Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş: AB raporu kabul edilemez, iade edilecek

        HABERTURK.COM

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 1 Mayıs'taTaksim Meydanı'nda miting düzenlenmesine yönelik bir soru üzerine, "Karar verecek olan İstanbul Valiliği'dir. Bu 1 Mayıs'ta Taksim miting alanı olmayacak" dedi. Kurtulmuş, Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporu'na da tepki göstererek, "Bu rapor bizim için kabul edilebilir değildir.Bu rapor iade edilecektir" diye konuştu.

        Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapıyor. Kurtulmuş'un konuşmasından satırbaşları şöyle:

        SİYASETİN FİNANSMANI TASARISI

        "Siyasetin finanması konusunda uzun görüşmeler yaptık. Öncelikle bu eylem planı içinde yer alan bir konudur. İkincisi uluslararası yükümlülüklerdir. Bu yolda adım atılması zaruridir. Bu sadece hükümeti, AK Parti'yi değil bütün partileri ilgilendirdiğini biliyoruz. Diğer partilerden de katkılarını bekleyeceğiz. İlgili arkadaşlarımız parti temsilcileriyle bir araya gelerek görüşlerine müracaat edecek.

        SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ

        İkinci olarak ele aldığımız konu, bu sefer teferruatlı bir şekilde gündeme gelen Sağlık Bakanlığı'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalardır. Hem insan, hem hastanelerimizin mevcut durumuna yönelik bir röntgen çekilmiştir. Sağlık sistemimizin yeni parametreleri neler olacak bunlar üzerinde durulmuştur. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin en önemli sorunu kronik hastalıklar sebebidir. Bundan sonraki sağlık sistemimizin koruyucu ve önleyici hekimlik müessesinin daha etkin çalışmasıdır. Obezite ve bunun gibi hastalıkların nedeninin statik durgunluk olduğudur. Bunlarla ilgi ne gibi tedbirler alınabileceği yönünde tedbirler paylaşıldı. Aile hekimliği müessesinin yeniden yapılandırılması da görüşüldü. Sevk zinciri de yeniden yapılandırılacak.

        "AB İLERLEME RAPORU İADE EDİLECEKTİR"

        Avrupa Birliği konusun üçüncü olarak ele alındı. 14 Nisan 2016'da AB Türkiye ile ilgili ilerleme raporunu açıkladı. Bu rapor bizim için kabul edilebilir değildir. Üç kırmızı çizgimiz var. Birincisi 1915 olaylarına atıfta bulunarak Ermeni soykırımından bahseden raporu kabul edemeyiz. PKK'yı terör örgütü listesinden çıkarılmasını kabul edemeyiz, Türkiye'nin kullandığı fonların çıkarılması kabul edilebilir değil. 1915 olayları nedeniyle asla kabul edilemez bu rapor. Bu rapor iade edilecektir.

        SORU-CEVAP

        Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaparak, yeniden çözüm masasına dönüleceği iddiaları için "Bu iddia hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor" dedi. Kurtulmuş şunları söyledi:

        Terörle mücadele:Durduk yerde Türkiye, aklına geldi bu teröristlerle mücadele edelim diye bu olayları başlatmadı. Terör örgütünü Türkiye'nin başına musallat ettiler. Verilen mücadele 3-5 tane militanla değildir. Onları sahaya salanlar, arkasındaki güçler lojistik, siyasi, istihbari hatta silah desteği yapanlarla mücadeledir. Bu mücadele sonuna kadar devam edecektir. Sorunlarımızı çözmek istiyorsak, sorunlarımızı çözecek yer de TBMM'dir, siyaset alanıdır, siyaset mecrasıdır. Türkiye, bütün 78 milyon vatandaşımızın fikirlerine değer vererek, fikirlerini dinleyerek siyasette bir çözüm bulur ama terörle bu kadar canhıraş şekilde bir beka savaşı mücadelesi verilirken hiç kimse tekrar bir şekilde terör örgütüyle müzakere edilmesini beklemesin.

        Dokunulmazlıkların kaldırılması:CHP her vesileyle çağrılarda bulunmuyor mu? Hadi buyrun, hodrimeydan. AK Parti olarak bu sorumluluğun altına girmek... Hangi vekil hakkında dosya varsa kaldırılsın talebi. Bu rest çekmek değil. Bu siyaseti rahatlatan bir adım. Bu adımı parlamentoda 367 üzerinde bir oyla geçecek. Referanduma gerek kalmadan bu halledilecektir. AK Parti olarak sırasıyla imza attık. 316 AK Parti vekili ciddiyetlerini gösterdi. Aynı şeyi CHP'nin ve MHP'nin de yapmasını bekliyoruz.

        1 Mayıs'ta Taksim tartışması: 1 Mayıs ile ilgili kararı verecek olan İstanbul Valiliğidir. Ama öyle görülüyor ki Taksim'de 1 Mayıs gösterilerinin olması, en azından bu 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak ve İstanbul Valiliği büyük ihtimalle İstanbul'un miting alanları olan Yenikapı ya da Maltepe meydanlarını, oradaki miting alanlarını, bu törenleri yapacak insanlara, örgütlere yer olarak gösterecektir.

        Cenaze marşının kaldırılması: Bu konuyla ilgili atılmış bir adım yok. Chopin marşı çalınması yönetmelik gereğidir. Bunun değiştirilmesi konusunda bir çalışma yoktur. Cenaze sahipleri nasıl isterse töreni yönlendiriyor. Bu zaman içerisinde milletin karar vereceği bir durumdur.

        Vize muafiyeti ve taşeron işçiler: Vize serbestisi konusunda gazetedeki tartışmaları gördük. Türkiye'ye ulaşmış resmi teklif yoktur. Olmamış konu hakkında fikir beyan edemeyiz. Taşeron işçi konusunun halledilmesi için adımlar artıyoruz. Bakanlık, ilgili sendika ile ilişki içinde. Çalışma Bakanlığımızın almış olduğu ana karar çerçevesinde yolumuza devam ediyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ