Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Hediye Demirpolat öldü ama davası 15 yıldır bitmedi
        1

        Mehmet İNMEZ / GAZETE HABERTÜRK

        Aydın’ın Buharkent İlçesi’nde 15 yıl önce oyun oynarken otomobilin çarpması sonrası felç olan ve 6 ay önce de hayatını kaybeden Hediye Demirpolat’ın (20) davası yılan hikâyesine döndü.

        2

        15 yıl boyunca 9 hâkimin değiştiği, 2 mahkemenin kapandığı dosyada, şimdi de hem davanın neden bir türlü bitmediğini soruşturması için görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı Fatih Sarıtaş’ın hem de davaya bakan hâkim İsmet Kobat’ın tayini çıktı.

        3

        Burharkent’te 2001’de 5 yaşındayken evlerinin önünde oynayan Hediye Demirpolat’a, 78 yaşındaki çiftçi H.Y. otomobiliyle çarptı. Başına aldığı darbe nedeniyle Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Hediye için önce “Hayati tehlikesi yok” raporu verildi.

        4

        Bu raporla otomobil sürücüsü serbest bırakıldı, olayla ilgili takipsizlik kararı verildi. Ancak, aynı hastane ikinci raporunda Hediye’ye yüzde 90 bedensel ve zihinsel engelli raporu verdi.

        5

        BABAYA 5 AY HAPİS

        2001’de yargı sürecini başlatan baba Alican Demirpolat, bedensel ve zihinsel engelli olarak yaşamını sürdüren Hediye Demirpolat’ı 15 yıl boyunca sırtında taşıyarak her duruşmaya getirdi. Ancak, 2004’te davanın görüldüğü Buharkent Adliyesi kapandı.

        6

        Yüzde 90 engelli kızını 40 km uzaklıkta Kuyucak Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşıyan baba bu mahkemenin de kapanmasının ardından dosyanın aktarıldığı Nazilli Adliyesi’ne gidip gelmeye başladı. Dava boyunca 9 kez hâkim değişti, sanık avukatları 4 kez hastanelerin verdiği rapora itiraz etti.

        7

        Dosya, her defasında Adli Tıp Kurumu’na gitti, dava sonuçlanmadı. 2012’de davanın hâkimiyle tartışan baba Alican Demirpolat, 9 ay hapis cezası aldı ve 5 ay hapis yatıp tahliye oldu. 20 yaşındaki Hediye, 2015’te solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti.

        8

        Baba Alican Demirpolat, Başbakanlık’a mektup yazdı ve “Yıllardır kızıma çarpan ve ölümüne neden olan kişiye açtığım tazminat davası bir türlü sonuçlanmadı” dedi. Başbakanlık aracılığıyla Adalet Bakanlığı, davanın neden bitmediğinin incelenmesini istedi ve yeni savcı görevlendirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ