Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aziz Sancar: İstiklal Marşı'nı duyduğumda, bayrağımızı gördüğümde gözlerim yaşarır

        Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, "Nobel almak güzel bir şey. Fakat Mardin’in Savur ilçesinde doktorluk yapmak daha güzel bir şey." dedi.

        2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan bilim insanı Prof. Dr. Sancar, mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin mezuniyet törenine katıldı.

        Mezunlar tarafından coşkuyla karşılanan Prof. Dr. Aziz Sancar'a İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu tarafından cübbe giydirildi.

        Kendisi de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Sancar, törende şunları kaydetti:

        "Üniversiteme ve tıp fakülteme gelmek çok duygusal. Ben hisli bir insanım ve hepimiz memleketimizi severiz, ben de severim. İstiklal Marşı’nı Amerika’da çok duymazsınız. İstiklal Marşı’nı duyduğumda, bayrağımızı gördüğümde benim gözlerim yaşarır. Geçen hafta GATA'da gazileri ziyaret ettim. Birisi çenesinden ağır bir yara almıştı. Ötekisinin eli harap olmuştu. Şimdi İstiklal Marşı’nı her dinlediğimde onları düşünüyorum. Tıpçı, bilim adamı, işçi olarak hizmet ediyoruz. Onların yaptıkları fedakarlıklar ayrıdır. Onu takdir etmek lazım. Onlara her zaman şükranlarımızı bildirmek lazım."

        1969'da mezun olduğunda böyle bir kutlama töreni olmadığını anlatan Prof. Dr. Sancar, kendi mezuniyetinde yaşadıklarını, "Mardinli 4 arkadaşımla beraber son sınavı verdim. Notlarımızı aldık birbirimize baktık, 'Yahu doktor olduk' dedik. Böyle kutlama töreni falan yoktu. Son sınavı aldık, kayıt yerine gittik. Orada ‘Geçmişsiniz doktorluk numaranız bu, evinize gidin’ dediler. Bu kutlamayı görmek, gerçekten beni duygulandırıyor." sözleriyle anlattı.

        Hocası Muzaffer Aksu tarafından ABD'ye gitmeye teşvik edildiğini anlatan Sancar, şöyle konuştu:

        "Benim çok sevdiğim bir hocamdı. Türk tıp tarihinde özel bir yeri var. Beni Amerika’ya gitmeye teşvik eden hocamdır. Türk ve dünya bilimine büyük katkıları olmuştur. Hocalarımızın dediği gibi İstanbul Tıp Fakültesi sadece tıp bilimine değil, bütün bilim alanlarına katkılar vermiş bir tıp fakültesidir. Bununla övünüyoruz. Eğer başkasından saygı istiyorsanız kendinize saygınız olacaktır. Kendinize güveniniz olacaktır. Türk veya Amerikalı arkadaşlarım olmuştur. 'Ben Harvard, Yale üniversitesindenim' diyorlardı. 'Ben de İstanbul Tıp Fakültesindenim' diyorum. Gerçekten İstanbul Tıp Fakülteli olmak bir ayrıcalıktır. Daima iftihar edin ve çekinmeden söyleyin. Ben mezun olalı 45 yıl olmuş. Bu İstanbul Tıp, Nobel için niye 45 yıl bekledi? 10 yılda olması gerekir. İnşallah aranızda 10 -15 yılda alanlar olacaktır. Bunu temenni ederim."

        Sancar, konuşmasının ardından İstanbul Tıp Fakültesi birincisi Dr. Gülsüm Başak Saygan’a diplomasını ve ödülünü takdim etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ