Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kral Charles, küçük kardeşi Prens Edward'a babasının unvanını verdi
        1

        Buckingham Sarayı, Prens Edward'ın 59. doğum günü dolayısıyla kendisine ağabeyi Kral Charles tarafından "Edinburgh Dükü" unvanının verildiğini açıkladı. Prens Edward'ın bu unvanı almasıyla eşi Sophie Rhys-Jones da "Edinburgh Düşesi" oldu.

        2

        Buckingham Sarayı´ndan konuyla ilgili dün yapılan açıklamada "Majesteleri Kral, Wessex ve Forfar Kontu Prens Edward'a, Ekselanslarının 59. doğum günü vesilesiyle Edinburgh Düklüğü'nü bahşetmekten memnuniyet duymuştur. Bu unvan Prens Edward tarafından Majestelerinin yaşamı boyunca muhafaza edilecektir" denildi.

        3

        Açıklamada, Dük ve Düşes'in, Prens Philip döneminde başlatılan gençlere yönelik çalışmaları devam ettirecekleri belirtildi.

        4

        UNVAN DAHA ÖNCE 4 KRALİYET ÜYESİNE VERİLMİŞTİ

        "Edinburgh Dükü" unvanı, tarih boyunca sadece Kral 2. George'un en büyük oğlu Prens Frederick, Kral 3. George'un kardeşi Prens William, Kraliçe Victoria'nın ikinci oğlu Prens Alfred ve Kraliçe Elizabeth'in eşi Prens Philip olmak üzere 4 kraliyet ailesi üyesine verilmişti.

        5

        Prens Philip, bu unvanı Kraliçe Elizabeth'in tahta çıkmadan önce "Edinburgh Düşesi" unvanını kullanması dolayısıyla almıştı.

        6

        KRALİÇE VE PRENS PHILIP'İN OĞULLARINA DÜĞÜN HEDİYESİYDİ

        İngiliz basınına göre İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Prens Philip, en küçük çocukları Prens Edward'a düğün hediyesi olarak yazılı bir taahüt vermişti.

        7

        Buna göre tahtta iddiası olmayan Prens Edward, Prens Philip ve Kraliçe II. Elizabeth öldükten sonra, Prens Philip'e ait olan 'Edinburgh Dükü' unvanını almaya hak kazanacaktı.

        8

        Kraliçe II. Elizabeth'in bu yıl hayatını kaybetmesi sonrası, Prens Edward'ın bu unvana sahip olması bekleniyordu.

        Wessex Kontu unvanına sahip Prens Edward ile eşi Wessex Kontesi Sophie'nin İngiliz halkı içerisinde sevilen kraliyet üyeleri olmaları da bu kararın hızlıca uygulanabileceğini düşündürtmüştü.

        9

        Ancak İngiliz basını, Kral Charles'ın monarşide küçülme planları yapmak istemesinin, kardeşi Edward'ın bu unvanı almasına engel olabileceği öne sürülmüştü.

        10

        Bir saray kaynağı Charles'ın planını Daily Mail'e "Kral monarşiyi küçültmek istiyor. Bu nedenle Kont olan Edward'ı Edinburgh Dükü yapmak bu plan için hiç de mantıklı olmaz. Bu kalıtsal bir unvan. Edward ve Sophie'nin oğlu James'e aktarılacak olan kalıtsal bir unvan. Ve bu çocukların bir prens veya prenses olmayacağına karar verilmiş herkes de o zaman bunu kabul etmişti" diye açıklamıştı.

        11

        * Haberin görselleri Reuters ve Associated Press'ten servis edilmiştir.

        12

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ