Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Kripto Para Fed sonrası Bitcoin'de düşüş - Kripto Para Haberleri

        Fed dün akşam beklendiği gibi faize dokunmadı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın mart ayında faiz artırımına gitme niyetinde olduklarını ve varlık alımlarını sonlandırmanın zamanının geldiğini belirtmesi kripto paralarda düşüşe neden oldu.

        Beklenenden daha şahin bulunan bu açıklamalardan önce Bitcoin 38.000 doların üzerindeydi. Bu sabah itibarıyla ise 35.980 dolara düştü. Bitcoin'deki günlük düşüş yüzde 4.5'i buldu. Bitcoin öğlene doğru ise 36.000 doların üzerine tırmandı.

        Düşüş Powell'ın açıklamalarının ardından ABD tahvil getirilerinde yükseliş yaşanmasının ardından yaşandı. Tahvil faizlerindeki yükseliş geleneksel olarak kripto paralar gibi riskli görülen varlıklardan kaçışa yol açıyor.

        RUSYA'DAN YENİ AÇIKLAMA

        Rusya Merkez Bankası'nın kripto paraları tamamen yasaklamayı değil regüle etmeyi planladığını duyurması da Fed'in gölgesinde kaldığı için fiyatlara yeterince olumlu etki edemedi.

        1 hafta önce Rusya Merkez Bankası yetkililerinden kripto para faaliyetlerinin tamamen yasaklanabileceğine dair açıklama gelmişti. Bu da piyasada düşüşe yol açmıştı.

        Benzer şekilde Ethereum da yüzde 3.5 değer kaybederek 2.395 dolara geriledi.

        'BİR MİKTAR RAHATLAMA BEKLİYORUZ'

        Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü Fed'in faiz kararından ve Rusya'nın kripto para ve madenciliği ile ilgili açıklamalarından sonra yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

        "2022 yılının ilk FOMC toplantısının ardından endeksler, metal fiyatları, kripto paralar geri çekildi ve Fed’in sancısı tüm piyasada hissedildi. Her ne kadar beklentilerden daha şahin (faiz artırma yanlısı) bir görünüm olarak sunulsa da 2022’nin değişen oy veren üye kadrosu zaten faiz artırma konusunda daha keskindi. Bu nedenle beklentiler dışında bir görünüm oluştuğuna katılmamakla birlikte mart ayında faizin artacağı da fiyatlamalara girmiş oldu. Bu nedenle piyasa fiyatlamalarında önce kararın sindirilip fiyatlaması ardından da kendi dinamiklerine dönmesi beklenir. Bitcoin dün 39.000$ seviyelerine yaklaşsa da Fed’in ardından 35.000$ bölgesine geri çekildi. Ancak son zamanlardaki para girişleri ve borsalardan BTC çıkışları göz önünde bulundurulduğunda 35.000$ seviyesinden itibaren BTC tepki verebilir ve bu da altcoinleri yeniden hareketlendirebilir. Aynı zamanda Rusya’dan da kripto para ve madenciliği yasaklamayacakları yalızca regüle edecekleri açıklaması yapılmasıyla yine baskıyı hafiflettiğini düşünebiliriz. Bitcoin’de tüm senaryolar 35.000$ üzerinde tutunmada geçerlidir. Fed’in atlatılması sonrası piyasada bir miktar rahatlama ve 35.000$ üzerinde kaldıkça buradan 40.000$ bölgesine tepki bekliyoruz."

        GEÇEN HAFTA SERT DÜŞMÜŞTÜ

        2022 yılı şu ana kadar kripto para yatırımcıları için bir hayli stresli geçti. Bitcoin 2021'i 46.000 doların üzerinde kapatmıştı. Ancak Fed'in faiz artırımlarına yönelik beklentiler yılın ilk 4 haftasında kripto paralarda satışlara yol açtı. 20 Ocak'ta Bitcoin 43.000 doların üzerinde seyrederken ABD'de tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ve Rusya'dan gelen 'yasak' açıklaması dünyanın en büyük kripto parasında sert bir düşüş yaşanmasına yol açtı.

        558 MİLYAR DOLAR ERİDİ

        Bitcoin 24 Ocak'ta 35.000 dolarlık psikolojik seviyenin altına geriledi. Ancak buradan gelen tepki alımlarıyla yönünü yukarı çevirdi. Dün Powell'ın açıklamaları öncesi 38.000 doları aşan Bitcoin, açıklamaların etkisiyle yeniden değer kaybı yaşadı. Böylece Bitcoin 2022 genelinde yüzde 23 değer kaybetmiş oldu. Ethereum'un bu yılki kaybı ise yüzde 35'i buldu.

        Kripto paraların toplam piyasa değeri sene başında 2 trilyon 210 milyar dolar iken, 558 milyar dolar eriyerek 1 trilyon 652 milyar dolara geriledi.

        Bu süreçte Ukrayna konusunda ABD ve NATO müttefikleri ile Rusya arasında artan gerilim de katkıda bulundu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ