Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Moda Modanın kalbi Fashion Week Istanbul'da atıyor...
        1

        MEHTAP ELAİDİ

        Mehtap Elaidi, Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’un 15. sezonunda, her şeyin özüne dönerek yarattığı #backtopointzero İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonunu sundu.

        2

        Öze geri dönüş olarak çevrilebilecek #backtopointzero temasını Mehtap Elaidi dört farklı açıdan ele aldı.

        3

        Tasarımcı bu öze dönüş macerasına ilk önce markasının özüne dönerek başladı; koleksiyonun odak noktasına beyaz gömlekler ve beyaz poplin kumaş oturtulurken markanın eski koleksiyonlarından ikonikleşmiş bazı parçalar da bu sezonda yeniden hayat buldular.

        4

        Daha sonra rotasını ülkemize çeviren Mehtap Elaidi, pandemi sürecinde çiçek açarak tasarım ekibinin huzur depolamasını sağlayan mimoza ağaçlarından ilhamla özel bir desen hazırladı, bu desen organik kotona basıldı ve uçuşan elbiselere taşındı.

        5

        Türkiye’nin geleneksel sanatlarından oya işini koleksiyona yansıtmak isteyen ekip ÇATOM ile bir araya geldi ve ÇATOM’un iş sağladığı yetenekli kadınlar koleksiyona özel boncuklu mimoza oyası ve Türkiye’ye has olan çintemani deseninin oyasını işlediler.

        6

        Bu oyalar cep kenarlarına, etek uçlarına ve yakalara dikilip baharı ve Türkiye’nin özünden detayları tasarım parçalarına taşıdılar. Bu işbirliğinden bir hatıra kalması ve kadınların el emeğine bir nevi saygı duruşu olması adına koleksiyondaki bluz ve gömlek isimlerine oya işlerini yapan kadınların isimleri verildi.

        7

        Mehtap Elaidi daha sonra dünyanın özüne döndü ve varoluşun başlangıcı olan okyanus va balıklardan esinlenerek iki özel desen yaptı, bazı parçalarda da balık desenini nakış olarak işledi.

        8

        Pandemi sürecinde özüne dönerek kendini toparlayan doğamıza gönderme olarak capcanlı soyut çiçek desenleri de koleksiyona ekledi. FW2021 koleksiyon çekiminde her şeye rağmen beton aralarından fışkıran yeşilliklere gönderme yapan tasarımcı bu dönemde her şeyden çok umuda ihtiyacımız olduğu için bu görseli de SS21 koleksiyonunda bir desene de taşıdı.

        9

        Koleksiyondaki tüm desenler doğa özüne dönmeye devam edebilsin diye organik kotonlara, doğa dostu Ecovero kumaşına veya Tencel’e basıldılar. Bu çevreçi yaklaşımdan hareketle ekip ellerinde kalmış olan eski sezon kumaşlarını da koleksiyona dahil ederek koleksiyonun %80’ini sürdürülebilir kumaşlardan oluşturdu.

        10

        Koleksiyonda Mehtap Elaidi’nin imzası olan kup oyunları başı çekerken detaylarda balon, pli, drape ve volan detayları öne çıkıyor.

        11

        Bu silüetler canlı desenlerde hayat buluyor ve bu desenlere kırmızı, yeşil, mavi ve bej tonlarından oluşan bir renk paleti eşlik ediyor. Bolca kullanılan beyaz poplin de bu canlılığa bir tezat oluşturup izleyicinin gözlerini ve içini ferahlatmayı amaçlıyor.

        12
        19

        Hacimli kollar, düşük bel pantolonlar, korsaj detaylarının ön planda olduğu ve 20 görünümden oluşan yeni koleksiyonda denim, deri, keten, şifon gibi kumaşlar dikkat çekiyor.

        20

        Aynı zamanda günlük stiline tasarım dokunuşu katmak isteyen özgür ruhlu kadınlar için ideal bu parçalarda siyah, beyaz, açık mavi ve bej renklere beyaz tonlarının yer aldığı batik desenler eşlik ediyor.

        21

        İlkbahar/Yaz koleksiyonlarında her zaman plaj giyimine de yer veren Ceren Ocak, bu sezon iddialı tasarım anlayışını bikini ve mayo parçalarında da yansıtıyor.

        22

        Bikinilerde karşımıza çıkan vücut zincirlerinde yer alan nazar boncuğu, dört yapraklı yonca, şans kilitleri ve Fatima’nın Eli gibi semboller, modern kadınların mistik yönlerine gönderme yapıyor.

        23

        Koleksiyonda bütün görünümleri ise Jaagravii küpeler ve Manc deri çantalar tamamlıyor.

        24
        31
        32

        EMRE ERDEMOĞLU

        Tasarımcı Emre Erdemoğlu, Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul kapsamında tanıttığı 2020-2021 Sonbahar-Kış koleksiyonunda Beni Bağrına Bas temasıyla birbirimizi bağrımıza basmanın, önyargısız olmanın, birbirimize daha sıkı sarılmanın hala mümkün olduğu bir dünya vadediyor.

        33

        İlk defa dijital olarak gerçekleşen defilenin sürprizi ise tasarımcının uzun zamandır sahne kostümlerini tasarladığı Murat Dalkılıç oldu.

        34

        Emre Erdemoğlu defilesinde podyumda yürüyen Murat Dalkılıç, 70’lerden ilham alınarak hazırlanan koleksiyondan mavi tonlarında kısa kolu üzerine ikinci bir uzun kolu olan gök mavisi bir takım ile podyuma çıktı.

        35

        Defile finalinde de tasarımcı Emre Erdemoğlu ile birlikte selama çıkan ünlü şarkıcı podyumdaki enerjisiyle dikkatleri topladı.

        36

        Tasarımcı Emre Erdemoğlu, koleksiyonuyla ilgili olarak “İnsan ilişkilerinin günümüzde geldiği son noktayı protest bir anlatımla ifade etmeye çalıştım koleksiyonumda. Duygunun, hissiyatın azaldığı bir dünyayı kabul etmeyip birbirimize daha sıkı sarılmamız gerektiğini farklı bir dille anlattım.” diyor.

        37
        38

        ÖZLEM SÜER

        Özlem Süer'in meslek hayatındaki 30. yılını kutladı ve başarılı tasarımcının İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonu "Mercedes-Benz presents Özlem Süer" ismiyle sunuldu.

        39

        Süer, defile kapsamında sunduğu, Triyanda adını verdiği İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonunda dekonstrüstivist bir bakış açısını benimsiyor.

        40

        Tasarımcının "Sürdürülebilir, doğanın enerjisi ile doğaya katılabilen bir koleksiyon" olarak nitelendirdiği Triyanda koleksiyonunda, imzası drapaj tekniğinin başrolde olduğu tasarımlar siyah, beyaz, gri, altın ve bakır renkleriyle buluşuyor.

        41

        Dijital algoritma ve kodlamalarla yazılan hikayede modeller, Mercedes-Benz'in teknolojisinden esinlenerek insan hareketlerini taklit eden yüksek teknoloji ürünü androidler gibi konumlandırılıyorlar.

        42

        Pandemi sonrası yeni dünya düzeninde kadının kendini arayış yolculuğunu anlatan koleksiyonda stiller, dokular ve formlar arasındaki zıtlık öne çıkıyor.

        55

        Aynı dönemde dünyada özellikle Afro-Amerikalılar’a uygulanan şiddetin yanı sıra, hemen her gün tanıklık ettiğimiz ötekileştirmeye gösterilen hassasiyetin bir sonucu olarak, Erdoğan da kendi topraklarımızda çeşitli sebeplerle ayrımcılığa uğramış ve yok olmayla yüz yüze kalmış kültürel zenginliklerimizin baş mekanlarından biri olan Tatavla’yı koleksiyonunun ilham kaynağı haline getirdi.

        56

        Her zaman olduğu gibi, rahat siluetlerin ön planda olduğu Niyazi Erdoğan İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonu da, bu seramik kaplamalardan yola çıkarak toprak tonlarına, metalik yeşil ve mavilere, kurşuni mor tonlarına ve yer yer pembelere ev sahipliği yapıyor.

        57

        Desen olarak koleksiyonda karşımızda spiral kesitler de yine aynı kaplamalardaki helezonların izdüşümleri olarak tasarımlara yansıyor.

        58

        Sayfiye görünümünü destekleyen pamuklu hafif kumaşların yanı sıra, mayo için kullanılan kaplamalı kumaşlar Niyazi Erdoğan’ın imzası haline gelen sportif dokunuşu öne çıkarıyor.

        59

        Plaj gömlekleri yazlık bir görünüm için ana çıkış noktasını oluştururken, klasik Niyazi Erdoğan takımlarıyla ve tulumlarıyla birleşiyor. Bu tulumlar kadın tasarımlarına da uyarlanıyor ve plaj gömlekleri gömlek elbiseye dönüşüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ