Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP kampında gündem anayasa

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti yönetimini ve milletvekillerini Kızılcahamam’da gerçekleştirilen kampta bir araya getirdi. Bahçeli’nin ilçedeki ilk durağı Ülkücü Şehitler Anıtı oldu. Anıta kırmızı karanfiller bırakan Bahçeli, daha sonra terörle mücadelede şehit olanlar anısına yapılan ve üzerinde şehitlerin künyelerinin bulunduğu ağacın önünde dua etti.

        Bahçeli, Kızılcahamam Müzesi’ni de ziyaret etti, Alaeddin Keykubad, Büyük İskender ve Atatürk’ün Kızılcahamam’ı ziyaretlerinin temsil edildiği heykellerin bulunduğu bölümleri gezdi. Ardından kampın düzenlendiği otele geçen MHP Lideri’nin sunuş konuşması yaptığı basına kapalı toplantıda, başkanlık sistemi de dahil olmak üzere başta Anayasa değişikliği çalışmaları, terörle mücadele, dış politika ve parti içi gelişmeler ele alındı.

        ANAYASA RAPORU

        Milletvekillerine, MHP’nin Anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili “kırmızı çizgileri”nin anlatıldığı bir rapor dağıtıldı. Geçen dönemin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olarak görev yapan eski Milletvekili Faruk Bal’ın hazırladığı raporda, Anayasa’nın başlangıç ilkeleri, vatandaşlık, anadil gibi konularda diğer partilerle MHP’nin önerileri hakkında bilgi verildi, yurtiçi ve yurtdışı kaynakların yaptığı çalışmalardan Türkiye’deki Türk ve Kürt nüfusuna ilişkin veriler de paylaşıldı.

        MOZAİK VURGUSU

        Türkiye’nin bir mozaik olarak değerlendirilmesi için en az yüzde 35 farklı etnik yapı bulunması gerektiği, bunun ancak yüzde 8’e ulaştığı kaydedildi. Bu nedenle Türkiye’nin bir mozaik olmadığı kaydedilerek buradan hareketle gündeme getirilen vatandaşlık tanımına da karşı çıkıldı, “MHP; nötr vatandaşlık, Türkiyelilik, Türkiye toplumu ve mozaiklik gibi zırvalarla Türk milletinin bütünlüğünün bozulmasının amaçlandığının farkındadır” denildi.

        Raporda, ABD başkanlık sistemi ile AK Parti’nin önerisi ayrıntılı olarak karşılaştırılırken, şu görüşler dile getirildi:

        “AKP’nin teklifi süper yetkilerle donatılmış tek kişilik dikta karakterli ve hiçbir demokratik değeri ve örneği bulunmayan başkancı bir ucubedir. Nevi şahsına münhasır bir diktatörlüktür. Başkan denetimsiz bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Denetimsiz gücün adı diktatörlüktür. MHP, başkanlık sistemi kisvesi altında Türkiye’ye kurulan tuzağın farkındadır. MHP, AKP’nin diktatörlük inşa eden Türk başkanlık sistemi teklifine külliyen karşıdır.”

        Kampta çiğköftepartisi de verildi.

        KOMİSYON ÜYELERİ BELLİ OLDU

        MHP’nin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri belli oldu. MHP, komisyonda Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir tarafından temsil edilecek. MHP; üyeleri yarın Meclis Başkanı’na iletecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ