Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG'da ilk maraton bitti mazeret aralıkta!

        GAZETE HABERTÜRK

        Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarının dün yapılan ikinci oturumunda fen ve teknoloji sınavındaki bir soru iptal edildi.

        Uzmanlar tarafından “Tartışmalı, birden fazla cevabı var” diye yorumlanan A kitapçığındaki 13’üncü soruyu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavın ardından iptal etti. Her öğrenci bu soruyu doğru yapmış kabul edilecek.

        İKİ GÜNDÜR SINAVDALAR

        Dün 8. sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenci fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil dersleri sınavlarına girdi. Yabancı dil sınavı 4 dilde yapıldı.

        İngilizce testini yurtiçinde 1 milyon 153 bin 995, yurtdışında 860 öğrenci, Fransızca sınavını 383 öğrenci, Almanca testini 369 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtladı.

        Önceki gün de öğrenciler Türkçe, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav olmuştu. Her dersin sınavında öğrencilere çoktan seçmeli 20’şer soru yöneltildi. Sınavlarda 4 farklı kitapçık kullanıldı. 6 dersten öğrenciler yılda 12 sınava giriyor ve bu sınavların sonuçları liselere geçişte kullanılan yerleştirme puanının hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili oluyor.

        Dün matematik ve Türkçe’de zorlanan öğrenciler bugün başta fen ve teknoloji dersi olmak üzere soruları kolay buldu. Uzmanlar gözleme dayalı fen sorularında kaldırma kuvvetinden gelen bir sorunun çelişkili ve tartışmalı olduğunu dile getirmişti, zaten bu soru da iptal edildi.

        3 BİN 845 ÖĞRENCİ ‘YASAK’ KURBANI OLDU

        Sokağa çıkma yasağı yüzünden toplam 3 bin 845 öğrenci TEOG sınavlarına katılamadı. MEB yaptığı açıklamada, “Sınava 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılması planlanmıştır. A

        ncak Mardin İli Nusaybin İlçesi’nde valiliğin güvenlik nedeniyle almış olduğu resmi karara göre 2 bin 554 öğrenci 25-26 Kasım tarihlerinde yapılan her iki gün oturumlarına, Derik İlçesi’nde ise aynı sebeple 26 Kasım tarihinde bin 291 öğrenci ikinci gün oturumuna sınava girememiştir.

        Bu öğrencilerimiz 12-13 Aralık tarihlerinde yapılacak olan mazeret sınavına katılacaklardır” denildi.

        SOSYAL MEDYADA ‘KEÇİ’ ESPRİSİ

        Önceki gün Türkçe sınavındaki “Ömer Dayı” sorusundan sonra dün de sosyal medyada öğrencilerin gündeminde “örümcek geni verilmiş keçi” sorusu vardı.

        Fen ve teknoloji dersi sınavı A kitapçığındaki 9’uncu soru, öğrenciler arasında esprilere neden oldu. İşte sorularla ilgili sosyal medyada öğrencilerin yorumları:

        “Keçi Ömer Dayı’nınmış. Önce kendi çıktı, ertesi gün keçisini karşımıza çıkardı.”

        “Örümcek keçiler üretilecekmiş.”

        “Keçinin de örümceği olur mu diyecek kimse var mı?”

        “Dün Civil War fragmanında Örümcek Adam niye yok diyordunuz, alın size TEOG’da örümcek keçi vermişler.”

        “Keçi keçi olarak kalsın, örümcek örümcek olarak. Kimse kimsenin hayatına karışmasın.

        MEB SORU VE CEVAPLARI VİDEO İLE ANLATTI

        TEOG sınavlarının son bulmasının ardından MEB, soru ve cevapları dün Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün odsgm.meb.gov.tr sayfasında yayınladı.

        Aynı zamanda yapılan sınavların soru ve çözümlü cevapları da saat 16.00’dan itibaren öğretmenlerin anlatımıyla video şeklinde, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) portalının www.eba.gov.tr internet adresi üzerinden yayınlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ