Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bekaroğlu: Komisyon yarın iş yapamaz hale gelirse sorumlusu Sayın Kahraman olur

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, başkanlık sistemi tartışmalarıyla kilitleneceğinden endişe ettiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanına başkanlık yolunu açmak için Meclis'e, bütün Türkiye'ye olmazları göstermeye çalışacaklarsa, psikolojik operasyon yapacaklarsa bunlara prim vermeyeceğiz" dedi.

        Bekaroğlu, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, iş kazaları sonucu yaşanan ölümlere işaret etti."Devletin katliam yaptığını" ileri süren Bekaroğlu, Aliağa'da bir demir çelik fabrikasında iş cinayeti sonucu 3 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

        Bekaroğlu, bu ay içinde 18, 2015'te bin 700, 2002-2015 yılları arasında 16 bin 471 işçiyi, iş kazaları sonucu kaybettiklerini ifade ederek, bunun "katliam" olduğunu belirtti.

        Bu kazaların çoğunun, önlem alınmadığı için meydana geldiğini savunan Bekaroğlu, "Bunlar kaza değil, iş cinayetidir. Hükümeti, devleti katliamla suçladım, rakamlar ortada. Bunun, birinci derece sorumlusu gözü doymayan, tedbir almayan patronlar ve denetlemeyen devlettir. İki kesimi katliamla suçluyorum. Hakkında fezleke hazırlarsa ifade de veririm" diye konuştu.

        "BEDELİNİ ÖDEYEMEYİZ"

        Bekaroğlu, akademisyenlerin yayımladığı bildiriye işaret ederek, akademisyenlerle ilgili sürek, cadı avına dönen gözaltılar, tehditler, işten atılmalar olduğunu söyledi.

        CHP'nin, bildirinin içeriğine katılmadığını, bunun tek taraflı olduğunu dile getiren Bekaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Ama insanların düşüncelerini ifade etme özgürlüğüne sonuna kadar katılıyoruz. Akademisyenlerle ilgili devam eden bu olaylar, vahim gelişmelere gebedir. TCK'nın 301. maddesine göre suçlanıyorlar, biz bu maddeyi biliyoruz. Ülke çok kurbanlar verdi, tehlikeli bir madde, istediğiniz yere çekebilirsiniz. Bunun kurbanlarından biri Hrant Dink'tir. Anadolu'daki bu olaylar, çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Bunun bedelini hiçbirimiz ödeyemeyiz. Bu olayda bizi düşündüren konu da Cumhurbaşkanı, bakanların, yetkililerin açıklama yapması, arkasından Cumhuriyet savcılarının harekete geçmesi. Bu, siyasetin yargıyı yönlendirmesi anlamına geliyor. Değişik insanlar algı operasyonu başlatıyorlar, savcılar bu algı operasyonlarından hareketle işlem yapıyor. Bu hukuk devleti açısından tehlikelidir."

        "ÇOK DA UMUTLU DEĞİLİZ"

        Bekaroğlu, yeni oluşturulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu da değerlendirdi.

        Anayasa ile sınırlamadıklarını, bu nedenle komisyona uzlaşma komisyonu dediklerini kaydeden Bekaroğlu, "Eğer AK Parti, ülkede tam demokrasinin olması için çalışıyorsa, bu komisyonu bütün darbe yasalarını değiştirmek, hukukumuzu darbe yasalarından ayıklamak üzere çalıştırmasını bekliyoruz" görüşünü dile getirdi.

        Bekaroğlu, komisyonun, başkanlık sistemi tartışmalarıyla kilitleneceği endişesi taşıdıklarını vurguladı.

        "UZLAŞMAYA YAKIN BULMUYORUZ"

        CHP, MHP'nin başkanlık konusundaki tavrını net koyduğunu, parlamenter sistemden yana olduklarını aktaran Bekaroğlu, şunları kaydetti:

        "Komisyon, başkanlık sistemi üzerinde kilitlenirse, bu komisyonun 24. Dönem'deki uzlaşma komisyonunda olduğu gibi başarısız şekilde işini tamamlamasından endişe ediyoruz. AK Parti'yi, hiç uzlaşmaya yakın bulmuyoruz. 1 Kasım'dan sonra 26. Dönem çalışmalarını izliyorsunuz. AK Parti, hiçbir konuda uzlaşmıyor, muhalefet partilerini hiçbir şekilde dikkate almıyor. Yasa yapma tekniğinden uzak, amacı, ne olduğu kendi milletvekilleri, hatta komisyon üyelerinin bile bilmediği torba tasarılar geliyor, çoğunluğa dayanarak geçiyor. Bu şekilde davranan iktidarın muhalefetle uzlaşacağı kanaatinde değiliz.

        AK Parti'nin, şu ana kadar sergilediği davranış, tavırlar, uzlaşmanın ortaya çıkacağı kanaatinde değiliz. Kendileri olmazı göstereceklerse bu millete, CHP buna alet olmayacaktır. Cumhurbaşkanı'na başkanlık yolunu açmak için Meclis'e, bütün Türkiye'ye olmazları göstermeye çalışacaklarsa, psikolojik operasyon yapacaklarsa bunlara prim vermeyeceğiz.

        Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık yapacak bir kişinin, Meclis Başkanı'nın, işin başında başkanlık sistemi demesi, başkanlık sistemi dayatacağı anlamına geliyor. Komisyonu tıkayıp, işlemez hale getirecek anlamına geliyor. Sayın Kahraman, 'yanlış anlaşıldım, bireysel düşüncemi anlattım' demezse, komisyon yarın iş yapamaz hale gelirse sorumlusu Sayın Kahraman olur."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ