Kas ilacının kurbanı oldu
Koşu bandında bir anda yere yığıldı
Emrah YILMAZ/AHT
İngiliz nişanlısıyla 4 ay sonra evleneceği düğünde düzgün fiziğe sahip olmak için gündüz inşaatta çalışıp haftanın 6 günü spora giden Çağlar Çam, kullandığı kas ilacının kurbanı oldu. Çam’ın babası Latif Çam, “Uyardım ama dinlemedi” dedi
İzmir'in Bayraklı İlçesi’nde, özel bir salonda spor yaparken rahatsızlanan Çağlar Çam (29), koşu bandı üzerinde yere yığıldı. Olay yerine giden sağlık ekipleri Çam’ın kalp krizi geçirdiğini belirledi. Hastaneye kaldırılan Çam kurtarılamadı. Kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Çam’ın vücut geliştirmek için aldığı ilacın kalp krizini tetiklediği öne sürüldü.
4 AY SONRA EVLENECEKTİ
Çam’ın kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılırken, Bodrum’da animatörlük yaparken tanıştığı İngiliz nişanlısıyla 4 ay sonra evlenmeyi planladığı öğrenildi. Düğüne kadar kaslı ve düzgün bir fiziğe sahip olmak için gündüzleri ailesiyle inşaatta çalıştığı, akşamları da haftada 6 gün spora gittiği, burada daha fazla yağ yakabilmek için koşu bandında bacaklarına ağırlık bağladığı öne sürüldü. Acılı baba Latif Çam, “Kaslarının çabuk gelişmesi için kim tavsiye etti bilmiyorum spora gitmeden önce hap kullanmaya başladı. Uyardım ama dinlemedi. Oğlum belki de bilinçsizce kullandığı bu haplardan dolayı hayatını kaybetti. Gençler böyle haplara itibar etmesin. Sonra sonları acı oluyor” dedi.
‘DİNAMİT’LE ÖLMÜŞTÜ’
Vücut geliştirme şampiyonu Şahin İrencin (30) geçen yıl ekim ayında ‘dinamit’ olarak bilinen doping ilacını aldıktan sonra fenalaşıp iç organlarının iflas etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. İrencin’in, Avrupa Şampiyonu olup, 75-100 altın almayı hedeflediği belirtilmişti.
‘İLAÇTAN DESTEK ALIP FAZLA EFOR SARF EDİYOR’
Marmara Üniversitesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkut Ulucan, şu uyarıda bulundu: “Bireylerde özellikle kalp damar yolu sorunları olduğu zaman aşırı efor, zorlanmaya sebep oluyor. Spor yapanlar performans artırıcı maddeler alarak limitini zorluyor. Bazı hastalıklar var ki EKG gibi testlerle saptanamıyor, kalıtımsal oluyor ve birden ortaya çıkabiliyor. Sporcu kendini zorladığında kalp daha fazla kan pompalıyor. Hipertrofi denilen olay meydana geliyor. Kalp kası büyüyor, büyüyünce de gerekli kasılmaları yapamadığı için acı sonlar yaşanıyor. İlaçla psikolojik destek alıyor ve daha fazla efor sarf ediyor.”