Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Kırmızı karıncalar" zararlı böceklerle mücadele için yollarda
        1

        Eskişehir'deki ormanlarda yüksek rakımlarda yaşayan "kırmızıkarıncalar", orman zararlısı böceklerle mücadele ve geniş alanlara yayılması amacıyla daha düşük rakımlara taşınıyor.

        2

        Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Arıkaya Şefliği'nde sabahın erken saatlerinde 5 karınca yuvasındaki "kırmızı karıncalar"ın bir bölümü, bin 300 metrelik rakımdan alınarak biraz daha aşağıya taşındı.

        3

        Yeni karınca yuvaları, ayı ve domuzların zarar vermemesi için tel çitle çevrildi.

        4

        Çatacık Orman İşletme Müdürü Kemal Kayıran, yaptığı açıklamada, Mihalıççık ilçesindeki ormanlık alanda, "kırmızı orman karıncaları"nın olmadığı bölgelere nakiller yaparak sağlıklı bir orman bölgesi oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

        5

        ORMANIN SİGORTASI

        6

        Bu yıl ilk naklin yapıldığını ifade eden Kayıran, "Çatacık ormanları, kırmızı orman karıncalarının yayılış alanı. Buradaki karıncaların bir kısmını alıp, yuva bulunmayan daha düşük rakımdaki bölgelere naklediyoruz. Kırmızı karınca, ormanın sigortasıdır. Bunlar, ormanın sağlıklı olduğunun göstergesidir." dedi.

        7

        Bu karıncaların doğadaki zararlı parazitleri, böcekleri yiyerek ormanların daha sağlıklı bir yapıya kavuşmalarını sağladıklarını belirten Kayıran, şöyle devam etti:

        8

        "Yuva nakillerinde bir kısmını alıyoruz. Bir kolonide yaklaşık 300 bin karınca bulunuyor. Biz bunun 150 bini ile içinde bulunan 10-12 kraliçeden 2-3'nü yeni yuvalarına naklediyoruz.

        9

        "Bu karıncaların bizim için önemi, doğada, ormana zarar veren böceklerin larvalarıyla beslenmeleri. Gerçekten 'ormanın sadık birer bekçileri' diyebiliriz. Ormana son derece faydalı."

        10

        "Bunlar kendilerinden büyük böcekleri de formik asit salgılayarak öncelikle etkisiz hale getiriyorlar daha sonra parçalıyorlar. Her yönden çok faydalı. Karıncaların yayılış alanlarını artırmak istiyoruz."

        11

        Kayıran, karıncaların nakil işlemlerinin sabahın erken saatlerinde başlayıp gün bitmeden tamamlanması gerektiğini kaydetti.

        12

        Yuvalarından aldıkları karıncaları kapalı kutularla yeni alanlarına taşıdıklarını anlatan Kayıran, "Karıncalar genellikle havalar soğuduğunda toprağın 1-1,5 metre altına iner."

        13

        "Nisan ayında ise tekrar toprak üstüne çıkarak besinlerini temin ederler. Yine nisan ayının sonunda tekrar toprağın altına inerler. Bunun içinkarınca naklinde en uygun zaman nisan ayının son haftasına kadardır." diye konuştu.

        14

        Kayıran, taşıma işlemi sırasında mutlaka işçi karıncaların yanında en az iki kraliçe karınca bulunması gerektiğini söyledi. Kraliçe karıncaların gözle fark edilebilecek kadar büyük olduklarını dile getiren Kayıran, "Kraliçe karıncaları görevlilerimiz elleriyle seçerek ayırıyor."

        15

        "Kraliçe karıncanın olmadığı yerde o popülasyon dağılıyor. Yeni popülasyon yerine alışana kadar besin aramakta zorlanmasın diye alana bol miktarda şeker döküyor ve su bırakıyoruz. Daha sonra yuvanın vahşi hayvanlar tarafından dağıtılmaması için etrafını tellerle örüyoruz" ifadelerini kullandı. AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ