Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2016 İki yeni KHK yayımlandı

        Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren 675 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile 2'si general 39 asker, meslekten ihraç edilenler listesinden çıkarıldı. Bunun yanında TBMM'de 3, Milli Eğitim Bakanlığında 31, AFAD'da 1 görevli, ihraç edilenler listesinden çıkarıldı.

        675 sayılı KHK'de Dicle Haber Ajansının aralarında bulunduğu toplam 15 ajans, gazete ve dergi kapatıldı.

        Yayınlanan KHK ile resen emekli edilen, meslekten ihraç edilen ve kendi isteğiyle meslekten ayrılan bin 82 emniyet teşkilatı mensubunun rütbesi alındı.

        675 sayılı KHK ile bazı bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar ile bazı kamu kurumlarından toplam 9 bin 630 kişi kamu görevinden çıkarıldı.

        Göreve iade edilenler ve memurluktan çıkarılanların listesi

        68 ÖĞRENCİNİN İLİŞİĞİ KESİLDİ

        Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yurt dışında öğrenim gören, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen terör örgütü FETÖ/PDY'ye aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olduğu belirlenen 68 kişinin öğrencilikle ilişikleri kesildi.

        Resmi Gazete'de yayımlanan 675 sayılı KHK'da "Yurtdışında Öğrenim Görenler" başlığı altındaki 4. maddede, "8 Nisan 1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun'a tabi öğrencilerden, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen terör örgütü FETÖ/PDY'ye aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olan ve ekli 5 sayılı listede yer alan 68 kişinin öğrencilikle ilişiklerinin kesildiği" belirtildi.

        Bunlar hakkında 22 Temmuz 2016 tarihli ve 667 sayılı KHK'nın 4'üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanacak. Bu kişilerin bu kapsamda gördükleri eğitimlere ilişkin olarak denklik işlemleri yapılmayacak ve eğitim kapsamındaki akademik unvan ve derecelerine bağlı haklardan yararlanamayacaklar.

        Öte yandan, 675 sayılı KHK ile yurt dışındaki öğrencilerden 25'i, 15 Ağustos 2016 tarihli ve 673 sayılı KHK gereği öğrencilikle ilişikleri kesilmiş olanlar listesinden çıkarıldı. 673 sayılı KHK'nın 4'üncü maddesi, bu kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla söz konusu KHK'nın yayımı tarihinden itibaren ortadan kalkmış sayılacak.

        Göreve iade edilenler ve memurluktan çıkarılanların listesi

        ŞÜPHELİNİN AVUKATIYLA GÖRÜŞMESİ KISITLANABİLECEK

        Resmi Gazete'de yer alan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bazı suçlardan gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmeleri, hakim kararıyla kısıtlanabilecek ve bu sürede ifade alınamayacak.

        OHAL kapsamında Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'ya göre Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) sanık ve şüphelilerin müdafileri ile görüşme şartlarını düzenleyen 154'üncü maddesinde değişiklik yapılacak.

        İlgili maddeye, "Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilir, bu zaman zarfında ifade alınamaz." şeklinde fıkra eklenecek.

        Böylece, devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk ile terör, örgütlü işlenen uyuşturucu imalatı ve ticareti suçlarından gözaltında bulunanların hakim tarafından 24 saat süreyle avukatıyla görüşmesi kısıtlanabilecek.

        AVUKATIN TERK ETTİĞİ DURUŞMA DEVAM EDEBİLECEK

        Öte yandan, CMK'nın duruşmada bulunacakların belirlendiği 188'inci maddesinde de değişikliğe gidilecek.

        Söz konusu maddenin birinci fıkrasındaki "Duruşmada, hükme katılacak hakimler ve cumhuriyet savcısı ile zabıt katibinin ve Kanun'un zorunlu müdafiliği kabul ettiği hallerde müdafinin hazır bulunması şarttır." hükmüne, "Müdafinin mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir." ibaresi eklenecek.

        Böylece, avukatın mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ