Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para OECD: Türk ekonomisi bu yıl yüzde 2.6 küçülecek - Para Haberleri

        Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımladı. Buna göre OECD Türkiye'nin 2019 yılı ekonomik büyüme beklentisini yüzde eksi1.8'den eksi 2.6'ya düşürdü. Kurum, ayrıca Türkiye için 2020 yılı büyüme beklentisini de yüzde 3.2'den yüzde 1.6'ya indirdi.

        Kuruluşun Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmede "2018 yılında mali durumda sıkılaşma yaşandı. Faiz oranları Türk Lirası'nı desteklemek ve ülkede artan dolarizasyonu kontrol altında tutmak için yüksek tutuldu. Merkez Bankası'nın yeniden kredibilite kazanabilmesi için enflasyonu yüzde 5 hedefine doğru yöneltmesi gerekiyor. Merkez Bankası'nın politika araçları şeffaflaşmalı ve gerektiğinde ek sıkılaşma önlemleri daha doğrudan alınmalıdır" ifadeleri yer aldı.

        REKLAM

        ÇOK HIZLI İYİLEŞEBİLİR

        Türkiye'nin şok sonrası tecrüberlerinin doğru politikalarla tüketim ve yatırımların çok hızlı iyileşebildiğini gösterdiği belirtilen raporda "Ancak yüksek borç stoku ve borç döndürme maliyetleri, genel politik ve ekonomi politikalarındaki belirsizlikler toparlanmanın önünde engel oluşturuyor. Güven sarsıcı yeni bir şok yaşanmayacağı varsayımıyla 2019 yılının ikinci yarısında Türkiye'de kademeli bir yükseliş bekleniyor. Eğer yerel ve uluslararası güven daha hızlı tesis edilirse risk primi ve yatırım maliyetleri düşecek, toparlanma hızlanacaktır. Ancak şu anki belirsizlikler devam ederse Türkiye türbülanslara karşı kırılgan olmaya devam edecek ekonomik büyüme zayıflayacaktır" denildi.

        .png
        .png

        KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 3.2

        OECD bunun yanında yayımladığı raporda ticari sürtüşmelerin ve mali kırılganlıkların, yatırımları ve güveni zedeleyerek küresel ekonomide zayıflama tehdidi yarattığını bildirdi. Kuruluş küresel ekonominin 2019 yılında yüzde 3.2, 2020 yılında ise yüzde 3.4 büyümesini beklediğini açıkladı. Daha önce 2019 küresel büyüme tahminini yüzde 3.5 olarak açıklamıştı. OECD mevcut büyüme projeksiyonlarının istihdam ve hayat standartı artışı için yetersiz olduğuna dikkat çekti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ