Fırat Nehri Havzası'nda keşfedilen ters lale Türkiye'nin 56'ncı türü oldu
Fırat Nehri Havzası'nda keşfedilen ters lale, Türkiye'nin 56'ncı ters lale türü olarak bilim dünyasına kazandırıldı
ABONE OLDiyarbakır'da yaşayan, 13 yıldır kelebek ve çiçekleri fotoğraflayarak kayıt altına alan doğa fotoğrafçısı ve özel eğitim öğretmeni Muhammed Yalçın, geçen yıl Fırat Nehri Havzası'nda yer alan Çüngüş ilçesi sınırlarındaki 2 bin 200 rakımlı Bosman Dağı'nın zirvesine tırmandı.
Sarp arazide ilk kez karşılaştığı ters lale türünü fotoğraflayan Yalçın, elindeki verileri bu alanda uzman akademisyenlerle paylaştı.
Elazığ'da yaşayan uzman biyolog Veysel Sonay da aynı türü yine Fırat Nehri Havzası'nda yer alan Hazar Dağı'nın yüksek rakımlı bir bölgesinde fotoğrafladığı bilgisini Yalçın'a iletti.
Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Tekşen, uzman biyolog Veysel Sonay, botanik uzmanı Doç. Dr. Mehmet Maruf Balos, uzman biyolog Dr. Mustafa Keskin ve doğa fotoğrafçısı Muhammed Yalçın, bu ters lale türüyle ilgili çalışma başlattı.
Çalışmalar sonucunda ters lalenin daha önce literatürde olmayan yeni bir tür olduğu belirlendi.
Biyolog Sonay'ın kızı Avzem'in ismine atfen Fritillaria avzemiae, Türkçe olarak ise Sarıkız lalesi adıyla kayıt yapılan lale türü, uluslararası bilimsel araştırma dergisi International Journal Of Nature And Life Sciences'da yayımlandı.