Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Dokunulmazlık oylaması tamamlandı! İşte kabul edilen Dokunulmazlık maddeleri

        TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi, referanduma gerek kalmadan 3 turda da kabul edildi.1. madde 373 kabul oyu aldı. 2. madde de136 ret oyuna karşılık,374 evet oyuyla kabul edildi. Teklifin tamamı da 376 oyla kabul edildi.

        Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda ikinci tur oylamalar sonuçlandı. Teklifin tamamı resmi sonuçlara göre 376 oyla kabul edildi. Bu sonuca görereferanduma gidilmesine gerek kalmadı.

        Toplantı, CHP'liler ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasındaki "laiklik" tartışması ile başladı. Tartışmanın büyümesinin ardından CHP'liler salonu terk etti. Tartışmalar sonrası dokunulmazlık teklifinin 1'inci maddesi için oy kullanıldı.

        LAİKLİK TARTIŞMALARI ÇIKTI

        Dokunulmazlıların ikinci tur oylamasının yapılacağı Meclis Genel Kurulu'nu yöneten Başkan İsmail Kahraman'a, CHP'li Levent Gök 'laiklik' ile ilgili sözlerinden dolayı oturumu yönetemeyeceğini söyledi. Meclis Başkanı Kahraman'ın sözlerinin doğru olduğunu bildirmesi üzerine CHP'liler "Türkiye laiktir, laik kalacak" diye slogan atarak, Genel Kurul salonunu terk etti.

        Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasaya değişikliğinin ikinci tur oylamasının yapılacağı Meclis Genel Kurulu'nu Meclis Başkanı İsmail Kahraman açtı. Kahraman, 19 Mayıs 'Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladıktan sonra grup başkanvekillerine söz verdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Kahraman'a 'laiklik' ile ilgili sözlerinden dolayı "Bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Böyle bir tabloda dokunulmazlıkların konuşulacağı ortamda laikliğe aykırı sözlerle ilgili sizinle ilgili fezleke gelmemiştir. Böyle bir toplantıyı yönetme durumunuz olmadığını yüksek sesle belirtmek istiyorum. Bu sözün ne anlama geldiğini kamuoyu vicdanının tatmin edici şekilde açıklamanız gerekir" dedi.

        CHP'LİLER GENEL KURUL'U TERK ETTİ

        Meclis Başkanı Kahraman, 'laiklik' sözlerine ilişkin daha önce açıklama yaptığını belirterek "Buna ait açıklamam toplantıdan iki gün sonra tarafımdan yapıldı. Anayasayı gayet iyi bile bir kişiyim. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Belki atfettirenler yanlış atfettirdi. Sözlerim doğrudur" ifadelerini kullandı.

        Bunun üzerine Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP'li milletvekilleri Kahraman'a tepki gösterdi. CHP'li Gök, "Sözlerim doğrudur derken biz ne anlamalıyız" derken CHP'liler Genel Kurul'da 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganı atarak salonu terk etti.

        OYLAMAYA GEÇİLDİ

        Tartışmaların ardından oy verme işlemi başladı. Teklifin 1'inci maddesi oylanırken CHP'li vekiller Genel Kurul'a döndü. Resmi sonuçlara göre 373 kabul oyu verilerek referandum aralığı aşıldı. Teklife 138 ret, çekimser 8, boş 9, geçersiz 3 oy kullanıldı.

        1'inci maddenin ardından teklifin 2'nci maddesi için görüşülmeye geçildi.

        İKİNCİ MADDE OYLANDI

        TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi görüşüldü. Birinci maddenin oylanarak kabul edilmesinin ardından ikinci madde için oy verme işlemi tamamlandı. Teklifin ikinci maddesi de136 ret oyuna karşılık,374 evet oyuyla kabul edildi. Oylamada4 çekimser, 11 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı.

        Teklifin tümü 138 ret oyuna karşılık376 oyla kabul edildi.

        • MADDE 1 - 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.“GEÇİCİ MADDE 20 - Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir.”MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.

        BAHÇELİ İLE KILIÇDAROĞLU TOKALAŞTI

        TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifi görüşmelerinde karşılaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ayaküstü sohbet etti.

        TBMM Genel Kurulunda devam eden dokunulmazlık teklifi görüşmelerinde oyunu kullanmak üzere Genel Kurula gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu kullanmadan önce Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile tokalaştı. Kılıçdaroğlu, oyunu kullandıktan sonra MHP grubunun ön sırasında oturan Devlet Bahçeli ile de tokalaştıktan sonra iki lider ayaküstü sohbet etti.

        BİNALİ YILDIRIM'A BÜYÜK İLGİ

        TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıklarla ilgili teklifin görüşmelerine katılan AK Parti Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım, AK Partili vekillerden büyük ilgi gördü. Yıldırım'ın oturduğu sıranın etrafında toplanan AK Partili vekiller, Yıldırım ile sohbet etti.

        HDP'LİLERDEN ALKIŞLI PROTESTO

        TBMM Genel Kurulunda dokunulmazlıklarla ilgili teklifin görüşmelerinin sonucuna AK Partili milletvekilleri alkışlarla sevinirken, HDP'li milletvekilleri ise AK Partili vekilleri alkışlayarak protesto etti.

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM'de dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle ilgili "Ben de dahil hiçbir arkadaşımız kendi ayağımızla tıpış tıpış hiçbir şey olmamış gibi savcılıklara, mahkemelere gitmeyeceğiz. Bizi ifadeye çağırmak isteyen savcı ve hakime şimdiden sesleniyorum. Ya tutuklama çıkaracaksınız ya yakalama ya zorla getirme" dedi.

        138 "DOKUNMA" DOSYASI

        330-367 arasında oy çıkarsa paket Resmi Gazete’de yayımlandıktan 60 gün sonraki pazar günü referanduma sunulacak. 367’nin üzerinde kabul edilirse referandumsuz kabul edilmiş sayılacak. Bugün ikinci oylaması yapılacak teklif, Anayasa’ya geçici bir madde eklenmesi suretiyle, hakkında bugün itibarıyla fezleke bulunan milletvekillerinin, bu fezlekelerle sınırlı olmak üzere dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngörüyor.

        Teklif kabul edilirse, bugün itibarıyla 667 fezlekede 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılarak, yargılanmaları sağlanacak. Mahkemeler, milletvekillerini bu değişikliğe dayanarak tutuklu da yargılayabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ