Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Öztürk Yılmaz'dan sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'na eleştiri

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Almanya Federal Meclisinin sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nı gündemine almasını eleştirerek, "Almanya parlamentosunu vazifesi, yetkisi olmayan bir konuda Türkiye'yi tarih önünde yargılamaya kalkacak tasarıdan vazgeçmeye çağırıyoruz. Buradan size bir ekmek çıkmaz." dedi.

        Yılmaz, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, yabancı parlamentolarda gündeme getirilen sözde soykırım tasarılarının uzun yıllardır Türkiye'ye dönük şantaj olarak kullanıldığına işaret ederek, Almanya'da 2'si koalisyondaki 4 parti tarafından gündeme getirilen tasarının da yine aynı amaca hizmet ettiğini bildirdi.

        Almanya parlamentosuna "Türkiye'ye şantaj yapma güdüsünden vazgeçin, sizin şantajlarınıza boyun eğecek değiliz. Olmayacak bir şeyi zorla dikte etmekten vazgeçin." çağrısında bulunan Yılmaz, tasarının Türkiye - Almanya ilişkilerine zarar vereceğine dikkati çekti.

        Yılmaz, "Almanya parlamentosunu vazifesi, yetkisi olmayan bir konuda Türkiye'yi tarih önünde yargılamaya kalkacak tasarıdan vazgeçmeye çağırıyoruz. Buradan size bir ekmek çıkmaz. Bu millet hiçbir zaman böyle şantajlara boyun eğmez.

        Tarih yazmak, tarihle ilgili kanaat belirtmek hiçbir zaman parlamentoların işi değildir, olmamalıdır." diye konuştu.

        CHP olarak konuya ilişkin hassasiyetleri her platformda dile getirmeye, tepkilerini sergilemeye devam edeceklerini vurgulayan Öztürk Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Almanya parlamentosundaki 5 siyasi partiye konuya ilişkin mektup gönderdiğine işaret etti.

        Yılmaz, bir gazetecinin sorusu üzerine, Suriye ve Irak'taki son durumu değerlendirdi. ABD gözetiminde PYD'nin Rakka’ya, Irak'ta da Felluce'ye yönelik operasyonlar yapıldığını belirten Yılmaz, "IŞİD terör örgütünün Suriye’den çıkartılması, Rakka’dan çıkartılması bir strateji gerektiriyor. Bunun PYD'yi Rakka’nın içine sürmek, Rakka'yı temizlemek suretiyle olmayacağını Amerikalılar da biliyor." dedi.

        PYD'nin Kürt bileşen, Rakka'nın ise Arap şehri olduğunu anımsatan Yılmaz, PYD'nin Rakka şehir merkezine yönelik operasyonda ana bileşen olarak yer almamasının öngörüldüğünü, bunun yerine Arap ve Türkmen bileşenlerin yoğun olduğu unsurlarla Rakka'ya girilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

        Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesinin ardından kontrolünün de önem taşıdığını belirten Yılmaz, "Önemli olan temizlenen noktalar kime bağlı olacaktır? Suriye'de, Cenevre süreci tam manada işlemiyor. Eldeki tek diplomatik süreç olan Cenevre sürecinin nasıl bir sonuç doğuracağı belli değil. PYD alan genişletiyor. Suriye'deki krizin en karlısı PYD oldu." ifadesini kullandı.

        Yılmaz, 65. Hükümet'in dış politikada kapsamlı bir değişikliğe gitmesi gerektiğini savunarak, Türkiye'nin, Irak ve Suriye'den kaynaklanan dış güvenliği ile yurtiçindeki güvenliği ikame edecek yeni bir politika anlayışı benimsemesi gerektiğini bildirdi.

        Bir gazetecinin, CHP'nin dokunulmazlıklar konusundaki tavrında, "Genelkurmay Başkanlığından gelen mesajın, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na verilen brifingin etkili olduğu" yönünde haberleri anımsatması üzerine Yılmaz, "Biz, akılsız mıyız da başkalarından brifing alalım. Kendi değerlendirmemizi kendimiz yapabilecek güçte bir partiyiz. CHP böyle konularda bir başkasının tavsiyesini değil, kendi öz değerlendirmesini, iç değerlendirmesini esas alır." yanıtını verdi.

        Öztürk Yılmaz, bir soru üzerine de Ege Denizi'ndeki, aidiyeti ve statüsü belli olmayan bazı ada ve kayacıkların Yunanistan tarafından işgal edildiğine dikkati çekerek, "Yunanistan adım adım bu kayacıkları işgal ediyor. Ege'yi Yunan gölü haline getirecekler. Bu konuda siyasi partilerin duyarlı olması lazım. Türkiye, bunu iç politika malzemesi olarak düşünmemeli ve duyarlılık göstermeli. Yunanistan, tarihin en ağır ekonomik krizden geçiyor, en fazla içe kapalı olduğu dönem ama bu konulara demek ki önem veriyor." dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ