Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 30 Ağustos bankalar, hastaneler, eczaneler ve sağlık ocakları açık mı?

        Büyük Taarruz'u kutlamak için her yıl 30 Ağustos'ta kutlanan Zafer Bayramı, bu yıl da çeşitli etkinliklere sahne olacak. Ülke genelinde resmi tatil olarak ilan edilen bu günde, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, kamuya bağlı çalışan bazı özel kuruluşlar da hizmet vermemektedir. Peki 30 Ağustos günü bankalar açık olacak mı?

        30 AĞUSTOS (BUGÜN) BANKALAR AÇIK MI?

        Cumhuriyet'in ilk dönemleri olan 1935 yılında Zafer Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) resmi tatil olarak kabul edilmiş, bu tarihten sonra her yıl ritüel devam etmiştir.

        Bu nedenle bu tarihlerde banka, vergi dairesi, PTT ve noter gibi kuruluşlar tam gün kapalı olacak. Dolayısıyla işlem yapmak isteyen kişiler, bu işlemlerini 31 Ağustos Çarşamba günü itibariyle yapabilecek.

        Hastaneler ve eczaneler ise nöbetçilik sistemiyle görevlerine devam edecek.

        30 AĞUSTOS NEDEN KUTLANIR?

        İlk kez 1924 yılında, 30 Ağustos günü Dumlupınar Çal Köyü'nde kutlanan Zafer Bayramı, 'Başkumandan Zaferi' adı altında tarihe geçmiştir. 1926 yılından itibaren ismi değişmiş ve ve bugünkü adıyla Zafer Bayramı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kanunlarda dageçenZafer Bayramı, her yıl dönümünde kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanılacak şekilde belirtilmiştir.

        Zafer Bayramı için kapsamlı kutlamalar 1960'lı yıllardan itibaren başlamıştır. 30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuştur; ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ