Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Yıldırım'dan Suriye mesajı

        Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye ile görüşmeler falan kısa vadede olmaz. Önce oradaki zulüm sona ersin, diktatör rejim sona ersin. Kendi insanlarını gözünü kırpmadan öldüren, yarım milyondan fazla insanı öldüren bir rejim ile neyi anlaşacaksınız? Burada işler düzene binerse tabi ki biz komşuyuz. Suriye iyileşmek mecburiyetinde olduğumuz bir ülkedir" dedi.

        Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        SURİYELİ SIĞINMACILARA VATANDAŞLIK

        Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık hakkı ile ilgili bir soruya ise Yıldırım şu cevabı verdi:

        "Türkiye açık kapı politikası ile 3 milyona yakın komşusunu aldı. Bu politikamızda bir değişiklik yok. Suriyeli göçmenlerin vatandaşlığa girişi ile ilgili İçişleri Bakanlığı bir çalışma yaptı. Onları şimdi kayıt altına aldık, çocukları okula gönderiyoruz, sınırlı da olsa çalışma imkanları getirdik. Adım adım onların Türkiye'yi artık vatanları olarak görmelerini sağlayacak ve hissedecekleri ortama hazırladık. Ama sonunda kararı kendileri verecek. İşler Suriye'de düzelir ve ben gidiyorum derse gidecektir. Ama ben Türkiye vatandaşı olmak istiyorum derse bizim kısıtlayıcı şartlarımız bellidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onu çok güzel açıkladı. Eğer bir teröre bulaşmışsa vatandaşlık veremeyiz. Ülkemizin huzurunu, barışını bozacak faaliyetler içinde olanlara asla vatandaşlık düşünülemez. Bunun dışında Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak, katma değer getirecek olanlara vatandaşlık verilir. Bununda belli bir silsilesi var."

        SURİYE İLE ADIM ATILIR MI?

        "Koalisyon ortaklarından Türkiye'nin beklentileri nelerdir? Rusya, İsrail, Mısır ile atılan adımların Suriye yönetimi ile atılması da söz konusu olabilir mi?" sorusuna Başbakan Yıldırım, "Suriye'den en fazla canı yanan ülke Türkiye. Eğer bu işte bir takım rekabet düşüncesini terk etmezlerse, karar verici büyük ülkeleri kastediyorum, burada kan akmaya devam edecek, mağduriyetler artmaya devam edecek, bu bir bölgesel sorun olmaktan çıkacak ve küresel bir tehdide dönüşecek. Bugün dünyada yayılan DAEŞ terörünün kaynağında bu vardır. Buradaki paydaşlar, başta koalisyon güçleri olmak üzere stratejik ortaklarımızın, bireysel hesapları kenara bırakması artık Suriye'de bu zulmün, akan kanın durdurulması lazım. Türkiye olarak, bölge ülkesi ve sınırdaş ülke olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Bunun artık zamanı geldi ve geçiyor.Suriye ile görüşmeler falan kısa vadede olmaz. Önce oradaki zulüm sona ersin, diktatör rejim sona ersin. Kendi insanlarını gözünü kırpmadan öldüren, yarım milyondan fazla insanı öldüren bir rejim ile neyi anlaşacaksınız. Bu konuda herkes hemfikirdir. Burada işler düzene binerse tabi ki biz komşuyuz. 911 kilometre hududumuz var. İyileşmek mecburiyetinde olduğumuz bir ülkedir Suriye" cevabını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ