"Kafa nakli, yüz naklinden kolay"
Türkiye'de başarılı nakiller gerçekleştiren doktorlar, insanlara yapılması düşünülen kafa naklini değerlendirdi
ABONE OLGAZETE HABERTÜRK / LÜTFİ ERDOĞAN - SONER ÖZCAN
İtalyan nöroşirurji uzmanı Sergio Canavero’nun 1970 yılında maymunlarda başarılı bir şekilde yapılan kafa naklini 2 yıl içerisinde insanlarda denemek istediğini açıklaması tartışmalara neden oldu.
Türkiye’de başarılı yüz nakilleri ve çift kol, çift bacak naklini gerçekleştiren doktorlar, insanlara yapılması düşünülen kafa naklini değerlendirdi.
"OMURİLİKTE SIKINTININ ÇÖZÜLMESİ ŞART"
Dünyada ilk kez iki kol ve iki bacak naklini gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Nasır, aynı nakli ABD’de fareler üzerinde denediğini söyledi.
Kafa naklinin teknik olarak yüz naklinden daha basit olduğunu belirten Nasır, “Kafa naklinde damarların beslenmesi ve kan dolaşımı sağlanıyor ancak omurilikte sıkıntılar çıkıyor” dedi. Omurilikte yer alan sıkıntının çözülmesiyle birlikte kafa naklinin tam anlamıyla yapılabileceğini vurgulayan Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı şekilde biz de denedik. Beyin tüm organları yönetiyor ve dengeliyor. Dolayısıyla asıl sorun beynin yaşatılmasında. Teknik olarak kafanın beslenmesi yapılabiliyor. Hayvan yaşıyor ve kafanın dolaşımı sağlanıyor. Kafa çok ayrı bir organ. Omurilikte sıkıntı çıkıyor. Eğer sinirlerin iyileşebileceği ispatlanırsa felçlere de son verilir. Bir kez hasar gördükten sonra sinirleri düzeltemiyorsunuz.”