Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle anıldı

        Serkan AKKOÇ-İlyas ÇOLAK-Kurthan DEMİR//HABERTÜRK

        İlk tören Çanakkale 18 Mart Stadyumu’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Törende, TBMM tarafından 16 Şubat 1994 tarihinde çıkarılan kanunla üzerinde “Çanakkale Geçilmez” yazan altın madalya, Türk bayrağına tokalandı ve 253 bin şehidi temsilen bir kez daha göndere çekildi.

        ŞEHİTLER ABİDESİ’NDE TÖREN

        Şiir, halk oyunları ve mehteran bölüğünün gösterisinin ardından 100’üncü yıl kutlamalarının bir sonraki aşaması için Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’ne geçildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının da katıldığı törende, protokol konuşmalarının ardından Çanakkale Boğazı’nda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemi ve denizaltıları geçiş yaptı. Gemilerde görev yapan askerler, şehitlerin anısına çimavira selamı vererek, top atışı yaptı. Milli gemilerin yanı sıra Nusret mayın gemisi de geçitte yer aldı. Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı deniz karakol uçaklarıyla helikopterler grup halinde geçiş yaptı.

        TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ

        Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın akrobasi timi Türk Yıldızları, 2015 yılının ilk gösterisini Çanakkale Boğazı’nda sundu. Protokol üyeleri, şehitliğe giderek Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le birlikte Kuran-ı Kerim okuyup dua etti. Başbakan Davutoğlu, şehitlerin mezarına kırmızı karanfil bıraktı.

        BAŞBAKANLIK'TA 43. ALAY MÖNÜSÜ

        Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı kapsamında Başbakanlık, öğle yemeği mönüsünü Çanakkale Savaşları’nda askerlerin yediği yemeklerle hazırladı. Mönüde yağlı buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmek yer aldı. Yemek listesinde “Günün mönüsü, Çanakkale’de savaşan 43. Alay 1. Piyade Taburu askerlerine verilen yemeklerden oluşmaktadır. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadesine yer verildi.

        KAHRAMANLARA MEKTUP

        Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümünde İstanbul ve Çanakkale’den öğrenciler, savaş kahramanları için mektup yazdı. ‘Çanakkale Kahramanlarına Mektuplar’ adlı projeyi hazırlayan Ahu Ertekin, “Projeye 50 okul dahil oldu. Çocuklar yazdıkları mektupları zarfın içinde bize verdi. Kumbarasında biriktirdiği 80 lirayı Nene Hatun’un haline çok üzülüp zarfın içerisine koyan çocuğumuz vardı” dedi.

        SİYAH TİŞÖRTLÜ ANMA

        AKSARAY’da Hüseyin Cahit Korkmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 18 öğrenci, Çanakkale Zaferi’nde şehit olan 18 kişinin isim ve yaşlarının yazılı olduğu kıyafetler tasarladı.

        253 BİN ŞEHİDE 253 BİN HATİM

        Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 81 il ve 957 ilçede gerçekleşen programlarda camiler doldu taştı. Bursa Ulu Camii’de sabah namazında 253 bin şehit için 253 bin hatim duası yapıldı.

        "ÇANAKKALE RUHUYLA AYAKTA DURACAĞIZ"

        BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Çanakkale törenlerinde yaptığı konuşmada, şehitleri rahmetle andığını belirterek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tohumlarını bu mübarek topraklarda attılar. Allah onlardan razı olsun” dedi. Davutoğlu, “Kim bu milletin arasına nifak sokacaksa, sokmaya planlarsa onun karşısında Çanakkale ruhuyla tam ve bir bütün içinde ayakta duracağız’’ diye konuştu. Davutoğlu, “Nasıl 100 yıl önce yazdığımız destan bir milli birlik sağlamışsa, emin olunuz ki; bu toprakların milli birliği, bu milletin ebedi kardeşliği, hangi etnik ve mezhebi kökenden olursa olsun bu topraklar için tüm vatandaşlarımızın tarihteki kaderdaşlığı için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. 24 Nisan’da hem Türkiye safında hem karşı tarafta savaşan milletler Çanakkale’de buluşacak. Birileri 1915 üzeriden nefret kültürü oluşturmaya çalışırken, biz diyoruz ki: Gelin, nefret, kin ve intikam duygularını bir kenara bırakalım” ifadesini kullandı.

        Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile şehitliği ziyaret etti. Mezarlardan birinde şehit Davutoğlu Ahmet Er-Konya-Bozkır ismi dikkati çekti. Bu bir isim benzerliğiydi.

        "ÇÖZÜLMEYE KARŞI ÇARE ÇANAKKALE"

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türk milletinin bölücü ve yıkıcı mihrakların keyfine bırakılamayacağını belirterek, “Çözülmeye karşı çare Çanakkale’dir, bölünmeye ve dağılmaya engel Çanakkale emanetidir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ