Otomotivde 2026 ihracat hedefi 43 milyar dolar
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2025'te 41,5 milyar dolar ihracata ulaşarak rekor kıran otomotiv sektörünün bu yılki hedefini 43 milyar dolar olarak belirlediklerini bildirdi
ABONE OLUludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv sektörü olarak 2025 yılının tüm ekonomik belirsizliklere, talep dalgalanmalarına, maliyet baskılarına rağmen iyi geçtiğini söyledi.
Geçen yıl 41,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anımsatan Çelik, 2025 yılı ihracat hedefini temkinli olmak adına 39 milyar dolar olarak belirlediklerini, daha sonra 40 milyar dolara çıkardıklarını belirtti.
Çelik, geçen seneyi hedeflerinin üzerinde ihracatla tamamladıklarını ifade ederek, "Bunun en önemli etkenlerinden biri Türkiye otomotiv endüstrisinin içinde bulunduğu üretim çeşitliliğiyle beraber özellikle ana sanayinin ticari araçlar üzerindeki yetkinliği, tedarik sanayinin de 'after market' yani satış sonrasıyla beraber gelmiş olduğu nokta denilebilir." dedi.
Otomotiv sektörünün birçok sektör grubunun yıllık ihracatından fazla aylık dış satım yaptığını anlatan Çelik, şöyle devam etti:
"2025 yılı başarılı bir yıl olarak tamamlandı. Başarılı öğrencinin başarılı olması sürekli beklenir. Biz de aslında Türkiye ihracatında başarılı bir öğrenci gibiyiz. Son 20 yılın 19'unda şampiyonuz. 2025 yılıyla beraber 19'uncu ihracat liderliğine ulaştık. 2026'nın da ihracatta liderliği koruyacağımız bir yıl olacağını beklemekteyiz. 41,5 milyar doların üzerinde yine temkinli bir bakış açısıyla 43 milyar dolarlık bir hedef belirlendi. İhracattaki 2026 hedefi olan 43 milyar dolar 2025'e göre yüzde 4 gibi daha temkinli bir ihracat büyümesine işaret ediyor."