Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere'de 10 günlük ulusal yas başladı: Kraliçe Elizabeth'in ölümü sonrası neler olacak?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanına sahip Kraliçe 2. Elizabeth'in 96 yaşında hayatını kaybetmesiyle İngiltere yas tutmaya başladı.

         Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti
        Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti Haberi Görüntüle

        Ülkede bayraklar yarıya indirildi, etkinlikler iptal edildi, Kraliyet Ailesi resmi internet sitesini geçici olarak kullanıma kapattı. Kraliyet konutları ve hükümet binalarındaki bayraklar yarıya indirilirken, kültür ve spor etkinlikleri iptal edilmeye başlandı. Kraliçe'nin ölümü üzerine başlayan ulusal yasın, cenaze töreni gerçekleşene kadar sürmesi bekleniyor. ABD'nin New York kentindeki Empire State binası da hayatını kaybeden Kraliçe anısına ışıklandırıldı.

        10 GÜNLÜK YAS SÜRESİNCE NELER OLACAK?

        96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe'nin cenaze töreniyle ilgili henüz resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmamasına rağmen, Kraliçe'nin cenazesinin önce İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nden Londra'daki Buckingham Sarayı'na taşınması ve burada 5 gün kalması bekleniyor. Kraliçe'nin ölümüyle birlikte tahtın varisi olan Galler Prensi Charles'ın ilerleyen günlerde resmi planları imzalaması bekleniyor.

        REKLAM

        Ayrıca İngiltere hükümetinin, gündemin odağının Kraliçe'de kalmasını sağlamak amacıyla, mecbur kalmadıkça herhangi bir önemli karar veya duyuru yapması beklenmiyor.

        CHARLES'IN İLK GÖRÜŞMESİNİ YAPMASI BEKLENİYOR

        Yasın ilk gününde Hyde Park ve Tower Hill'de tören ve ulusal bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması bekleniyor. Kral Charles'ın başbakanla ilk görüşmesini yapması bekleniyor.

        Ayrıca, tam cenaze planlarını resmen imzalamak için Earl Mareşal ile görüşecek ve cenaze töreninin 10 gün içinde yapılması bekleniyor.

         Kraliçe hayatını kaybetti: Şimdi ne olacak?
        Kraliçe hayatını kaybetti: Şimdi ne olacak? Haberi Görüntüle

        Üst düzey hükümet yetkilileri ve özel danışmanlardan oluşan Katılım Konseyi'nin, St James Sarayı'nda yeni kralı resmen ilan etmek cumartesi günü toplanması bekleniyor. Londra'daki Royal Exchange'de bir başka bildiri okunacak. Yeni kral, başbakan ve kabine, muhalefet lideri, Canterbury başpiskoposu ve Westminster dekanı ile görüşecek.

        Kral Charles, Hillsborough Şatosu'nda bir taziye mesajı alacağı ilerleyen günlerde Kuzey İrlanda'yı ziyaret edecek ve Belfast'taki St Anne Katedrali'ne gidecek.

         Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü İngiliz basınında
        Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü İngiliz basınında Haberi Görüntüle

        Kraliçe'nin naaşının Buckingham Sarayı'ndan Westminster Hall'a geçişi için provalar yapılacak. Naaşın Londra'da yapılması planlanan büyük törenden birkaç saat önce Buckingham Sarayı'na gelmesi bekleniyor.

        23 SAAT HALKIN ZİYARETİNE AÇIK OLACAK

        İlerleyen günlerde Kraliçe'nin naaşı Westminster Sarayı'nda günde 23 saat halkın ziyaretine açık olacak.

        Kral Charles, Cardiff'teki Llandaff Katedrali'ndeki bir ayine katılmak için Galler'e gidecek, ardından Galli Senedd'i ziyaret edecek ve bir taziyeleri kabul edecek. Cenazenin öncesinde Charles, cenazeye katılan yabancı kraliyet ailelerini ağırlayacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ