmeler ışığında düzenlemeyle ilgili gözden kaçan detaylar da netleşiyor. Bu detaylardan biri de EYT sonrası 15 yıl sigortalılık süresiyle kısmi emeklilik yolunun açılabilecek olması... İşte EYT'de şimdiye kadar gözden kaçan kısmi emeklilik detayı ve düzenlemede son durumla ilgili detaylar...

        2

        EYT'DE PRİM GÜNLERİ VE EYT'Yİ ORTAYA ÇIKARAN SÜREÇ

        8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre SSK'lılar 5 bin prim günü ve 20 yıl (kadınlar için) - 25 yıl (erkekler için) sigortalılık süresiyle emekli olabiliyorlardı. Bağ-Kur'lular ise 9 bin prim günü (erkekler için ) - 7 bin 500 prim günü (kdınlar için) olma hakkını elde ediyordu.

        3

        Ancak 8 Eylül 1999 sonrası getirilen son düzenlmeyle Bağ-Kur'lu ve SSK'lı çalışanlar için bu şartlara ilaveten kadınlarda 58 yaşını, erkeklerde de 60 yaşını doldurma şartı getirildi. Bu şartın gelmesiyle de mevcut durumda sigortalı olanlar EYT'li olmuş oldu. Şimdi bu yaşi şartı kalkıyor. Bakan Vedat Bilgin'in üzerini net bir şekilde çizerek verdiği bilgiye göre ise prim gün sayıları değişmiyor.

        4

        Şimdiye kadar bu detaylar üzerinden normal emeklilik hesaplamları yapılıyordu. ancak gözden kaçan bir detay daha var. o da 8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan kısmi emeklilik hakkı... EYT'yle kısmi emeklilik yolunun da açılması bekleniyor. Peki, neydi bu kısmi emeklilik? İşte kısmi emeklilikle ilgili detaylar...

        5

        EYT'YLE KISMİ EMEKLİLİK FIRSATI

        8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre 3600 prim günü, 15 yıl sigortalılık süresi ve kadınlarda 50, erkekelrde 55 yaşını dolduran SSK'lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu.

        Yine yaş şartları ve sigortalılık yılları aynı olmakla beraber 5 bin 400 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'ular'da kısmi emeklilikten yararlanabiliyordu.

        6

        EYT ile eski düzenlemede elde edilen ancak 8 eylül 1999 sonrası ortadan kalkan tüm hakların geri gelmesi gündeme gelince kısmi emeklilik hakkı da gündeme geldi. EYT ile bu hak tanınırsa 15 yıl sigortalılık erkeklerde 55 kadınlarda 50 yaş şartı ile EYT'den yararlanabilecek SSK'lılar 36000, Bağ-Kur'lular ise 5400 günle kısmş emekli olabilecekler.

        7

        EYT İÇİN BEŞTEPE'DEN TALİMAT

        EYT'lilere ilişkin konulara yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le Beştepe'de görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda EYT ile ilgili iki Bakan'ın birlikte çalışma yapmasıyla ilgili talimat geldi.

        8

        EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

        AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

        Akbaşoğlu, merak edilen 'EYT ve sözleşmeli personel' gündemiyle ilgili konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, "EYT ve sözleşmeli personelin kadroya geçilmesine ilişkin düzenlemeleri aralık ayı içinde yapmayı planlıyoruz. En kötü ihtimal 2023 yılı başında yasalaşmasına şahit olacağız" dedi.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ