Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ramazan ayı ne zaman başlayacak? 2017

        Üç ayların başlamasıyla birlikte 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayına da kısa bir süre kaldı. Müslüman alemi için büyük önem taşıyan Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte birçok kişi ilk orucun ne zaman tutulacağı sorusunu araştırmaya başladı. Peki 11 ayın sultanı ramazan ayı ne zaman başlayacak? İlk oruç ne zaman, tutulacak? Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? Ramazan ayı ile ilgili merak edilen tüm soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

        2017'DE RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

        Birçok mübarek geceyi içinde bulunduran 3 ayların başlaşması ile Müslüman alemini Ramazan heyecanı sardı. Hicri takvime göre yılın 9'uncu ayı kutlanan Ramazan ayı geçtiğimiz yıl 6 Haziran'da başlamıştı. Her yıl 10 gün daha önce gelen Ramazan ayı, bu sene 27 Mayıs Cumartesi günü başlayacak.

        2017'DE RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

        11 ayın sultanı Ramazan ayının bitmesiyle birlikte Ramazan Bayramı kutlanacak. Dargınlıkların giderildiği, küslerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği bir dini bayram olan Ramazan Bayramı 25 Haziran Pazar günü başlayacak.3 gün boyunca resmi tatil olan Ramazan Bayramı Salı günü son bulacak. Çalışanlar 28 Haziran Çarşamba günü iş başı yapacak.

        TERAVİH NAMAZI SÜNNET Mİ FARZ MI?

        Ramazan ayında kılınan Teravih namazı farz değil sünettir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed teravih namazını farz olmasın diye cemaatten ayrı olarak kılmıştır. Peygamberimizin teravih namazını nasıl kıldığını Hazreti Aişe şöyle anlatmıştır;

        -"Resûlullah (asm) bir gece mescidde nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı.

        Sabah olunca "Resûlullah geceleyin mescidde namaz kıldı" diye konuştular. Ertesi gece de Efendimiz (asm) namaz kıldı. Halk yine olanları konuştu, katılacakların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescid, insanları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Peygamberimiz (asm) bu dördüncü gecede yanlarına çıkmadı.

        RAMAZAN'DA SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

        Günlerin uzun olması ve yorucu iş hayatı nedeniyle Ramazan'da oruç tutmak güçleşiyor. Sabah erken saatlerde işe gidecek olan birçok kişi uyanmak istemiyor ve orucu sahur yapmadan tutmak istiyor. Dolayısıyla oruç tutanlar "sahura kalkmadan" oruç tutulurmu sorusunu sormaya başladılar.

        Diyanet yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi; "Sahura kalkmamak 'günah' değil. Ama sahur'a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap" denildi. Sahur'da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanın iyi olacağı söyleniyor. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

        'Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.'

        RAMAZAN AYI VE ORUÇ İLE İLGİLİ AYET-İ KELİMELER

        1- Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi 185)

        2- Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)

        3- Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Suresi 184)

        REKLAM

        4- Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû' ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)

        5- Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara Suresi 187)

        RAMAZAN AYI'NDA NELER YAPILIR?

        Ramazan ayı birçok güzel amelin yapılacağı, Allah’ın rızasının kazanılacağı bir mevsim. Bu ayda Hz. Muhammed'in (S.A.V) müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler var. İşte onlardan bir kaçı:

        REKLAM

        * Oruç tutmak

        * Geceleri Peygamber Efendimiz’in sav sünneti olan teravih namazını kılmak

        * Kur’an okumak

        * Namazları cemaatle kılmak

        * Sahur yapmak

        * İftar ettirmek

        * Kadir Gecesini aramak

        * Sabretmek

        * İhsan ve ikramda bulunmak

        * Tövbe etmek

        * Cenneti istemek

        * Çokça Kelime-i Tevhid söylemek

        * Ramazan umresi yapmak

        * Açları doyurmak

        HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) OKUDUĞU RAMAZAN DUASI

        Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."

        Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

        Said İbnu Cübeyr (ra)'e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)'ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)" derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak" derdik."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ