Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşsizlik maaşı ne kadar, kaç TL oldu? 2023 İşsizlik ödeneğinde en yüksek ve en düşük maaş belli oldu!
        1

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan net asgari ücretin 11.402 liraya yükseldiğini açıkladı. Asgari ücretin belirlenmesinin ardından, işsizlik ödeneği alanlar, işsizlik maaşlarını araştırmaya başladı. Peki, "İşsizlik maaşı ne kadar, kaç TL oldu?" İşte 2023 en düşük ve en yüksek zamlı işsizlik maaşları...

        2

        OCAK ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE BELİRLENMİŞTİ!

        Asgari ücrete Ocak ayında yapılan yüzde 54,66'lık zammın ardından işsizlik maaşı taban ve tavan tutarları değişti.

        Yasada belirtilen şartları taşıyan sigortalı çalışanlara , işsiz kaldıkları dönemde belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi alabiliyor.

        3

        OCAK ZAMMI İLE İŞSİZLİK MAAŞI

        2023 yılı Ocak ayından sonra en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira şeklinde uygulanmaya başlamıştı. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapıldı.

        4

        TEMMUZ ASGARİ ÜCRET ZAMMI BELLİ OLDU!

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplantı sonrası yaptığı açıklamada asgari ücret çalışmasının tamamlandığını belirtti.

        Bakan Işıkhan Asgari net asgari ücretin 11.402 liraya yükseldiğini açıkladı.

        5

        İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

        Çalışanların maaşlarının yüzde 40'ı kadar ödenen işsizlik maaşı aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçmiyor. Temmuz asgari ücrete yüzde 34,04 oranında zam gelirken en düşük işsizlik maaşının 5 bin 324, en yüksek 10 bin 650 lira olması bekleniyor.

        *11 bin 402,32 TL olan yeni asgari ücretin yüzde 14'lük SGK primi bin 878,03 olurken, yüzde 1'lik işsizlik sigorta primi 134,15 TL oldu.

        6

        İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

        Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanmaktadır.

        Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.