Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Galatasaray Üniversitesi’nde protestolar Rektörlük binası önünde yoğunlaştı. Öğrenciler binayı sardı, rektör Prof. Dr. Ethem Tolga binadan çıkamıyor.

        Ayhan YILDIZ / AHT

        Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin, Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga'nın, ODTÜ'deki olayları ve öğrencileri kınayan açıklamasına tepkisi sürüyor. Dün başlayan eylemler ve ders boykotu, bugün de sürdü. Sabah saatlerinde üniversitenin Ortaköy Kampusu önünde toplanan öğrenciler, Rektörlüğün dışarıya çıkmasını engelledi.

        Rektör Tolga, Habertürk'e yaptığı açıklamada "Ben mesaime devam ediyorum" derken, öğrencilerin Rektörlük binasına girişi güvenlik güçleri tarafından engellendi. Öğrencilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Öğrenciler, Rektör ve üniversite yönetimi aleyhine slogan attı. Bazı öğrenciler demir kapıdan atlayarak içeriye girmek istedi. Öğrenciler, "Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga bizimle konuşana kadar bekleyeceğiz. Bildirinin altındaki imzasını geri çekmesini ya da istifa etmesini istiyoruz" diyerek, tepkilerini dile getirdi.

        ÖĞRENCİLERDEN ÜÇ SEÇENEK

        Saat 18.30 sıralarında kapı önüne çıkan Rektör Tolga, öğrencilere seslenerek, "ODTÜ'de yaşananlar hakkındaki bildirimizin Başbakanın eleştirileri ile aynı günde denk gelmesi tesadüftür" dedi. Ancak bu açıklama öğrencilerin öfkesini dindirmedi. Öğrenciler oylama yaptı ve 3 seçenek sundu. 1- Rektör çıkıp bizimle konuşacak. 2- Rektör ortak bildirideki imzasını geri çekecek. 3- Rektör istifa edecek.

        "YANLIŞ ANLAŞILDIYSAM ÖZÜR DİLERİM"

        Bu açıklamanın ardından konuşan Rektör Tolga, "Sanırım yanlış anlaşılma söz konusu, polisin uyguladığı orantısız güce de karşıyım" dedi. Tolga, "Ben sadece üniversitelerin 12 eylül öncesine dönmesini istemediğim için bu bildiriye imza attım. Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim" diye konuştu.

        EYLEM VE BOYKOT YARIN DA SÜRECEK

        Rektörün bildiriyi geri çekene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen öğrenciler, bir süre daha bina önünde bekledikten sonra 19.20 sıralarında yürüyerek Beşiktaş'a geldi. Eylem ve ders boykotu yarın da sürecek.

        REKTÖRDEN YAZILI AÇIKLAMA

        Prof. Dr Tolga tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "1980 öncesi üniversitelerimizde yaşanan olayların ülkemiz ve üniversitelerimizi içine düşürdüğü ortamı acıyla yaşamış bir kişi olarak, son günlerde köklü ve saygın üniversitelerimizden biri olan ODTÜ'de ortaya çıkan olaylar beni ziyadesiyle üzmüş ve endişeye düşürmüştür. Benzer dunumu yeniden yaşamamak amacıyla, İstanbul'daki köklü devlet üniversitelerinden olan Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversiteleri Rektörleri ile birlikte ortak bir açıklama yapma sorumluluğu duydum.

        "ERDOĞAN İLE AYNI GÜN OLMASI TESADÜF"

        Bu tür ortak irade yansıtan uzlaşma metinlerinin, tek tek iradeleri karşılamayan içerik kazanacağı aşikardır. Buradaki temel amaç, başta güvenlik görevlilerinden gelebilecek orantısız güç kullanımı olmak üzere, üniversitelerdeki her türlü şiddetten duyulan kaygı dile getirmek ve bunu kamuoyu ile paylaşmaktır. Söz konusu açıklamada hükümet ya da başkaca hiçbir kurumun etkisi asla bulunmamaktadır. Başbakanın eleştirileri ile aynı günde denk gelmesi, olayın gündemde olmasından kaynaklanan bir tesadüftür."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ