Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon'da gözler yargı sürecinin sorumlularında

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Ergenekon davasının bozulmasının ardından 9 yıllık yargı sürecinin sorumluları tartışılmaya başlandı. Davada birçok hukuksuzluğunun ortaya çıkması ile yargılama sürecinde yer alan polis ve yargı mensupları hakkında yeni soruşturma ve davaların açılması gündeme gelecek.

        SAVCI ZEKERİYA ÖZ VE FİKRET SEÇEN FİRARDA

        2010 öncesinin HSYK’sı tarafından özel yetkili İstanbul Savcılığı’na atanan Zekeriya Öz, Ergenekon davalarının ilk 3’üne imza attı. Öz, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından Bolu’ya düz savcı olarak atandı, sonra da meslekten ihraç edildi. Hakkında birçok soruşturma bulunun Öz, yakalama kararı çıkmadan yurtdışına kaçtı. Ergenekon soruşturmasında görev alan Savcı Fikret Seçen de HSYK tarafından açığa alınan isimler arasında bulunuyor. Seçen de Öz gibi yurtdışına kaçtı.

        POLİS ŞEFLERİ TUTUKLANDI

        Davanın soruşturma-kovuşturma aşamasında yer alan yargı mensupları hakkında yapılan şikâyetleri değerlendiren HSYK, 2014 yılında inceleme başlattı. Bu savcı ve yargıçlar şöyle: “13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Nihat Topal, Ercan Fırat; savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder, Ercan Şafak, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Murat Dalkuş.”

        Bu isimlerden bazıları meslekten ihraç edildi. Müfettişlerin hazırlıklarını sürdürdüğü rapor doğrultusunda, diğer isimlerin de meslekten ihraç edilebileceği ifade ediliyor.

        Soruşturmada yer alan polis şefleri, paralel yapı soruşturmaları kapsamında tutuklandı. Ali Fuat Yılmazer, 2007-2011 yılları arasında İstanbul’da İstihbarat Şube Müdürü ve İstihbarattan Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Ergenekon operasyonlarını bizzat yöneten polis şeflerinin başında geldi. Yurt Atayün, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü olarak operasyonlarda yer aldı.

        Bu isimler hakkında şimdi Ergenekon davasında yaşanan hukuksuzluklar nedeniyle de benzer süreçler işletilecek. Bu kişiler aleyhine tazminat davaları açılabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ