Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 20 ayda 1 milyon 200 bin dinleme kararı verildi Ürküten 'dinleme' tablosu

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        HSYK Başkanvekili ve 3. Daire Başkanı Metin Yandırmaz’ın “Rakamları duysanız inanın şok olursunuz” dediği yasadışı dinlemelerin detayları ortaya çıktı. 2012 yılında özel yetkili mahkemelerin yerine kurulan, geçen mart ayında da kapatılan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin, görev yaptıkları 20 ayda 1 milyon 200 bin dinleme kararı verdiği tespit edildi.

        Yani 11 ilde bulunan 13 TMK mahkemesi günde ortalama 2 bin dinleme kararı aldı. 1 milyon 200 bin dinleme kararında birden fazla isme yer verildiği öğrenildi. Bu durumda 20 ayda Türkiye genelinde dinlenen kişi sayısının 6 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Yine bu dönemde sadece İstanbul’da 192 bin önleme dinlemesi kararı alındı. Öte yandan HSYK Başkanvekili Yandırmaz, ilk röportajını hâkim ve savcıların paylaşım platformu Adalet Gündemi’ne verdi. Yandırmaz, Yargıda Birlik Platformu’nu Milli Takım’ın ilk 11’ine benzeterek, “Biz bu yola mevcut sistemin aksaklıklarını gördüğümüz için çıktık. Maalesef bu aksaklıkların yarattığı pek çok mağduriyet ve mesleki küskünlük yargı sistemini kilitlenme noktasına kadar getirdi. Şimdi bu haksız uygulamaların yarattığı tahribatı giderme zamanı geldi” dedi. Yandırmaz’ın mesajları özetle şöyle:

        HALK YARGIDAN SOĞUDU: Son birkaç yılda yaşanan haksız uygulamalar, maalesef halkımızı yargıdan soğutmuş ve hukukun eksik ya da yanlış uygulandığı inancının yaygın bir biçimde oluşmasına sebebiyet vermiştir. Kurumlarla çatışan ya da icraatlarıyla manşet olan değil; meslek sorunlarının çözümü için devletin tüm organlarıyla uyum içerisinde faaliyet gösteren bir kurul olacağız.

        CEZALANDIRILMALILAR: Gerek illegal yollarla, gerekse de pozitif hukukun tanıdığı yetkileri çeşitli amaçlarla kötüye kullanarak mevzuata aykırı şekilde dinleme yapan kim olursa olsun hukuk devletinin gereği olarak cezalandırılmalıdır.

        AKSAKLIKLARI GÖRDÜK: Biz bu yola mevcut sistemin aksaklıklarını gördüğümüz için çıktık. Maalesef bu aksaklıkların yarattığı pek çok mağduriyet ve mesleki küskünlük yargı sistemini kilitlenme noktasına kadar getirdi. Şimdi bu haksız uygulamaların yarattığı tahribatı giderme zamanı geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ