Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KCK davasında Kürtçe krizi

        İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK Davası'nda öğleden sonra söz alan tutuklu sanık BDP Parti Meclisi üyesi Hasan Özgüneş, öğretmen olduğunu söyledi. 2 Temmuz'un Madımak Katliamı'nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken Özgüneş "Eğer tutuklu olmasaydık hepimiz Sivas'ta olacaktık. 2 Temmuz büyük yas günüdür. Bu nedenle bütün arkadaşlar bulabildikleri siyah giysileri giydiler" dedi. "Neden Kürtçe savunma yapmak istediğimizi açıklamak istiyorum" diyen Hasan Özgüneş, "Bilinmeyen, anlaşılmayan dil ifadeleri inkardır. Ana dili konuşmak evrensel hukukta doğal bir haktır" dedi.

        Kuşların bile bir dili olduğunu ifade eden Özgüneş, sadece Kürtlerin değil, Arap, Laz veya başka anadilde konuşmak isteyenlerin de haklarına saygı duyulmasını istediklerini söyledi.

        AVUKAT AKTAR: BU DAVA POSTMODERN PARTİ KAPATMA DAVASIDIR

        Sanıkların avukatı Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, 2 bin 400 sayfalık iddianamenin sözde bir iddianame olduğunu savunarak, "Ben iddianamede bir eylem görmüyorum. Her hafta KCK ilişkin operasyonlar yapılıyor. Son 3 yılda 6 bin kişi gözaltına alındı" dedi. "Bu dava postmodern parti kapatma davasıdır" diyen avukat Aktar, sanıkların suçsuz olduğunu söyleyerek, "Ortada tipik bir eylem yok. Bu iddianame iade edilmeliydi. Kürtler legal bir savunma yapmak istiyorlar. Bugün bir karar verin ve bütün sanıkları tahliye edin" dedi. Aktar ayrıca dava dosyasına görevsizlik kararı verilmesini de talep etti. Bu arada tüm sanıkların avukatı Baran Doğan, iddianamenin olaylar ile delillerin birbiriyle ilişkilendirilmediği gerekçesiyle iddianamenin iadesini talep etti.

        SAVCI SABAN TALEPLERİN REDDİNE KARAR VERİLMESİNİ İSTEDİ

        Avukatların taleplerine ilişkin görüşünü açıklayan duruşma savcısı Ramazan Saban, "İddia olunan suçlar mahkememizin görev alanında olduğundan görevsizlik ve yetkisizlik taleplerinin reddine karar verilsin" dedi. İddianamenin kabul kararı verildiğinden iddianamenin iade edilmesi talebinin reddine karar verilmesini isteyen savcı Saban, ayrıca sanıkların meramını anlatabilecek düzeyde Türkçe bildiğini belirterek Kürtçe bilen bir tercüman atanması talebinin ise reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ