Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Bilkent Harvard'ın koltuğuna göz dikti

        Gazete HABERTÜRK

        Üniversite sıralama sistemiyle tanınan İngiliz haftalık yükseköğretim dergisi Times Higher Education (THE) bu kez gelecekte Harvard, Cambridge, Yale, Oxford gibi dünyanın lider üniversitelerinden biri olmaya aday “genç” üniversiteleri sıraladı.

        İlk kez 50 yaşın altında “dünyanın en iyileri”ni sıralayan ve gelecekte dünyanın en iyilerine “meydan okuyacak adayları” belirleyen THE’nin en iyi 100 listesine Türkiye’den de Bilkent Üniversitesi girdi. 32. sırada yer alan Bilkent için Sıralama Sistemi Editörü Phil Baty, “1984 yılında kurulmasına rağmen Bilkent Üniversitesi kısa bir sürede dünya standartlarında eğitim vermeyi başardığını gösteriyor. Bu sıralamaya girmesi doğru strateji ve yatırımla daha yüksek seviyelere de çıkacağının bir göstergesidir” diye konuştu. GÜNEY KORE’NİN BAŞARISI Listenin birincisi 25 yaşındaki Güney Kore Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi. İkinci sırada İsviçre’deki Lozan Politeknik (Ecole Polytecnique Federale de Lausanne), üçüncü sırada ise Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yer alıyor.

        EN FAZLA İNGİLTERE’DEN

        Birleşik Krallık, 20 üniversitesiyle listede en çok yer alan ülke. Listeye Avustralya 14 üniversiteyle girerken, Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda en çok üniversitesi olan ABD sadece 9, Fransa 4 üniversitesiyle girebildi. İlk 10’da yer alan 6 ülke Güney Kore, İsviçre, Hong Kong, ABD, Fransa ve İngiltere. Listenin en genç üniversitesi 14 yaşındaki İtalyan Milan-Bicocca, 25. sırada. Rusya, Hindistan ve Çin ise listede yok. Toplamda 30 farklı ülkenin yer aldığı listede Doğu Asya ülkelerinin güçlü performans sergilediği dikkat çekiyor. Güney Kore Pohang ile 1. sırada ve Kore İleri Teknik ve Bilim Enstitüsü ile 5. sırada yer alıyor. Hong Kong’un ise ilk 50’de 4 üniversitesi, Tayvan’ın ilk 100 içinde 5 üniversitesi yer alıyor. “Dünyanın en iyi 200 üniversitesi” içinde bulunmayan ancak bu listedeki en iyi 100 arasında bulunan ülkeler Malezya, İran, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye, İtalya ve Yunanistan.

        EN İYİLERDEN LİDERLİĞİ ALACAKLAR

        HABERTÜRK’e yeni sıralama listesi hakkında bilgi veren Phil Baty, listede Türk üniversitesinin yer almasının büyük bir teşvik olması gerektiğini vurguluyor. 50 yıl içinde gelişen bu genç üniversitelerin ABD ve İngiltere’nin en saygın elit üniversitelerinden liderliği alabileceğine dikkat çeken Baty, “Elit üniversitelerin birkaç jenerasyonda geliştirdiklerini bu üniversiteler sadece 50 yılda başardı. Elit üniversiteler pozisyonlarını korumak istiyorlarsa dikkatli olmalı” diyor. Baty, en iyi üniversite sıralamasında kullanılan kriterlerin baz alındığını belirtiyor. Sıralama endüstri gelirleri, eğitim ve öğrenme ortamı, yayımlanan uluslararası makalelerin etki değeri ve uluslararası öğrenci ve akademisyen göstergeleri olmak üzere 5 ana başlıkta 13 indikatöre göre yapılırken, Thomson Reuters da 50 milyon makale inceledi. Dünyadan 17 bin 500 akademisyenle anket yapıldı.

        EN İYİ 10 GENÇ ÜNİVERSİTE

        1 Pohang University of Science and Technology: Güney Kore

        2 École Polytechnique Fédérale de Lausanne: İsviçre

        3 The Hong Kong University of Science and Technology: Hong Kong

        4 University of California, Irvine: ABD

        5 Korea Advanced Institute of Science and Technology: Güney Kore

        6 Université Pierre et Marie Curie: Fransa

        7 University of California, Santa Cruz: ABD

        8 University of York: Birleşik Krallık

        9 Lancaster University: Birleşik Krallık 10-University of East Anglia: Birleşik Krallık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ