Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem AİHM'DE TÜRKİYE ALEYHİNE DAVA AÇMIŞTI

        Hayrunnisa Gül, lise ikinci sınıftayken evlendiği için öğrenimine ara vermiş, ancak daha sonra önce liseyi dışarıdan bitirmiş, ardından da üniversite sınavına girmiş. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanan Hayrunnisa Gül, 8 Eylül 1998'de kayıt yaptırmak istediğinde türban engeli ile karşılaşmış. Türbanlı fotoğrafını verdiği için kaydı yapılmayan Hayrunnisa Gül, önce bu işlemin iptali için Danıştay'da dava açmış, sonuç alamayınca, AİHM'ye başvurmuş.

        Hayrunnisa Gül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) 'türban davası' için, ''Türkiye o kadar demokrat bir ülke ki, başbakanın eşi bile dava açıp, eşine karşı hakkını arayabiliyor. Türkiye bunu dışarıda prestiji için kullanabilir'' demişti.

        Ancak 2004 yılında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, eşi Hayrunnisa Gül'ün, başörtüsü yüzünden okula kaydının yapılmaması işlemi nedeniyle Türkiye aleyhine AİHM'de açtığı davayı geri çektiğini açıklamıştı. Hayrunnisa Gül de, başvurusunun 'siyasi istismar' konusu olduğundan yakınarak, geri çekmeyi uygun gördüğünü dile getirmişti.

        AŞK EVLİLİĞİ

        Başbakan Abdullah Gül ile eşi Hayrunnisa Gül'ün evliliği tam anlamıyla bir aşk evliliği olduğu söyleniyor. Hayrunnisa Hanım, Çemberlitaş Kız Lisesi'nde öğrenciydi.

        Abdullah Gül ise Sakarya'da Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde asistandı. Kader, Gül ile Hayrunnisa Hanım'ı memleketleri Kayseri'de bir akraba düğününde karşılaştırdı. Gül'ün halasının kızı ile Hayrunnisa Hanım'ın teyzesinin oğlunun düğünüydü. İki genç bir görüşte birbirlerinden hoşlandılar. Aileler birbirini tanıyordu. İki aile arasında nişan yapıldı. 1 yıl kadar nişanlı kalan Gül ve Hayrunnisa Hanım 21 Ağustos 1980 günü sade bir nikah töreniyle dünya evine girdiler.

        SABAH

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ