Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Kültür Paketine dair açıklamalar

        HABERTURK.COM

        Başbakan Davutoğlu Kültürel Kalkınma Programında konuştu. Toplantıda söz alan Orhan Gencebay, Başbakan Davutoğlu'na dün kaybettiğimizAttila Özdemiroğlu'nun hayatından verdiği örnek toplantıya damga vurdu. Duayen sanatçı Gencebay,Başbakan Davutoğlu'na "Sanatçılarımızın çoğu zorluklar çekiyor. Rahmetli Attila Özdemiroğlu sağlığında bakımıyla ilgili ihtiyaçlarını yapamıyordu. Son dönemleri yokluk ve zorluklarla geçti. Sanatçının sağlık ve emeklilik güvencesi kesinlikle yok" dedi.

        İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

        Kültürel varlıklarımızın korunması için 2001 yılından bu yana 4 bin 129 taşınmaza 70 milyon TL ayırdık.Yeni dönemde terör örgütü tarafından barbarca tahrif edilen yapılarımı yeniden ihya edeceğiz.

        Tarihi başkentimiz olan İstanbul'da İstanbul Kültür Merkezi'ni inşa edeceğiz. Her ilimizinbüyükbir kütüphaneye sahip olmasını arzu ediyoruz. Gençler nereye giderlerse gitsinler yanlarında kitap taşımalı.

        2016 yılında 18 yeni müze açacağız. Kütüphane yapım teşviği sağlayacağız. 30 büyük şehre 1 milyon kitabı olan kütüphane oluşturacağız.Rami Kışlası'nı restore ederek 10 milyon kitap kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük kütüphanesi haline getireceğiz.

        Özel tiyatrolara teşviği yüzde yüz artırarak 9 milyon Türk Lirasına çıkaracağız.Gençlerin kültürel hayata katılmaları için Genç-Des programını hayata geçireceğiz. 1200 gencimizi 6 aylık süre ile geçici olarak istihdam edeceğiz. Turizm faaliyetlerine destek olacaklar.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu tanıtım toplantısında soruları da yanıtladı.

        "TAKSİM İDEOLOJİK ÇATIŞMA ALANI OLARAK GÖRÜLMEMELİ"

        Taksim meydanı ve etrafındaki yapılaşmalar estetik olarak da kimsenin en iyi meydandır koruyalım diyabileceği de ne yazık ki bir meydan değil. Hep beraber konuşalım ve değerlendirelim. Taksim meydanını ideolojik çatışma alanı olarak görmemeliyiz.

        İstanbul sadece bizim değil insanlığın en büyük mirası. İstanbul’u bir taraftan koruyacağız, Tarihi dokuya hiçbir şekilde halel getirilmeyecek. Dikey mimarinin olmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmaya kararlıyız.

        "AKM DE DAHİL OLMAK ÜZERE İSTANBUL MEYDANLARI GÜZELLEŞTİRİLMELİ"

        AKM’yi değerlendirmek lazım. Taksim Meydanı üzerinde 2013’te yaşadığımız olaylara bakarak da ifade ediyorum. İdeolojik görüş ayrılıklarına bakarak değerlendirmemek lazım. İstanbul’un güzel bir meydana ihtiyacı var. Ama Taksim ve civarında bunu görmek mümkün değil. Kent bilinciyle buna bakacağız. AKM hem statik problemler yaşanan hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu.

        Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız. Yeni kutuplaşmalara sebebiyet vermeden hep beraber değerlendirelim. AKM de dahil olmak üzere İstanbul meydanlarının güzelleştirilmesi bir amaç olmalı.

        Kültür bütçemizim bütçe içindeki payı her zaman artacak.

        ORHAN GENCEBAY'IN ATTİLA ÖZDEMİROĞLU ÖRNEĞİ YÜREK BURKTU

        Başbakan Davutoğlu toplantıda sanatçılara da söz verdi.Orhan Gencebay,Başbakan Davutoğlu'na "Sanatçılarımızın çoğu zorluklar çekiyor. Rahmetli Attila Özdemiroğlu sağlığında bakımıyla ilgili ihtiyaçlarını yapamıyordu. Son dönemleri yokluk ve zorluklarla geçti. Onu zorluklar içinde kaybettik. O ülkemizin en önemli müzik adamlarından biriydi, zorluklarla yaşadı. Sanatçının sağlık ve emeklilik güvencesi kesinlikle yok. Paranın peşinde değil emeğimizin karşılığındayız Sayın Başbakanım. Bu sıkıntıların düzeleceğine inanıyoruz. Hz. Mevlana'nın dediği gibi adalet değerlerin yerine konmasıdır" dedi.

        Başbakan Davutoğlu ise, "Sanatçılarımızın haklarının korunması bizim en temel yaklaşımımız. Attila Özdemiroğlu ile ilgili zikrettiğiniz husus sanatçılarımızın hayatlarını kolaylaştıcak unsurları yapmayı gayret edeceğiz. "

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ