Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Partili Galip Ensarioğlu Habertürk'e konuştu: TOKİ'yi Sur içine sokmayacağız

        Sibel ERDEM/HABERTÜRK TV-ANKARA

        AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Sur'da tamamlanan operasyonların ardından başlatılacak restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ensarioğlu, "Toki aleyhinde çok konuşulduğu için,, TOKİ'yi sur içine sokmayacağız" dedi.

        AK Partili Ensarioğlu, 103 gün süren operasyonların ardından Sur'un yeniden ayağa kaldırılması için başlatılacak çalışmalar hakkında Habertürk'e konuştu.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 Nisan Cuma günü incelemelerde bulunacağı Sur'un yeniden inşası hakkında bilgi veren Galip Ensarioğlu, "İnsanların mağduriyetini nasıl önleyebilir, tarihi değerleri nasıl aslına uygun restore edebiliriz" sorularıyla çalışmalarını yürüttüklerini açıkladı.

        "Bütün hükümet Sur'un ve bütün şehirlerin üzerine titriyor" diyen Ensarioğlu, ilçedeki cami, kilise gibi tarihi yapıların restore edileceğini vurgulayarak, "Vakıflar, kiliseler cemaatlerin vakıfların malıdır. Buralar restore edilecek. Kendi mülklerimizin, istimlağı söz konusu değildir" diye konuştu.

        TOKİ SUR'A GİRMEYECEK

        Sur'un yeniden inşası sürecinin nasıl yürütüleceğine açıklık getiren Galip Ensarioğlu, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Sur'da görev almayacağını açıkladı.

        Ensarioğlu, sorumluluğun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olacağını belirterek, kültür varlıklarını Kültür Bakanlığı'nın, vakıf eserlerini Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restore edeceğini söyledi. Projenin koodinatörlüğünü ise Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz üstlenecek.

        Ensarioğlu, "TOKİ aleyhinde çok konuşulduğu için, TOKİ'yi Sur içine sokmayacağız" dedi.

        TARİHİ YAPILAR KORUNACAK

        Yüzde 60'ı kamulaştırılan Sur'da evi yıkılan vatandaşın evinin değeri tespit edilecek. Değerinin üzerinde ödeme yapılacakken, malını vermek istemeyen vatandaşlara herhangi bir yaptırım uygulanmayacak.

        Ensarioğlu bu kapsamda, "30 tutuyorsa 40 olsun; bu insanlar mağdur olmuş. Değerinin üstünde fiyatlar tespit edilecek. Taş evler inşa edilecek. Tarihi evler, tahrip olmamış yapılar kamulaştırılmayacak, vatandaş vermek istemiyorsa vermeyecek. Tarihi dokuya uygun konutlar inşa edilecek. 8 katlı yığma binalar var, hem insan yaşamanı, hem tarihi dokuyu tehdit ediyor. Bu binalar zemin artı 2 katı geçmeyecek" diye konuştu.

        CHP'LİLER ENDİŞELİ

        Sur'da yapılacak çalışmalar konusunda endişe duyan CHP'liler ise kamulaştırma konusunda uyardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Bu acele kamulaştırma ranta istismara kapı açabilecek bir düzenleme. UNESCO kültür mirasına daha fazla zarar verilmemesine özen gösterilmesine çalışacağız" dedi.

        SUR'DA NELER OLDU?

        103 gün süren PKK operasyonlarının ardından yeniden inşa sürecine giren Sur, terörle mücadelede en kritik adreslerindendi. Haftalarca silah sesleri susmazken, 22 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Tarihi camiler, mekanlar gibi birçok yer de tahrip oldu.

        450 tarihi taş ev, 27 cami, 7 kilise, bir havra ve 140 han, hamam, kervansarayla 5 bin yıllık bir kent olan Sur yeniden ayağa kaldırılacak. Sur'a yeni konutların yapılması planlanırken, Sur içinde 8 bin konut varsa, 4 bin konut yapılacak, ilçe dışına da 7 bin 500 konut inşa edilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ