Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Korsan gözaltıyı GPS ele verdi

        GAZETE HABERTÜRK / Zülfikar Ali AYDIN

        Fatih'te polislerin Ahmet Koca adlı vatandaşı dövmesiyle ilgili savcılık soruşturmasında önemli bilgiler ortaya çıktı. Polisler tarafından öldürülesiye dövülürken kamerayla görüntülenen Ahmet Koca, soruşturmayı yürüten savcıya "O dayaktan sonra polisler beni Davutpaşa'da metruk bir binaya götürüp bayılana kadar dövdü" iddiasında bulundu. Polisler iddiayı yalanladı ancak Koca'nın anlatımlarını doğrular nitelikteki kayıtlara HABERTÜRK ulaştı. Koca'nın iddiasını doğrulayan kayıtlar polis araçlarının GPS sinyalleri incelenince ortaya çıktı. Kayıtlara göre Pulcu Sokak'ta 01:30 sıralarında dövülerek gözaltına alınan Ahmet Koca'nın kelepçeli olarak içinde bulunduğu 80194 kodlu polis ekibi saat 03:10'a kadar Koca'nın tarif ettiği Davutpaşa bölgesinde kaldı. Koca'nın karakola ilk giriş kaydını yapan polisler olay saatini ise 03:15 olarak gösterdi. GPS kayıtları, şüpheli polislerin olayla ilgili tuttukları tutanakta olayın yaşandığı saati 01:30 yerine 03:15 olarak değiştirdiğini de ortaya çıkardı.

        Fatih'te 11 polisin öldüresiye dövdüğü Ahmet Koca'nın gözaltına alındıktan hemen sonra karakola götürülmediği ortaya çıktı. Koca, görüntülerin ortaya çıkması üserine soruşturma başlatan Savcı Cüneyt Gülabi Vurucu'ya verdiği ifadesinde doğum sancısı tutan yengesini hastaneye götürürken polislerin araçla önünü keserek kimlik istediklerini anlatarak, araçta hamile kadın olduğunu ve kendisinin asker olduğunu söylemesine rağmen polislerce ağır hakaretler edilerek dövüldüğünü söyledi.

        KORSAN GÖZALTI VE İŞKENCE İDDİASI

        Koca, Savcı Vurucu'ya ayrıca polislerin dayaktan sonra kendisini karakola götürmediğini araç içinde ve metruk bir binanın bulunduğu yerde işkence ettiklerini iddiasında da bulundu. Koca, iddiasını ifadesinde detaylarıyla şöyle anlattı:

        "Polisler beni aracın arkasına atarcasına oturttular. 4 polis araçta yanıma oturdu. Araçla Yenikapı civarında rayların yakınında yıkık evlerin bulunduğu yere geldik. Davutpaşa Hamamı'nın sokağında karanlık bir noktada durup, araç içindeyken beni yeniden dövmeye başladılar. Bu durum tahminen 5 dakika kadar sürdü. Beni aracın dışına çıkardılar ve yine dövmeye başladılar. Ben can havliyle kelepçeli bir şekilde Küçük Langa Caddesi'ne doğru koşmaya başladım. Tahminen 4-5 dakika koştuktan sonra bitap şekilde yere düştüm. Kendime geldiğimde araç içindeydim. Araç Sirkeci yönüne doğru yarım saat boyunca ileri geri gidip geldi. Bu esnada bilincimi kaybettim. Bilincim açıldığında Şehremini Polis Merkezi'nin nezaretinde kelepçeli haldeydim. Kusarak kendime geldim. Sabah saatlerinde de Haseki Hastanesi'ne götürüldüm."

        AVUKATI GPS BİLGİLERİNİ İSTEYİNCE ORTAYA ÇIKTI

        Koca'nın iddiasını araştıran Savcı Vurucu. iddiayı polislere de sordu ancak tüm şüpheli polisler savcıya şu yanıtı verdi:

        "Aksaray Polis Merkezi'ne giderken telsizden Koca'nın yakınlarının karakol önünde toplandığı bilgisi gelince, Şehremini Polis Merkezi'ne götürdük. Yalan söylüyor."

        Koca'nın avukatı Efkan Bolaç ise polislerin yalanladığı iddianın araştırılması için savcıya olay gecesi kullanılan polis araçlarının GPS sinyallerinin incelenmesi için dilekçe verdi. Savcı Vurucu hemen İstanbul Emniyeti Müdürlüğü'nden araçların GPS sinyal bilgilerini istedi.

        GPS BİLGİLERİYLE 1 SAATLİK KORSAN GÖZALTI

        Dosyadaki GPS sinyal bilgilerine göre polislerin içinde bulunduğu 80194 telsiz kodlu araç ile Ahmet Koca'nın kullandığı araç 18 Haziran 2012 saat 01:51'de "Pulcu Sokak Kardeşler Mobilya" önünde karşı karşıya geldi. Polisler ve Ahmet Koca arasında kimlik verme tartışması üzerine başlayan polis dayağı da bu sokakta görüntülendi. Ardından Ahmet Koca'nın içinde bulunduğu 80194 kodlu polis aracı, Ahmet Koca'nın işkence iddialarını doğrular şekilde 02:16'da "Görkem Çim Halı Saha" bölgesinde toplam 31 dakika durdu. Polis aracı saat 02:58'de Koca'nın ifadesinde söylediği "Davutpaşa Hamamı"nın da olduğu "Davutpaşa İskelesi Harlem Spor Tesisleri"nde toplam 16 dakika durarak sinyal verdi. Saat 03:10'da buradan ayrıldı. GPS kayıtları Koca'nın ifadesine göre 02:15'de gözaltına alınarak araca konulan Koca'nın saat 03:10'a kadar araç içinde işlem yapılmadan gezdirildiğini ortaya çıkardı.

        OLAY TUTANAĞINDA OLAY SAATİ FARKLI

        Ahmet Koca'yı dövdüğü iddiasıyla açığa alınan polislerin imzasının olduğu "Tutanak" başlıklı belge ise şüpheli polislerin tutanağa olay saatini farklı yazdıklarını da ortaya çıkardı. Şüpheli polisler savcılığa gönderilen tutanağa 01:51'de başlayan olay saatini şu şekilde kayıtlara geçirdi.

        "18/06/2012 günü saat 03:15 sıralarında 80188 kod nolu ekip ring görevimizi ifa ettiğimiz sırada...."

        'İŞKENCE VE SAHTECİLİK VAR'

        Koca'nın avukatı Efkan Bolaç, GPS kayıtlarının polislerin kasıtlı olarak işkence suçunu işlediğini gösterdiğini ve Koca'nın iddialarının doğrulandığını öne sürdü. Bolaç, "Şüpheli polisler işkence suçundan yargılanmalıdır. Olay tutanağında yaptıkları değişiklik de suçtur ve resmi görevli olarak resmi evrakta sahtecilik yaptıklarına dair ciddi bir kanıttır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ