Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Zafer Algöz: Aşk bir cinnet durumudur

        Emrah Kaman ile Murat Kaman senaryoyu yazdı. Zafer Algöz aracı oldu, Cem Yılmaz okuyup beğendi ve ‘Destek verelim’ dedi. Küçük dokunuşlarla senaryoyu son haline getirdi. Sonra da oyuncu olarak kameranın karşısına geçip Kaman Kardeşler’e verdiği desteği büyüttü. ‘Deli Aşk’ı Emrah Kaman, Şafak Pekdemir ve Zafer Algöz’le konuştuk...

        Aşk deli midir?

        Emrah Kaman: Tabii ki öyledir ama yaşayana bağlı.

        Şafak Pekdemir: Herkesin doğasındaki delilik kadar delidir. Aşkın nasıl yaşandığı kişinin kişiliğiyle ilgilidir.

        Zafer Algöz: Aşk bir insanın karşısındakinin vazgeçilmez olduğunu zannettiği geçici bir yanılma durumudur. Aslında bir cinnet durumudur. Baba Veysel’in de dediği gibi aşk kavuşuncaya kadardır.

        REKLAM

        E.K.: En iyi şekilde Zafer Abi tanımladı.

        Ş.P.: Tabii ki ben de.

        Güzel kadınlar genelde komedi oynamak istemez. Siz kendinizi güzel bulmuyor musunuz yoksa...

        Ş.P.: Daha önce denk düşmedi. Sektörün durumundan mıdır yoksa tipimden midir açıkcası bilemiyorum.

        E.K.: Yani ‘Güzelim’ diyorsun...

        Ş.P.: Öyle demiyorum. Şimdi de ‘Çirkin bir kadınım’ diyorum sanılacak. Öyle demiyorum. Soruyu es geçelim...

        Z.A.: Komedi oynayan biri her dramı çok kolay oynar. Ne var ki her dramı çok iyi oynayan biri komediyi iyi oynayamayabilir. Şuna benzer: Komedi savaş uçağı, dram pırpırdır.

        Kadınlar güldürürken çirkinleşiyor mu?

        E.K.: Komedinin beslenme kaynaklarından biri çirkinliktir, diğeri aptallıktır, sakarlıktır. Ne yazık ki oyunculuğu sadece güzel bakışlar atmak, poz kesmek sanan kadın oyuncular vardır. Şafak gibi güzel kadınların oyunculuğun sadece bunlardan ibaret olmadığını göstermeleri gerekir. Gösteriyorlar da.

        REKLAM

        Soruyu Zafer Bey’e sormuştum ama sizin cevap da güzel oldu...

        Z.A.: Dünyada böyledir. Komedide egemen olan taraf erkeklerdir. Çünkü kadınlar hangi yaşlarda olursa olsun komik olmanın değil güzel olmanın peşindedir. Çünkü kadınların içgüdüsü onu ister. Oysa ki çok güzel ve alımlı bir kadının komedi oynaması tatlı bir sürprizdir.

        E.K.: Bizim filmdeki kadınlar için söylemiyorum. Bir kadınla komedi sahnesi çekileceği zaman genellikle şöyle bir durum olur: ‘Pardon bir saç, makyaj alabilir miyim?’ Zafer Abi bir kadını canlandırdı ama hiç saçın makyajın derdine düşmedi. Sadece oyunuyla ilgilendi. Bu mesleği sadece güzelliğini sergilemek için sonra da bir şampuan reklamında oynamak için yapanlar var. Son zamanlarda şampuan reklamı oyunculuğu diye bir şey ortaya çıktı. Oysa bazen çirkin gözükmeli oyuncu. Hatta bazen sakar gözükmeli.

        REKLAM

        Z.A.: Ne yazık ki kadınlarımıza hep güzel ve şık olmaları empoze ediliyor. Sadece bizim memleketimizde değil dünyada böyle.

        Ş.P.: O biraz insanın yapısı ya da mesleğini nasıl gördüğüyle ilgili bir durum.

        Charlize Theron’u çirkin ya da salak görmek ister miyiz?

        E.K.: Tabii ki isterim. Charlize Theron ‘Monster’da çirkin bir kadın oldu. O filmde çirkinleşmesi güzelliğine duyduğumuz hayranlığı azalttı mı?

        Komedi salt güldürmeye mi yönelik olmalı?

        E.K.: Tabii ki salt güldürmeye yönelik olmak zorunda değil. Şu an bizim yapmak istediğimiz komedi safkan olanı. Evet, arada sırada satır aralarında bir şeyler mırıldanıyoruz ama hedefimiz güldürebileceğimiz kadar güldürmek. Bunu yaparken işin içinde zekâ olmasını es geçiyor değiliz.

        Z.A.: İkisinde de olmalı. Hem salt güldürmeye yönelik filmler olmalı hem de eleştirel yanı olan komediler. Bu arada komedinin salt eğlence aracı olarak görülüp hafife alınmasını şiddetle reddediyorum. Komedi dalındaki en iyi oyuncu zaten tüm türlerin en iyi oyuncusudur.

        REKLAM

        ‘CMYLMZ ufkumu genişletti’

        CMYLMZ Fikir Sanat ‘Deli Aşk’a neler kattı?

        Emrah Kaman: Cem Yılmaz’ın, Can Yılmaz’ın, Murat Dündar ve Öner Işık’ın filme oldukça katkı sağladıklarını söyleyebilirim. Sonuçta 20 yıldır mizah yapan insanlarla çalıştım. Elbette bilgim arttı, ufkum genişledi.

        ‘Oyunculuk torpille yapılmaz’

        Emrah Kaman ile Şafak Pekdemir’e en elzem tavsiyeleriniz neler olur?

        Zafer Algöz: Ne yaparlarsa yapsınlar her zaman işlerini en iyi şekilde yapmanın peşinde koşsunlar. Elbette çok çalışmaları gerekir. Bu işte bir yerlere torpille, baba parasıyla gelinmez. Ancak ve ancak Allah vergisi yeteneği çok çalışıp geliştirerek gelinir.

        ‘Kadın oynamamı Cem istedi’

        ‘Deli Aşk’ta bir kadın karakteri canlandırdınız. Diğer rollerden farkı ne oldu?

        REKLAM

        Zafer Algöz: Rol dağıtım aşamasında Cem (Yılmaz) bana ‘Abi burada Carel adında bir karakter var. Hem film hem de bizim için güzel bir anı olarak kalsın. Gel bunu sen oyna’ dedi. Ben de seve seve kabul ettim. Daha önce Okan Bayülgen’le ‘Zaga’yı yaparken bir skeç için kadın rolüne bürünmüştüm. Kadın oynamak hakikaten zor bir iş. Bundan sonrasında -Muhsin Ertuğrul’un dediği gibi- hüküm izleyicinindir.

        Mehmet ÇALIŞKAN / HT MAGAZİN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ