İşte olağan şüpheliler! Mutfak ve tatbikat soruları!
Bolu'da 66 kişinin yaşamını yitirdiği ve 51 kişinin de yaralandığı otel yangınının çıkış nedeni araştırılırken, kıvılcımların ilk olarak 4.kattaki restoranda çıktığı kaydedildi. Türkiye bu olayla sarsılırken Sivas'taki bir otelde de patlama meydana geldi. Olayda 1'i ağır 4 kişi yaralandı. Otel yangınlarının sebepleri ile ilgili bir çalışmaya imza atan İTÜ'den Prof.Dr.Abdurrahman Kılıç da, faciaların daha çok mutfaklarda başladığına dikkat çekti. Kılıç, yangın çıkış nedenleri arasında ise ilk sırada sigaranın ve ikinci sırada da mutfaklarda biriken yağların, ani parlamaların ve gaz tesisatlarının geldiğini söyledi. Öte yandan yönetmelikte, önemli eksikliklerin giderilmesi için 3 ayda bir yangın tatbikatının yapılması gerektiği de vurgulanırken, bu konuda neler yapıldığı da soru işaretlerine yol açtı
ABONE OLTürkiye bu sabah büyük bir felakete uyandı. Bolu Kartalkaya'da Grand Kartal Otel'de çıkan yangında 66 kişi hayatını kaybetti. Aralarında durumu ağır olanların da olduğu 51 kişi de yaralandı. Yarı yıl tatilinde yaşanan dehşet, tatilcilerin uyuduğu bir sırada sabah 03.27'de meydana geldi. Söndürme çalışmalarının halen devam ettiği yangının çıkış sebebi araştırılırken, alevlerin 4.katta bulunan restoranda başladığı da kaydedildi.
Bu olaydan saatler sonra Sivas'taki bir otelde de patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre doğalgaz kaynaklı olduğu belirtilen patlamada 1'i ağır 4 kişi yaralandı.
Peki otel yangınlarının sebepleri çoğunlukla nelerdir? İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Abdurrahman Kılıç, hazırladığı "Otel Yangınları ve Nedenleri" başlıklı makalede bu konuda dikkat çeken tespitlerde bulunuyor.
Otel yangınlarının başladığı noktanın çoğunlukla mutfaklar olduğunu kaydeden Kılıç, yangın kaynakları için de sigaranın ilk sırada geldiğine dikkat çekiyor. Kılıç çalışmasında sebepleri, "Otellerdeki yangınlar daha çok, müşterilerin yatağa sigara düşürmesi, küllükte yanar sigara bırakılması, otel personelinin dikkatsizliği, tedbirsizliği ve mutfak, ısıtma sistemi ile havalandırma sistemlerindeki arızalar, bakım çalışmaları sırasındaki hatalar, elektrik arızalar" şeklinde sıralıyor.