Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Binali Yıldırım, kadın vekillerle cinsel istismar yasasını görüştü

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, tartışma yaratan cinsel istismar önerisi hakkında soruları cevapladı. Önerinin yarın Meclis'e geleceğini açıklayan Kurtulmuş, "Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır. Kapsamayacaktır da. CHP ve MHP'nin de başka teklifleri varsa bunu değerlendirmeye açığız. Gruplar kendi aralarında bunu gündeme getirecekse, bunu değerlendirmeye hazırız" dedi.

        Başbakan Binali Yıldırım, cinsel istismar düzenlemesinin kamuoyunda sıkça tartışılması üzerine, Çankaya Köşkü'nde kadın vekillerle biraraya geldi.Yıldırım, daha önce de cinsel istismar önergesine ilişkin AK Parti grubuna muhalefet partileriyle görüşme talimatını vermişti. Başbakan Yıldırım, bu kapsamda kadın vekillerle istişarede bulundu.

        BAKANLAR KURULU TOPLANDI

        Bakanlar Kurulu, istişarenin ardından Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı.

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Kurtulmuş'un açıklamalarının satırbaşları şöyle:

        İNTERNETTEKİ GELİŞMELER: Veri merkezlerinin Türkiye'de oluşturulma projesi. Verilerimizin yüzde 70'i yurtdışında toplanıp dağıtılıyor. Bu veri güvenliği için tehlikelidir. Bu proje hızlandırılacaktır. Yerli, milli yazılımın güçlenmesi bakımından Türkiye'nin teknolojik altyapısına katkı sağlayacaktır. Ciddi bir istihdam da ortaya çıkacaktır.

        OKULLARDA EMNİYET:54 bin 500 okulumuz mevcuttur. Bu binaların etrafında uyuşturucudan korunma, asayiş olaylarının engellenmesi bakımından "Güvenli Okul" projesi çerçevesinde gözlenecek, seyyar emniyet birimlerimiz olaylara müdahale edebilecektir.

        SORU-CEVAP

        EKK TOPLANTISI:Ekonomideki durum yakinen takip ediliyor. Perşembe günü Para Piyasaları Kurulu toplantısı yapılacak. Merkez Bankası kendi yapacağı hazırlık çerçevesinde karar alacaktır. Ekonomiyi yakından takip ediyoruz, olağanüstü durum söz konusu değildir. Kontrol altındadır, ekonomik kararlar alınıyor. Merkez Bankası da kendi üzerine düşenleri yapacaktır.

        CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLEMESİ: STK'ların, milletvekillerinin kanaat ve değerlendirmelerini gözden geçiyor ve değerlendiriyoruz. Bu yapılan düzenleme bir ihtiyaca binaen gündeme getirilmiştir. Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır. Kapsamayacaktır da. CHP ve MHP'nin de başka teklifleri varsa bunu değerlendirmeye açığız. Gruplar kendi aralarında bunu gündeme getirecekse, bunu değerlendirmeye hazırız.

        CHP'DEN AYM İŞARETİ:Şu andaki haliyle düzenleme 16 Kasım öncesini ilgilendiren düzenlemedir. Af değildir. Sadece hukuki bir düzenlemedir. CHP ve MHP tekliflerini getirsinler somut teklif üzerinden konuşalım. Ortada parlamentoya gelen tekliften başka teklif yok. Diğer teklifler var, muhalefet partileri de bir düzenlemeyle gelirse gözden geçirilir.

        İSRAİL-FİLİSTİN GERİLİMİ: İsrail'de, Mescid'i Aksa'da ezan kısıtlaması kabul edilebilir değil. Kudüs dediğimiz şehir çok dinlilikle yeni karşılaşmıyor. Hiç kimse bir diğerine niçin kilisenin çanı çalıyor, Ağlama Duvarı'nda dua ediyorsun diye sormadı. Ezan seslerinin kısılması anlaşılabilir değildir. Kudüs'ün geçmişine hakarettir. Böyle bir yasağın uygulanmayacağını düşünüyorum. Ezan sesleri de, çan sesleri de bundan sonra korunmalıdır.

        ŞANGAY 5'LİSİ: Türkiye potansiyel imkanları itibariyle dünyanın birçok kesmiyle ilişki kurabilecek dünyadaki ender ülkelerden birisidir. Bu anlamda Türkiye'nin elinin kuvvetli olduğunu gösterir. Şangay'ın zaten gözlemcisiyiz. Orda atılacak adım, Türkiye'nin diğer ilişkilerini keseceği anlamına gelmez.

        ANAYASA ÇALIŞMALARI: MHP'ye anayasa teklifimizi verdik. MHP kendi içinde değerlendirmesini tamamlayıp son noktayı koymuş değildir. Bundan sonra konu Meclis'e getirlecektir. MHP nihai görüşünü ortaya koymuş değildir.

        ÖTV ORANLARI:Henüz Cumhurbaşkanımızın onayından geçmedi. Daha sonra ÖTV oranı ile ilgili Maliye Bakanlığı çalışma yapacak. Daha sonra da bu Bakanlar Kurulu'na gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ