Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan Moray ailesi, ilçede çıkan çatışmalar nedeni ile evlerini terk etmek zorunda kaldı. Evlerinden uzakta yaşam mücadelesi veren Moray ailesi, 100 binde bir görülen huntington hastalığı pençesine kapıldı.
Aynı aileden 3 kişinin ölümüne neden olan hastalıkla boğuşan Hediye Moray'ın annesi, kızının tedavi edilmesi için yetkililerden yardım bekliyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan Moray ailesi, yaklaşık iki buçuk ay önce ikamet ettikleri Sur ilçesinde çıkan çatışmalar nedeni ile kentten göç etmek zorunda kaldı.
Bağlar ilçesindeki Koşuyolu semtinde 500 liraya bir ev kiralayan Moray ailesi, çektikleri sıkıntı yetmezmiş gibi 100 binde bir görülen bir hastalığın pençesine düştü. Huntington hastalığı olarak bilinen ve 100 binde 1-10 arasında kişide görülen hastalık nedeni ile Moray ailesinden 3 kişi hayatını kaybetti.
Eşini ve iki kızını kaybeden 68 yaşındaki Fatma Moray'ını, 30 yaşından sonra bu hastalığa kapılan ve şu an 38 yaşında olan diğer kızı Hediye'nin de bu hastalığa yakalanması nedeni ile dünyası başına yıkıldı.
Hastalık nedeni ile konuşma yeteneğini kaybeden, kişisel ihtiyaçlarını gideremez duruma gelen Hediye için gözyaşları döken anne Fatma Moray, ilk önce eşinde çıkan bu hastalık nedeni ile yeterince acı çektiğini, Hediye'nin de gözleri önünde günden güne erimesine tahammül edemediğini söyledi.
Eşinin de 30 yaşlarında bu hastalığa kapıldığını ve yine bu hastalık nedeni ile hayatını kaybettiğini kaydeden Fatma Moray, hastalığın kalıtsal olması nedeni ile 2 kızında görüldüğünü ve bu kızlarının da hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Eşi ve kızlarının acısını yüreğinde taşıdığın anlatan Fatma Moray, yaklaşık 8 yıl önce bu kez kızı Hediye'nin bu hastalığa kapılması ile hayatının karardığını bildirdi.
HEDİYE'NİN ÖNCEKİ VE SONRAKİ HALİ GÖRENLERİ HÜZNE BOĞDU
Hediye'nin 30 yaşına kadar sağlıklı olduğunu belirten anne Moray, kızının normal bir yaşam sürdüğünü, gayet sağlıklı olduğunu ve hastalığın kızına geçmiş olabileceğini düşünmediğini ifade etti.
30 yaşından sonra konuşmalarında bozukluklar, asabiyet ve davranışlarında bozukluk olduğunu aktaran anne Moray, hastalığından 2 yıl sonra Hediye'nin artık konuşamadığını, hareketlerini kontrol edemediğini ve hiçbir ihtiyacını yerine getiremediğini söyledi.
Daha önce eşi ve iki kızını bu hastalık nedeni ile kaybettiğini hatırlatan anne Moray, "3 kızım bu hastalığa kapıldı. İki kızım öldü, Hediye'de bu hastalığa kapıldı. Onun da ölmesini istemiyorum. Babası da bu hastalık nedeni ile hayatını kaybetmişti. Sur'dan çatışmalar nedeni ile göç ettik. Şimdi, aylık 500 lira kirayla bir ev tuttuk. Kiramızı ödeyemez durumdayız. Yetkililerden bize yardım etmelerini bekliyoruz" dedi.
Hediye dışında 3 çocuğunun daha bulunduğunu belirten anne Moray, bu çocuklarının da hastalığa yakalanacağı korkusuyla yaşadığını sözlerine ekledi.
HUNTİNGTON HASTALIĞI
10-20 yıllık bir dönem arasında yavaş yavaş gelişen ve sonunda kişiyi yürüme, konuşma, düşünme ve mantıktan yoksun bırakan hastalık, genellikle 30-50 yaşlar arasında ortaya çıkıyor.
En belirgin belirtileri kol, bacak, gövde ve yüz kaslarının ani ve istemsiz kasılması olarak ortaya çıkan hastalıkta çoğunlukla duygusal dalgalanmalar, sözlerin ağızda gevelenmesi, sakarlık, depresyon ve sinirlilik oluşur.
Hastalığın ilerlemesiyle yutma zorluğu, düzensiz yürüme, denge kaybı, muhakeme gücünün bozulması ve bellek problemleri gibi belirtiler görülür. Serebral korteksin ön lobu etkilenir ve istem dışı hareketler, kişilik değişimleri gözlenir.
Çabuk sinirlenme, depresyon, içine kapanma ve konsantre olamama gibi davranışlar da hastada mevcuttur. Yutmada zorlanma, bunama, konuşmada zorluk da ilerleyen dönemlerde ortaya çıkar.
Bireyde ölünceye kadar giderek artan hücre ölümleri ve sinirsel tahribat gözlenir. Belirtilerin ortaya çıkmasından sonra ortalama 10-15 yıl sonra hastaların çoğu ölür.
İHA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.